- El taller ha comptat amb la participació de Marta Prats, directora de Nútrim Salut; Gemma Prats, psicòloga, formadora i psicoterapeauta de Nútrim; i Silvia Calvet, directora del Servei de Prevenció Propi d’Asepeyo.
- El Foro RRHH compta amb el patrocini de Randstad (@Randstad_es) i Grupo UP (@ChequeGourmet)
- L’evolució de les sessions i els temes de debat del Fòrum RRHH poden seguir-se a través del compte @Foro_RRHH i del hashtag #fororrhh
L’augment de la productivitat, la millora de la imatge corporativa i el benestar dels empleats són alguns dels beneficis de ser una empresa saludable. Sota aquesta premissa s’ha articulat el taller d’experiències sobre wellness corporatiu que s’ha celebrat aquest matí el Fòrum RRHH a la seu de Foment del Treball. La jornada ha comptat amb la participació de Marta Prats, directora de Nútrim Salut; Gemma Prats, psicòloga, formadora i psicoterapeauta de Nútrim Salut; i Silvia Calvet, directora del Servei de Prevenció d’Asepeyo.
Durant el taller, Marta Prats ha explicat que una empresa saludable ha de tenir una visió holística de la salut, que inclou factors biològics, socials i psicològics, i accions de valor afegit relacionades amb hàbits de salut i prevenció, gestió de l’estrès, alimentació saludable i activitat física. Per posar en pràctica aquests projectes, Prats ha subratllat que “els departaments de recursos humans, prevenció de riscos laborals i responsabilitat social corporativa d’alinear els seus objectius i treballar de forma coordinada, ja que per aconseguir èxit en les accions cal que hi hagi una coherència en el missatge i que tant el moment com l’actitud siguin els adequats “.
Per la seva banda, Gemma Prats ha explicat que és recomanable començar per petites accions encaminades a sensibilitzar els treballadors i, en concret, a aconseguir les actituds i la disposició per part de l’empleat: determinació, estabilitat, obertura i flexibilitat. D’aquesta manera, un cop s’hagin dut a terme accions saludables, “els treballadors seran els propis promotors d’hàbits saludables”.
L’experiència d’Asepeyo en aquest àmbit s’ha centrat l’exposició de Silvia Calvet, que ha explicat que després de molts anys de treball s’ha reduït l’obesitat, el risc cardiovascular i el sedentarisme en l’organització. “Això ha repercutit en l’empresa amb una reducció de l’absentisme, reducció de costos i enfortiment de la reputació corporativa”, ha destacat Calvet.
La directora del Servei de Prevenció Propi d’Asepeyo ha explicat que a Asepeyo van escollir implantar un sistema basat en els criteris de l’Organització Mundial de la Salut i que els programes que s’han dut a terme han estat dissenyats a llarg termini per a promoure l’activitat física , millorar els hàbits alimentaris i reduir l’estrès, entre d’altres. En relació a aquest últim, Calvet ha destacat que els continguts relacionats amb el mindfulness o la intel·ligència emocional són els més demandats per l’organització.
|
Fòrum de prestigi entre els professionals del sector
Fòrum de prestigi entre els professionals del sector El Fòrum RRHH de Foment del Treball és una plataforma i punt de trobada i debat entre directius i professionals de recursos humans. Creat el 2001 per un grup de prestigiosos directors de recursos humans, permet un entorn per a l’intercanvi d’idees i experiències al voltant de la gestió d’equips humans en organitzacions. A dia d’avui, és ja una de les principals plataformes de debat del país sobre qüestions relacionades amb la gestió dels recursos humans, alhora que és un aparador de les millors pràctiques en aspectes de la gestió dels equips humans. Les activitats del Fòrum RRHH són possibles gràcies al suport de Randstad i Grup UP, que són els patrocinadors oficials.
L’alimentació d’una xarxa social de contactes professionals és un dels eixos clau de l’activitat del Fòrum. Així, per exemple, l’evolució de les seves sessions i els temes de debat es segueixen a través del compte @Foro_RRHH i del hashtag #fororrhh.
Comments are closed.