- Sánchez Llibre reivindica l’ànima social dels empresaris i el compromís per fer de Barcelona la capital mundial de la pau: “Com a empresaris, entenem que el nostre valor és fonamental per a la societat del benestar: generem treball i riquesa que després cal repartir mitjançant criteris justos”.
Foment del Treball com a col·laborador del World Peace Forum 2023, que avui s’ha inaugurat a Barcelona, ha celebrat una taula de diàleg entre l’exdirector de La Vanguardia i excorresponsal del diari a Londres i Washington, Lluís Foix,i el president executiu de l’Institut Europeu Mediterrani al Ministeri d’Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació (IEMed), Senen Florensa, en el passat ambaixador permanent d’Espanya davant Nacions Unides i Organismes Internacionals a Viena, per parlar sobre ‘L’economia, imprescindible per aconseguir la pau global’.
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha reivindicat l’ànima social dels empresaris, perquè “com a empresaris, entenem que el nostre valor és fonamental per a la societat del benestar: generem treball i riquesa que després cal repartir mitjançant criteris justos“, ha subratllat. A més, Sánchez Llibre ha expressat el compromís de la patronal per fer de Barcelona la capital internacional de la pau: “Des de la perspectiva empresarial volem posar el nostre granet de sorra perquè Barcelona esdevingui la capital mundial de la pau”.
Segons el president del World Peace Forum, Fèlix Bentz, es vol aprofitar la transversalitat de veus que sorgeixen de la societat civil per articular una resposta davant dels conflictes: “La intenció d’aquest Forum és intentar dotar als nostres representants polítics d’un full de ruta per avançar cap a un món en pau, de respecte i cordialitat”.
També han participat en la benvinguda la presidenta de la Shengen Peace Foundation, Vicki Hansen, i el representant del WPF, Alferdo Rocafort Nicolau.
Sota la moderació de Jordi Alberich, president de M&A Fusiones y Adquisiciones, Senen Florensa i Lluís Foix han abordat els principals reptes geopolítics de l’economia mundial i europea. “Ens trobem davant d’un periodista i un diplomàtic que han viscut moments molt diferents i transcendentals. Tots dos amb una elevada sensibilitat per captar el que acaba per succeir en les societats avançades”, ressaltava Alberich.
“Hem viscut un procés de globalització accelerada amb dècades de llum i d’ombra”, contextualitzava Alberich, “però ara ha tornat el conflicte. Ens pensàvem que internet democratitzaria el món, i ens trobem davant una creixent fractura de les classes socials. La història sempre torna, hi ha parts de la condició humana que ni tan sols internet canviarà. Això cal tenir-ho molt present per dibuixar un futur de pau”.
A partir d’aquesta reflexió, Florensa ha afirmat que l’organització econòmica és fonamental perquè hi hagi pau: “Europa està intentant impulsar un multilateralisme actiu. Hem d’avançar cap a un multilateralisme a nivell global que funcioni”.
El diplomàtic ha defensat una reformar del sistema de cooperació econòmica. “La representació internacional avui encara es regeix per l’equilibri de les grans potències de l’any 45. Sinó no es duu a terme una reforma estructural perquè se sentin integrats els països amb economies emergents en el sistema internacional, veurem episodis de creixent tensió com estem veient a Ucraïna i Gaza. En aquest sentit, Florensa ha al·ludit la capacitat negociadora de Keynes amb els acords de Bretton Woods com a referent històric per organitzar una economia orientada al manteniment de la pau.
Per la seva part, Foix ha exposat que per aconseguir la pau necessitem una societat més justa i educada en un sistema de valors ètics: “Perquè la societat més pròspera no és la que genera més riquesa, sinó aquella que té un sistema ètic més ferm. Cal saber com aplicar el creixement econòmic i fer-ho amb seny. Hem perdut la cultura de la creació, no hem sabut pensar i administrar les coses positives que s’han donat a Europa en els últims anys”, ha afegit.
El periodista considera que el pes per afrontar aquests reptes està en els governs: “La política es fa a les institucions, si la fem al carrer o aixequem murs, perdrem tot el que hem aconseguit”. La llibertat és essencial explica Foix, perquè “un país si no és lliure és esclau, però hem de tenir present que les democràcies són tan imperfectes que estan permanentment en crisi”.
Comments are closed.