Foment del Treball i el CETT ―la Barcelona School of Tourism,Hospitality and Gastronomy adscrita a la UB― han inaugurat avui a la seu de la patronal catalana el cicle de jornades ‘Esmorzars de Turisme’, unes trobades en les quals s’abordaran temes relacionats amb el desenvolupament del turisme, la hotelería i la gastronomia.
El president de la Comissió de Turisme de Foment, Guillermo Vallet, ha presentat l’acte destacant l’aposta de Foment per “un turisme que convisqui amb el ciutadà, que generi un espai on es pugui compartir i créixer, que els visitants se sentin del territori i respectin les normes, i que pivoti entre la cultura, la gastronomia, l’esport, les fires i els congressos”.
Amb el lema ‘Turisme d’experiències i destinacions sostenibles’, en aquest primer esmorzar s’ha comptat amb directius de referència que han exposat cinc exemples de turisme d’experiències, que van en la línia de consolidar una proposta econòmica viable i amb un impacte socialment sostenible. “Grans projectes que són pols d’atracció de multitud de visitants, que aposten per revertir la riquesa que generen en el seu entorn, i que faciliten la descentralització del turisme a través de la creació d’experiències memorables”, ha assenyalat Vallet.
La directora de Màrqueting & Customer Intelligence de Port Aventura, Eugenia Basan, ha ressaltat que “les empreses i les destinacions turístiques han de ser conscients de la seva contribució econòmica i laboral, així com del seu impacte en la sostenibilitat”.
En aquest sentit, la gerent de la Ruta del Vi de la Rioja Oriental, Esther Rubio, ha apuntat que és indispensable “la implicació de la col·laboració del sector públic i el privat per a la promoció d’un turisme sostenible”.
El codirector del Primavera Sound, Alberto Guijarro, ha defensat la cultura com un eix de l’estratègia turística de Barcelona, però ha remarcat que “encara estem en procés d’assumir que el turisme del fan de la música és turisme cultural”.
Per part seva, el director de Màrqueting, Comercial i Comunicació de Puy Du Fou España, Francisco Javier Castillo, ha destacat com a principals claus del seu projecte que la sostenibilitat social sigui un aspecte genètic d’aquest, que la naturalesa i l’entorn siguin part de l’atractiu del lloc, i posar l’artístic en el centre de la companyia: “En l’oci i l’entreteniment el visitant és el veritable protagonista, i la meta ha de ser arribar al cor dels espectadors; tant en la creació dels espectacles com en l’experiència que s’ofereix, allò que sedimenta aquest petit món interior que viu en cada persona i que es diu cultura, cultura popular”, ha expressat Castillo.
El director de Màrqueting de la Roca Village, Daniel Aristondo, ha mostrat amb el seu cas com un destí de compres aposta per un turisme d’experiències per als seus visitants, els quals passen una mitjana d’estada de 2,7 hores en el recinte: “Barcelona com a destí premium i de qualitat no ha d’esperar al visitant, hem d’anar a buscar-lo en origen amb una proposta de valor rellevant, diferenciada i que li emocioni”.
Finalment, el director de Recerca del CETT, Eugeni Osácar, moderador del debat, ha traslladat com a principal conclusió de les diferents ponències que “el turisme intel·ligent, entès com a responsable, rendible i amb capacitat de col·laboració, hauria de ser el gran dinamitzador de l’activitat turística”.
Amb aquest espai de reflexió, Foment i el CETT pretenen abordar els nombrosos reptes del sector com la sostenibilitat, la conciliació laboral, la captació i formació de talent, la convivència amb l’entorn, o la digitalització; a més de posar el focus en les oportunitats i potencialitats de l’activitat turística.
Comments are closed.