-
Foment aporta la visió empresarial catalana d’una Europa on considera que cal l’eliminació de les barreres existents dins del mercat únic europeu que obstaculitzen el creixement de les empreses; Treballar perquè les empreses puguin disposar de mercats internacionals cada vegada més oberts i amb les mateixes regles de joc; quant al Brexit, garantir els drets dels ciutadans i empreses europees al Regne Unit; Invertir en l’economia productiva i les noves tecnologies; Una nova PAC que ha de protegir els agricultors i mantenir comunitats rurals viables amb economies diversificades; La formació com eina bàsica per l’ocupació; Una energia competitiva i sostenible amb un entorn jurídic i reglamentari estable i previsible; garantir un Desenvolupament sostenible tot potenciant la inversió europea per complir amb els objectius climàtics establerts en l’acord de París.
Foment del Treball ha fet arribar a les principals candidatures catalanes a les Eleccions al Parlament Europeu un document de propostes que demanen estimular el creixement econòmic i el benestar. Foment considera que, en el context internacional actual, són uns comicis decisius per enfortir el projecte europeu tot garantint un Mercat Únic sense barreres que potenciï l’activitat empresarial, la generació d’ocupació i les garanties i llibertats ciutadanes.
És per això que el Foment aporta la visió empresarial catalana d’una Europa on considera que cal l’eliminació de les barreres existents dins del mercat únic europeu que obstaculitzen el creixement de les empreses; Treballar perquè les empreses puguin disposar de mercats internacionals cada vegada més oberts i amb les mateixes regles de joc; quant al Brexit, garantir els drets dels ciutadans i empreses europees al Regne Unit; Invertir en l’economia productiva i les noves tecnologies; Una nova PAC que ha de protegir els agricultors i mantenir comunitats rurals viables amb economies diversificades; La formació com eina bàsica per l’ocupació; Una energia competitiva i sostenible amb un entorn jurídic i reglamentari estable i previsible; garantir un Desenvolupament sostenible tot potenciant la inversió europea per complir amb els objectius climàtics establerts en l’acord de París
Mercat Únic i Unió Econòmica i Monetària: Eliminació de les barreres
El mercat únic és el centre del projecte europeu, permetent que els ciutadans, els serveis, els béns i el capital circulin amb major llibertat, oferint oportunitats per a les empreses europees i més possibilitats d’elecció. En un entorn global en ràpida evolució, hem de continuar el treball per eliminar les barreres existents dins del mercat únic europeu, que obstaculitzen el creixement de les empreses. De la mateixa manera cal avançar en el procés d’integració respecte a la Unió Econòmica i Monetària, amb l’objectiu de disposar d’elements estabilitzadors davant futures crisis econòmiques.
Mercats internacionals cada vegada més oberts i amb les mateixes regles de joc
La Unió Europea ha de treballar perquè les empreses puguin comptar amb mercats internacionals cada vegada més oberts i amb les mateixes regles de joc. Necessitem una política comercial comuna que sigui capaç de protegir els interessos de les empreses europees a nivell internacional, així com potenciar els instruments financers de suport a l’empresa en matèria d’internacionalització.
Garantir els drets dels ciutadans i empreses europees al Regne Unit
D’altra banda, el Brexit és i serà un dels principals reptes de la UE durant l’any 2019 i 2020. La Unió Europea i el Regne Unit han de ser capaços de trobar una sortida constructiva en benefici de les dues parts, de manera que les exportacions europees no es vegin ressentides si el Regne Unit es converteix en un país aliè. Així mateix, la futura relació bilateral haurà de garantir els drets de les empreses i dels ciutadans europeus al Regne Unit, així com dels ciutadans britànics en territori comunitari.
Invertir en l’economia productiva i les noves tecnologies: Pressupost, economia digital i de valor afegit
Pel que fa a la implantació l’economia digital i la revolució del 5G, la Unió Europea ha de tenir molt present que aquestes tecnologies són un element fonamental pel creixement econòmic present i futur. Per aquest motiu, cal potenciar nous instruments financers dins del pròxim Marc Financer Plurianual (2021-2027) centrats en la innovació, posar a disposició de les empreses un major accés als productes i serveis digitals, així com disposar d’una infraestructura fiable d’alta velocitat per obtenir el màxim benefici de l’economia digital.
La nova PAC ha de protegir als agricultors i mantenir comunitats rurals viables amb economies diversificades
En referència al sector agrari, és important destacar que la UE ha de protegir als agricultors, així com mantenir comunitats rurals viables amb economies diversificades i competitives. Per aquest motiu, és important que la nova Política Agrària Comuna sigui més justa amb els agricultors, més saludable per als consumidors i més sostenible i responsable amb el medi ambient. En la mateixa línia, la UE ha de vetllar pel compliment dels estàndards de producció comunitaris, especialment en matèria de benestar animal i normativa fitosanitària, a tots els productes alimentaris que provinguin de tercers països.
La formació, eina bàsica per l’ocupació
Respecte del mercat laboral, no hi ha cap dubte de que la formació és l’eina bàsica per l’ocupació, per la qual cosa cal augmentar les qualificacions bàsiques invertint més en educació i formació professional d’alta qualitat. La UE precisa d’un mercat laboral que funcioni bé i que estigui ben dissenyat, amb l’objectiu de mantenir el creixement econòmic, l’ocupació i la competitivitat. Les empreses i els treballadors s’han d’adaptar a una realitat canviant amb un equilibri renovat entre flexibilitat i seguretat.
Una energia competitiva i sostenible amb un entorn jurídic i reglamentari estable i previsible
D’altra banda, disposar d’una energia competitiva i sostenible amb un entorn jurídic i reglamentari estable i previsible és de vital importància per les empreses europees. Estem plenament compromesos amb els objectius de la UE per aconseguir una societat basada en les baixes emissions de CO2. En aquest sentit, l’eficiència energètica i la lluita contra el canvi climàtic representen una inversió de futur i una oportunitat pel desenvolupament de potencials sectors econòmics, ja que l’augment del cost de l’electricitat i dels combustibles fòssils penalitza la competitivitat de la indústria europea, i perjudica especialment al sector exportador.
Compliment dels objectius climàtics de l’acord de París: Cap a una economia sostenible i excel·lent
Finalment, cal destacar les propostes en matèria de desenvolupament sostenible. En aquest sentit, cal continuar desenvolupant una política europea que ens permeti conjugar els nostres esforços col·lectius en la lluita contra el canvi climàtic, descarbonitzant de manera progressiva l’economia de la UE, així com potenciar el desenvolupament de nous sectors econòmics amb alta capacitat de creació d’ocupació. De la mateixa manera, cal desenvolupar i implementar un model d’economia circular que ens ajudi a augmentar la competitivitat industrial i la valoració dels recursos.
Comments are closed.