- A Catalunya hi ha 75 empreses productores i distribuïdors, i el sector exporta els seus productes a més de 140 països.
- A més, hi ha un gran moviment cultural que també es veuria afectat com és, per exemple, el de les Confraries de la Ratafia.
La llei audiovisual aprovada pel Govern estatal, i que ara inicia el seu tràmit parlamentari, tindrà greus conseqüències per a les petites i mitjanes empreses del sector a Catalunya , a causa de les restriccions a la publicitat a les plataformes d’intercanvi de vídeos, que impediran que les empreses puguin comunicar-se amb els seus consumidors, cosa que comportarà un descens en les vendes.
Es tracta d’un cop dur per a un sector molt rellevant de l’economia catalana, com ho demostra el fet que des de Catalunya es distribueixen begudes espirituoses a més de 140 països de tot el món, i que és líder en la fabricació de begudes espirituoses a l’Estat, només per darrere d’Andalusia.
A Catalunya, hi ha 45 empreses productores i 30 empreses distribuïdores, entre les quals es troben les més importants d’Europa. A més, compta amb dues indicacions geogràfiques de begudes espirituoses i està previst que el 2021 una d’elles, el Brandy del Penedès, sigui una de les més importants en volum de l’Estat, sinó la més important.
A més, hi ha un gran moviment cultural al voltant d’aquest àmbit com és, per exemple, el de les Confraries de la Ratafia de gran tradició a Catalunya, i que utilitza les xarxes socials per promoure les seves activitats culturals i que també es podrien veure afectades per aquesta llei com a conseqüència de les restriccions que recull.
A això s’hi suma el sector de l’hostaleria catalana, de gran prestigi a nivell internacional, que també es veuria afectat, ja que les begudes espirituoses suposen un ampli percentatge de les vendes i el canal online és una de les seves eines de comunicació. Prova del seu prestigi és que 4 establiments catalans es troben en el rànquing dels 50 millors bars del món, en concret de Barcelona, que és la ciutat més representada.
Pel secretari general de la patronal, Enric Porta, “aquesta llei ens deixa en una situació crítica, i més, en un moment en el qual estem començant a veure la llum després de la caiguda de vendes per la Covid, donat que impedirà que puguem donar a conèixer els nostres productes, provocant una caiguda en les vendes”.
“Moltes de les empreses del sector són pimes que tenen com a principal canal per donar a conèixer els seus productes el canal digital. Si ara ens prohibeixen utilitzar-lo, quedarem en un clar desavantatge enfront d’altres competidors”, assegura Enric Porta.
Per la mida d’aquestes empreses, les plataformes d’intercanvi de vídeos és avui el principal canal de què disposen per comunicar-se amb els seus consumidors. Fins ara no hi ha restricció horària per a la publicitat en aquestes plataformes. No obstant això, la llei aprovada pel Govern de l’Estat fixa que, una vegada la llei s’aprovi, la publicitat de begudes alcohòliques superiors a 20 graus només podrà realitzar-se de 01.00 a 05.00, el que suposa una prohibició de facto de la publicitat d’aquests productes.
“Per això, volem demanar als partits polítics que tinguin en compte aquesta amenaça per tal que es pugui esmenar en el tràmit parlamentari”, assegura Enric Porta.
Al voltant de 2.500 llocs de treball depenen directament del sector català de les begudes espirituoses. A més, Catalunya rep anualment 90 milions d’euros, a través dels impostos a aquests productes que estan transferits per l’Estat en un 58%.
Per últim, la Unió de Licoristes de Catalunya vol assenyalar que aquesta mesura no té sentit per les dificultats per a la seva implantació, i recorda que les plataformes ja compten amb mecanismes de protecció perquè la publicitat no arribi a col·lectius vulnerables.
A més, causaria també un greu prejudici per al sector publicitari català, de gran importància a Catalunya.
Comments are closed.