La Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) ha protagonitzat aquest divendres una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya organitzat per Fepime Catalunya amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la Pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.
El president de la UPM, Jaume Roura, ha exposat que una de les principals preocupacions del sector és la manca de professionals qualificats. “La cadena de valor del teixit industrial metal·lúrgic implica comptar amb treballadors formats. Ens falta gent de Formació Professional preparada i a més hem perdut la figura de l’aprenent que és bàsica perquè els joves es converteixin en els operaris qualificats del futur”, ha afirmat.
En aquesta línia, la directora general del Centre de Formació Pràctica, Emma Moreno, ha explicat que les empreses estan patint la desaparició de l’aprenent. “Estem en un sector que té un dels convenis salarials més elevats i les pimes han de pagar un sou molt alt per la feina inicial que pot desenvolupar algú que acaba d’entrar a l’empresa”. Moreno també ha apuntat que un bon operari necessita molts anys d’aprenentatge i una formació de 500 hores no és suficient per al nivell que requereixen les empreses.
Daniel Altimiras, director comercial de Dicomol, ha apuntat que “cal conscienciar als alumnes, des de l’ESO, que la Formació Professional pot ser un camí per al desenvolupament d’activitats. I que les empreses que inverteixen en formació tinguin ajudes”.
Magda Grau, directora general de la UPM ha afegit que “la Formació Professional no encaixa amb les necessitats reals de les empreses i hem de fer un toc d’atenció a les administracions perquè adeqüin i actualitzin els programes en funció dels requeriments empresarials”.
A més de reivindicar la figura de l’aprenent, el president de la Federació Catalana d’Empreses Instal·ladores (Fegicat), Jaume Alcaide, ha apuntat que per posar en marca la transició energètica serà necessària encara més mà d’obra. Alcaide també ha posat damunt la taula les reticències sobre els fons europeus: “sembla que tots aniran a les grans corporacions i les micro i petites empreses querarem oblidades de les aportacions d’aquest impuls econòmic. Cal fer força perquè part dels fons Next Generation arribin també a les pimes”.
Per la seva part, Jordi Morera, responsable de recursos humans de Canaletas, ha afirmat que una de les grans problemàtiques és que l’administració tendeix a igualar les empreses sense tenir en compte les seves especificitats. “A les pimes ens posen les mateixes obligacions que a les grans empreses, però en canvi amb les ajudes no passa el mateix. Es parla molt de la importància de la pime, però alhora de legislar no ens tenen en compte. No podem tenir les mateixes obligacions que les grans empreses perquè això ens fa perdre competitivitat”.
Per últim, Joan Blancafort, secretari general Gremi del Motor, ha destacat com a grans reptes de futur del sector de l’automoció l’electrificació dels vehicles, l’arribada del cotxe autònom, la incorporació de noves tecnologies incorporades als vehicles i l’entrada a l’economia circular amb el reciclatge dels components dels vehicles.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades amb les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.
Comments are closed.