Enguany, les previsions d’una campanya estival positiva a la ciutat de Barcelona s’han confirmat. De fet, l’ocupació mitjana de l’estiu ha estat entorn al 87% (l’estiu de 2019 va ser entorn al 88%). Malgrat això, a l’hora de fer aquest anàlisi hem de tenir present que la situació encara no ha tornat a la plena normalitat, amb reserves d’última hora, un mercat força canviant i, ocupacions encara afectades per la no plena activació del turisme asiàtic i les dificultats de viatjar des dels països de l’est.
En relació a l’evolució del sector és preceptiu destacar l’increment dels preus hotelers a la ciutat els darrers mesos, un fet que reflecteix la millora de la qualitat del visitant que ha arribat a Barcelona, incrementant alhora la diferència de qualitat del visitant que pernocta en un hotel de la ciutat vers aquell que la visita un dia de forma intensiva i que pernocta fora de la ciutat o està en trànsit. Concretament, el preu mig dels hotels de Barcelona s’ha incrementat entorn a un 15% en el període Abril-Agost de 2022 respecte al mateix període de l’any 2019.
En aquest sentit, cal apuntar que tots els agents públics i privats aspirem a un turisme de més qualitat a Barcelona i, això passa per donar el valor que correspon al nostre producte turístic, que ens permetrà preservar i potenciar la qualitat turística per garantir un impacte positiu a l’entorn. Respecte aquesta darrera qüestió, crec que és important tenir present que al darrer informe elaborat pel Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya (30 d’agost de 2022) el 85% de les persones enquestades considera que el turisme té un impacte social al nostre país positiu o molt positiu, enfront d’un 7% que creu que té un impacte negatiu o molt negatiu.
Malgrat aquesta situació de pujada de preus, el sector hoteler està molt preocupat per l’escalada de costos que estem vivint i la minva del marge de beneficis del sector. Afrontem un escenari molt complicat, en que se sumen els costos financers derivats de la “Factura Covid” que encara arrosseguem i un increment dels costos energètics de l’ordre del 300%.
Pel que fa a les previsions per la Tardor, les reserves i l’On the Books que tenim en aquests moments ens fan preveure que tindrem una període positiu, proper als resultats d’aquest període l’any 2019. Més complicada pot ser la temporada d’hivern, tradicionalment l’època més dolenta pel sector, doncs la indústria turística és molt sensible i ens preocupa la inestabilitat política i econòmica global.
D’altra banda, no deixarem d’insistir en el valor estratègic que té el Turisme de negocis per Barcelona, doncs aporta imatge i qualitat al nostre destí. En aquest sentit, cal que el sector privat i el públic tinguin ben present aquest fet. S’ha de seguir donant resposta i sent competitius davant altres destinacions potents i, cal que se segueixi apostant i dotant de recursos la promoció i projecció de Barcelona.
Pel que fa a la situació de Barcelona, hi han certs aspectes de la ciutat que ens preocupen seriosament per la seva afectació a la qualitat de vida i a la imatge i projecció de Barcelona.
D’una banda, la neteja als carrers continua sent clarament molt millorable. No és una apreciació ni una opinió individual. Segons el darrer baròmetre municipal apareix com el segon problema pels barcelonins. Destaca especialment el tema dels graffitis i pintades a les parets, que els darrers anys ha empitjorat ostensiblement. També és destacable i lamentable l’augment de plagues de rates i paneroles a la ciutat.
Pel que fa a la mobilitat, és raonable apostar per una ciutat pacificada i cohesionada pel que fa al trànsit, però considerem que els Plans urbanístics i les obres previstes a la ciutat els propers anys augmentaran la congestió i la contaminació, empitjoraran els desplaçaments diaris i perjudicaran clarament al negoci local. Per aquest motiu, creiem que l’abordatge d’aquests projectes s’ha de fer basat en una estratègia consensuada i escalada a nivell municipal, metropolità i de país. No hi ha hagut prou diàleg amb veïns i agents privats i s’executarà tot just quan estem sortint d’una situació econòmica i laboral dolenta.
Article de Jordi Clos, President del Gremi d’Hotels de Barcelona.
Comments are closed.