- Les afirmacions de Guallart s’han fet en el marc del cicle de conferències ‘Fer metròpoli’, impulsat per Rethink i pel que hi passen els principals actors de la metròpoli de Barcelona.
- Sota el títol ‘Una nova façana urbana al riu Besòs: de la reindustrialització digital a la renaturalització de Barcelona’, l’acte ha tractat com superar el model de ciutat del S.XX cap a un de resilient i inspirador.
RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha celebrat avui un nou diàleg en el marc del seu cicle de conferències ‘Fer metròpoli’ a la seu de Foment del Treball. Vicente Guallart, arquitecte, urbanista i investigador, ha estat el protagonista de la trobada amb la seva ponència ‘Una nova façana urbana al riu Besòs: de la reindustrialització digital a la renaturalització de Barcelona’.
L’acte, presentat per Àngel Simon, president del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i president d’Agbar, ha estat conduït per la periodista Glòria Marín. En la xerrada, qui fou arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona entre els anys 2011 i 2015, ha parlat dels principis de la Bioeconomia Circular com l’única manera per desenvolupar un nou model urbà.
Al llarg del diàleg, Guallart ha tractat la necessitat de definir grans projectes amb grans pressupostos per abordar la remodelació de Barcelona, amb la finalitat de respondre als reptes econòmics i socials que plantegen les crisis actuals relacionades amb el clima i per la vida. En aquest sentit, el ponent explicava que ‘si volem decidir el nostre futur, hem d’aconseguir que les ciutats tornin a ser productives, accedint a recursos bàsics de producció. Hem de ser més ecològics i resilients, el que passa per produir a casa nostra, potenciar l’economia local i utilitzar matèries pròpies per a la reindustrialització digital de la ciutat’.
Per la seva part, Àngel Simon, president del Consell de Patrocinadors de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball i president d’Agbar, ha destacat que: ‘és important contar amb punts de vista sobre el progrés de les ciutats que tinguin en compte els eixos estratègics que són essencials per a impulsar un desenvolupament sostenible, com la renaturalització o l’economia circular’.
Les ciutats resilients necessiten d’edificis funcionals
En un context d’emergència climàtica, encariment dels recursos i augment de les desigualtats socials, Vicente Guallart ha establert que el model actual de ciutat es basa en la importació de productes i la generació de residus. L’investigador ha destacat la importància d’una transició, aconseguint ciutats que visquin d’una manera global mentre es produeix de manera local.
En aquest sentit, Guallart ha destacat l’important impacte local i global en el clima i el medi ambient del model actual, apuntant que ‘hem de reinventar el desenvolupament industrial i fer un capitalisme ecològic, un model que passa per produir a casa, amb energia dels nostres territoris’. Per aconseguir-ho, l’investigador i arquitecte apuntava com a solució el dotar els edificis de més funcionalitat, ‘habilitant baixos en els que es dugui a terme la producció ecològica d’elements necessaris pel nostre dia a dia, definint les plantes d’habitatge i promovent terrats on hi hagi capacitat de produir energia i aliments’.
Tot plegat ha portat a l’arquitecte a insistir en la necessitat de definir grans projectes, dotats de grans pressupostos, per poder fer front als reptes de Barcelona i de l’Àrea Metropolitana. ‘El 22@ ha estat un gran èxit per Barcelona, però ara hem de veure que la nova economia que tenim des del 2020 es basa en la tecnologia aplicada per a produir coses físiques. La nova economia és de coses que es toquen i que s’han de fer a les ciutats, provinents de productes reutilitzats i que venen del territori. Això és ser intel·ligents, sostenibles i permet la connexió al mon mitjançant xarxes d’informació’ apuntava finalment Guallart, remarcant que s’han de canviar les regles del joc i deixar de banda les accions petites per tal que la transició al nou model de ciutat sigui possible.
Fer metròpoli
Aquest cicle, impulsat per RethinkBCN, òrgan de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, desenvolupar aquestes ponències per a contribuir a fer visible la importància del fet metropolità seguint la línia de la publicació ‘Repensar la metròpoli. Fer metròpoli’ de RethinkBCN. Aquest espai web, posat en marxa el març del 2021, ha publicat els punts de vista de més d’una cinquantena d’autors a través de ponències, entrevistes, articles i/o trobades, sobre quines haurien de ser les actuacions que s’han d’abordar per millorar el desenvolupament de la regió metropolitana i fer-la visible a la ciutadania. Tots ells consideren la metròpoli com l’espai per impulsar la recuperació econòmica, l’aposta tecnològica, el creixement econòmic i la millora dels serveis als ciutadans.
Per aquest cicle de conferències d’enguany ja hi ha passat el Sr. Antonio Balmón, vicepresident executiu de l’Àrea Metropolitana de Barcelona; el Sr. Josep Acebillo, exarquitecte en cap de Barcelona; i el primer tinent d’Alcaldia a l’Ajuntament de Barcelona, Sr. Jaume Collboni.
Comments are closed.