La inversió en eficiència energètica a les empreses reporta beneficis evidents quant a reducció de costos i conseqüents millores en la productivitat i, en darrer terme, en competitivitat. Per què, doncs, el concepte d’eficiència energètica no està interioritzat en totes les empreses, especialment les pimes? En certa manera, és també a aquesta pregunta que han mirat de donar resposta els ponents que han participat en la primera sessió de 2014 del Fòrum Energia Empresa de Foment del Treball. Concretament, han pres part en aquesta nova sessió l’exministre Jordi Sevilla, actual senior counselor de PwC; Joan Carles Casas Sanchís, gerent d’Enginyeria de Planta a Seat; Maurici Cruzate Gascón, soci de Tecnologies i Negoci Energètic d’Energia Local; Ramón Silva Burgos, responsable de “I+D Servicios Energéticos” de Gas Natural Fenosa.
Aquesta nova sessió del Fòrum Energia Empresa de Foment del Treball ha estat realitzada amb la col•laboració del Clúster d’Eficiència Energètica. Han presentat las sessió conjuntament Isabel Tejero, presidenta del Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya; i Carlos Casanovas, president del Fòrum Energia Empresa de Foment del Treball. Moderava, Ángel Cercós, director general de Ciments Molins, membre de la Junta del Forum Energia de Foment del Treball.
Canvi de paradigma: de la política de l’oferta a la política de la demanda
Tradicionalment les polítiques energètiques s’han enfocat des de la perspectiva de l’oferta, prenent decisions al voltant de la quantitat necessària d’energia a proveir i el millor mix energètic per garantir el subministrament amb seguretat, eficiència i cost raonable. Les circumstàncies econòmiques actuals en què es redueix la demanda i s’incrementa el cost energètic conviden a revisar les polítiques energètiques: “la crisi econòmica està forçant un canvi de paradigma en el mercat de l’energia”, ha dit Jordi Sevilla, de PWC. Sevilla ha assegurat, en aquest sentit, que “en els propers 20 anys la generació d’energia no serà un problema a Espanya” per la qual cosa, el repte de la gestió de la demanda i l’eficiència energètica es presenta com a inevitable. En aquest sentit, Sevilla ha assenyalat com a “tendència imparable” que ”l’energia esdevingui un producte equiparable a qualsevol altre sobre el qual existeixi un poder de compra per part del consumidor final”.
I és que “el cost de l’energia està augmentant de tal manera en l’estructura total de despesa de l’empresa, que fins i tot ha neutralitzat l’estalvi generat per la reducció dels costos laborals”, ha assenyalat Maurici Cruzate, d’Energia Local. Per tant, amb una perspectiva clara de creixement del cost de l’energia, “la inversió en eficiència energètica té un retorn evident en reducció de costos que a més, si l’energia segueix encarint-se, es produeix en un termini més curt”. Davant d’un retorn tan evident, les inversions en eficiència energètica es veuen frenades per les dificultats actuals d’accés al finançament i, en alguns casos de pimes per la manca de gestió professional de l’energia que inclou la manca de cultura de renovació dels sistemes energètics. (Descarrega la presentació amb la què Cruzate ha acompanyat la seva ponència)
Mesures passives i indicadors de control
Cruzate ha defensat mesures actives d’estalvi energètic que, alhora, no requereixen inversions massa elevades: “establir una bateria d’indicadors de control, revisar la potència contractada o instal•lar analitzadors de xarxa”. En aquesta línia, Ramón Silva, de Gas Natural Fenosa, ha assegurat que “si a les mesures passives d’eficiència afegeixes sistemes de control i mesures de gestió pots aconseguir estalvis d’entre un 20% i un 40%” (Descarrega la presentació amb la què Silva ha acompanyt la seva ponència).
Joan Carles Cases, en aquesta línia, ha presentat el programa energètic de Seat que pivota sobre tres eixos fonamentals que concorden amb aquesta combinació de mesures actives i passives:“gestió eficient de l’energia consumida, automatització eficient dels processos , i aprofitament i recuperació de la pròpia energia”. Per tot això, “Seat preveu haver reduït l’any 2018 (respecte del 2010) un 25% el consum d’energia, el d’aigua, les emissions de CO2 i la generació de residus”. (Descarrega la presentació amb la què Casas ha acompanyat la seva ponència).
Nou Fòrum per al debat
El Forum Energia Empresa de Foment va iniciar la seva activitat el 2013 i s’adreça especialment als directius i professionals de la gestió i contractació energètica al món de l’empresa. Amb aquest nou fòrum professional, Foment obre un espai per a la difusió i l’intercanvi d’experiències sobre el factor energètic a l’empresa, entès com a element de gestió, competitivitat econòmica i progrés social. La primera sessió la va dedicar a la interconnexió energètica i va tenir lloc el 5 de març de 2013 en coincidència amb el Dia Mundial de l’Eficiència Energètica.
Els continguts de les sessions previstes al Fòrum Energia Empresa es decideixen en el marc del seu òrgan de govern o Junta Directiva. La Junta Directiva està formada per experts en la matèria, des de diferents aproximacions vinculades al sector energètic i la presideix Carles Casanovas (SALES MONZÓN). Els vocals d’aquesta Junta són Albert Alegre (ENDESA), Valentín Jesús Viejo (IBERDROLA), Narciso Berberana (AGBAR), Àngel Cercós (CEMENTOS MOLINS), Jordi Rosselló (GAS NATURAL), Virginia Guinda (ENERGIA LOCAL), Luis Maestre (ERCROS), Juan Vila (STORA ENSO), Maite Masià (ICAEN) i Alba Cabañas (FOMENT DEL TREBALL).
Foros profesionales de Foment del Treball
Foment del Treball compta en l’actualitat, inclòs el Forum Energia Empresa, amb quatre fòrums oberts als professionals dels sectors de l’energia, els recursos humans i la prevenció de riscos laborals. El primer que va iniciar les seves activitats és el Foro de Recursos Humans, que va ser creat l’any 2001 i que ja ha esdevingut una de les principals plataformes de debat del país sobre qüestions relacionades amb la gestió dels recursos humans.
D’altra banda, l’any 2011, Foment va impulsar el Forum de Prevenció de Riscos Laborals (PRL) per promoure una millora de la prevenció de riscos laborals en les empreses i fomentar-la en el conjunt de la societat, a través de l’intercanvi de coneixements, la reflexió i l’aprenentatge continu.
Comments are closed.