Willis Towers Watson, AGM Advocats i HDI, en col·laboració amb Foment del Treball, han organitzat una jornada per analitzar les conseqüències econòmiques de les sancions per recàrrec de prestacions per accident laboral. L’objectiu d’aquesta trobada ha estat analitzar la regulació i oferir solucions als empresaris que, davant aquest escenari, han d’assumir un elevat nombre de costos econòmics que, en principi, no serien transmissibles a l’assegurador.
El recàrrec sobre la prestació de la Seguretat Social pot suposar un 30-50% més de la quantia que, en condicions normals, correspondria al treballador. Un increment que s’aplica en aquells casos en què l’accident ha tingut el seu origen en una infracció de norma de seguretat i salut pública, la responsabilitat s’atribueix a l’empresari qui està obligat a assumir un important cost econòmic, tant per les indemnitzacions derivades de les reclamacions dels treballadors (emparades habitualment mitjançant les pòlisses de Responsabilitat Civil), com per les prestacions amb caràcter indemnitzatori per infracció de les mesures de seguretat, de conformitat amb l’Art. 15.5 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals. La possibilitat de transferir aquest risc permet assegurar el compte de resultats, gestionar l’impacte i fins i tot assegurar la percepció al treballador en cas d’insolvència de l’empresa sobrevinguda després de l’accident.
Es tracta d’una figura sobre la qual hi ha un important debat al voltant de si compta amb una doble naturalesa – sancionadora per a l’empresari que ha comès la infracció i indemnitzatòria per al treballador -, i sobre si la seva aplicació busca aconseguir un efecte preventiu. A això s’uneix la impossibilitat que estableix, una part de la doctrina, de la seva transmissió mitjançant cobertura asseguradora, ja que afirmen que és una cosa que legalment no està permès en virtut de l’article 164.2 del text refós de la Llei General de la Seguretat Social.
Joan Pujol, secretari general de Foment del Treball Nacional, ha exposat que “des del punt de vista quantitatiu, el recàrrec de prestacions, és la controvèrsia judicial que major protagonisme cobra en matèria de seguretat i salut laboral i la que presenta uns majors índexs de judicialització. Per aquest motiu, Foment del Treball ha promogut la publicació de diversos estudis1 i 2 que analitzen aquesta controvertida responsabilitat en prevenció de riscos laborals.
Actualment el recàrrec genera una important distorsió en el sistema de responsabilitats derivades de l’accident de treball, en tant que sobredimensiona les responsabilitats punitives i no acaba de satisfer de forma completa la seva funcionalitat compensatòria. Des de Foment, es promou la supressió o la possibilitat d’assegurament d’aquesta responsabilitat legal ”
- Anàlisi qualitatiu de les controversies judicials més rellevants en matèria de seguretat i salud laboral.
- Estudi sobre la judicialització dels conflictes en matèria de segureta i salut laboral.
Juan Ignacio Nicolau, director general de Willis Towers Watson a Catalunya, ha fet esment al fet que “l’esforç de les empreses en els últims anys en matèria de seguretat i prevenció han aconseguit reduir l’accidentabilitat laboral. Malgrat això, Inspecció de treball proposa més de 15.000 sancions a causa d’accidents greus per un import superior a 40.500.000. A més de l’anterior, s’han fet més de 2.800 propostes d’augment de la pensió del 30% al 50%, l’import va arribar als 400 milions d’euros i una mitjana de 150.000 € per víctima “.
Tot això descriu una situació, en la qual l’empresari, en cas d’accident laboral greu, està obligat a assumir un important cost econòmic, tant per les indemnitzacions derivades de les reclamacions dels treballadors (emparades habitualment mitjançant les pòlisses de Responsabilitat Civil), com per les prestacions amb caràcter indemnitzatori per infracció de les mesures de seguretat, de conformitat amb l’Art. 15.5 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals; en aquest últim cas, els imports són afrontats directament per les empreses que han d’capitalitzar d’un sol pagament pel que pot afectar greument la seva economia.
“La possibilitat de transferir aquest risc permet assegurar el compte de resultats, gestionar l’impacte i fins i tot d’assegurar la percepció al treballador en cas d’insolvència de l’empresa sobrevinguda després de l’accident”, matisa Juan Ignacio Nicolau.
Per la seva banda, Antonio Martínez del Hoyo, Advocat of Counsel d’AGM Advocats, ha assenyalat que “el posicionament d’una part de la doctrina és molt crític en aquesta matèria, que no existeix en el dret comparat (a excepció de Portugal), que està necessitada de la seva reconsideració per adequar-lo a altres figures punitives tal com es recullen en altres ordenaments jurídics”.
Per tot això, en opinió dels ponents, s’hauran de buscar altres vies que busquin l’efectiu compliment de les normes de seguretat i salut pública, garantint el compliment real de les obligacions contretes per part de l’empresari, i evitant repercussions en el seu negoci.
SOBRE WILLIS TOWERS WATSON
Willis Towers Watson (NASDAQ: WLTW), empresa líder en consultoria global, broking i solucions, ajuda als clients de tot el món a convertir el risc en un camí cap al creixement. Amb una història que es remunta a 1828, Willis Towers Watson compta avui amb 40.000 empleats en més de 140 països. Dissenya i ofereix solucions que gestionen el risc, optimitzen els beneficis, desenvolupen el talent i potencien la capacitat del capital, per protegir i enfortir a institucions i particulars. El seu punt de vista li permet conèixer la connexió entre el talent, l’experiència i el coneixement – una fórmula dinàmica que potencia els resultats i el futur creixement del negoci.
Comments are closed.