- Mike Blackman, director general de l’ISE, ha valorat l’ajornament de l’edició de Barcelona de la fira audiovisual de referència mundial i ha explicat com han gestionat tants canvis en poc temps.
- Events & Brands, la 9a edició de la trobada anual impulsada pel Clúster Audiovisual de Catalunya, també ha comptat amb Carlos Henao, director de Màrqueting de Sono Team; i ha estat moderada pel periodista Pipo Serrano.
- Realitat augmentada, platós en 3D, o audiències creuades són alguns dels nous elements que han explosionat arran de la pandèmia en l’àmbit dels esdeveniments.
La novena edició del Zoom Marques, la jornada anual organitzada pel Clúster Audiovisual de Catalunya, ha posat al centre del debat el poder de l’audiovisual en els esdeveniments com a eina clau per a les marques. Sota el títol Events&Brands, la jornada organitzada amb la col·laboració de Foment del Treball Nacional i l’Associació de Directius de Comunicació Dircom Catalunya, ha comptat amb ponents internacionals que han analitzat en una taula rodona els reptes i les innovacions del sector audiovisual i dels esdeveniments en el context actual amb casos d’èxit a nivell mundial.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha inaugurat la trobada posant en relleu l’acord signat fa poc més de dos mesos pel Cluster, l’ISE i Foment per situar la indústria audiovisual en el centre de l’estratègia econòmica i cultural del país. “Quin millor espai que el Zoom Marques per començar aquesta camí que volem fer plegats”. I ha afegit: “és especialment oportuna la celebració d’aquest acte en aquests temps de pandèmia que han afectat de forma radical la celebració dels esdeveniments, inclosos els empresarials. Afortunadament, la tecnologia ens ha permès no només mantenir viva l’agenda de les empreses i les convocatòries, sinó que també les noves plataformes amplien la vida dels esdeveniments i incrementen les nostres audiències”.
El sector dels esdeveniments s’ha vist forçat a mantenir una capacitat d’adaptació i flexibilitat permanent davant de contínues cancel·lacions i canvis constants en els formats i protocols sanitaris. Mike Blackman, director General d’Integrated Systems Europe (ISE), la fira audiovisual de referència mundial, ha valorat els motius d’ajornar l’edició de Barcelona:
“Sempre tenim contacte constant amb els nostres expositors i clients, i escoltem sens dubte el missatge dels governs i dels nostres partners. Tenim una combinació de diferents aspectes que fa que haguem pres aquesta decisió, especialment els de la COVID. Quan el passat mes de desembre manteníem els debats sobre la celebració de la fira aquest 2022, enteníem que les coses estaven millorant i preveiem fer-ho el febrer amb seguretat. Però l’onada Omicron ha anat creixent de manera exponencial, no només aquí, sinó a Europa. I tot i que hem vist que Espanya ha fet front a la situació molt millor que altres països, els protocols que havíem hagut d’activar per mantenir la seguretat de la fira segueixen despertant preocupacions entre els visitants i expositors en els seus propis països d’origen. La gent no se sent còmode a l’hora viatjar.”
Mike Blackman ha afirmat que des que l’ISE va aterrar a Barcelona han pogut estrènyer relacions, no només amb Fira Barcelona, sinó amb Catalunya -governs i associacions com el Clúster Audiovisual de Catalunya i Foment del Treball-, i això “els ha donat confiança per veure que Barcelona és un indret meravellós per celebrar l’ISE”.
Mike Blackman també ha parlat de la proximitat de l’ISE amb el Mobile World Congress (MWC), les dues fires més importants que se celebren actualment a Barcelona, i de la bona relació i comunicació constant que manté amb John Hoffman, el conseller delegat de la GSMA. Blackman no ha concretat quines novetats es podran veure en la propera edició de l’ISE, però sí ha avançat que es mostraran nous productes i solucions innovadores no presentades enlloc o que fins ara no s’han pogut conèixer de manera presencial.
El Zoom Marques 2022 també ha comptat amb Carlos Henao, director de Màrqueting de Sono Team; La taula rodona ha estat moderada per Pipo Serrano, periodista especialitzat en territoris i temàtiques digitals. Tots ells han exposat la seva experiència, projectes i casos d’èxit en relació a esdeveniments i marques. També han intervingut en el debat Albert Grau, CEO de la productora PUCK, i Carlos Ortet, CEO de l’agència creativa Zoopa.
Durant la pandèmia, l’audiovisual s’ha convertit en el suport essencial que ha garantit la celebració dels esdeveniments en l’entorn digital. Aquesta conjuntura ha accelerat la digitalització, amb l’explosió de nous elements com els entorns virtuals la realitat augmentada o els platós en 3D que han suposat un revulsiu per al sector audiovisual i dels esdeveniments.
En aquest context, els esdeveniments -en els seus nous models i formats- s’estan convertint en una eina fonamental per a les marques: un espai on connectar i establir un vincle emocional amb l’audiència, i fidelitzar-la, a través d’una experiència única i genuïna.
Carlos Henao, director de Màrqueting de Sono Team, ha destacat el paper clau de la tecnologia: “No només implica una major capacitat de generar continguts i impactar audiències més grans, sinó que també suposa un canvi qualitatiu: facilita la interactivitat entre assistents i les marques, i millora la capacitat d’extreure mètriques i dades sobre el públic assistent, que és cada vegada més afí”.”
Henao ha posat com a exemple el cas d’èxit de Gamergy, una de les trobades eSports més importants d’Espanya que se celebra anualment a Ifema Madrid. Gamergy és el paradigma d’esdeveniment presencial massiu en què convergeixen l’espai real i virtual, de gran atractiu per a les marques.
Segons Henao, la tecnologia també ha revolucionat l’àmbit esdeveniments corporatius. Durant la pandèmia, des de Sono han impulsat grans trobades corporatives en viu a través d’un plató virtual que crea escenografies realistes en 3D amb chroma, gràcies a diferents sistemes innovadors de tracking de càmeres i interacció.
De cara a tendències de futur, Henao preveu que els esdeveniments “ja no seran considerats el germà petit de la comunicació davant la publicitat” i que es consolidarà la transició cap a un model híbrid.
L’acte ha comptat amb el cas d’èxit de Red Bull Batalla de los Gallos, una competició anual de freestyle rap (combats verbals improvisats entre rapers). L’esdeveniment, patrocinat per Red Bull, s’ha convertit en els últims anys en un fenomen viral que omple estadis i que se segueix per streaming de forma massiva arreu del món. La batalla final de l’edició 2021 es va celebrar de manera presencial al WiZink Center de Madrid i es va retransmetre en directe a través del canal de Youtube de Red Bull i Red Bull TV, amb audiències que van batre tots els rècords: 4.000.000 emissions a través de Twitch, que van sumar més de 100.000.000 de reach.
Comments are closed.