- La trobada ‘Turisme, cultura i esport: una aliança necessària’, impulsada per Rethink BCN de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, ha estat la primera on s’han ajuntat actors participants dels tres sectors per debatre sobre com de forma conjunta són un gran motor econòmic per la ciutat de Barcelona.
- Durant la trobada s’ha parlat sobre com el treball conjunt d’aquests tres sectors pot impulsar l’activació de projectes clau per la ciutat com el de la Muntanya de Montjuïc, la candidatura dels jocs d’hivern, els mundials d’atletisme o plantejar una nova candidatura dels Jocs Olímpics d’estiu per al 2032 o 2036.
Rethink BCN de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball ha donat el tret de sortida a un nou cicle per promoure noves aliances en la ciutat de Barcelona entre l’àmbit públic i privat. La primera trobada ‘Turisme, cultura i esport: una aliança necessària’ ha estat centrada en com la unió d’aquests tres sectors i una major coordinació i col·laboració entre els seus actors, poden constituir un gran motor d’atracció econòmica i d’activació de projectes a la ciutat de Barcelona. La trobada en format de taula rodona, s’ha celebrat a la seu de Foment del Treball a Via Laietana i ha comptat amb la participació de Xavier Mercè, regidor de turisme i empreses creatives de l’Ajuntament de Barcelona; Miquel Molina, periodista de La Vanguardia i escriptor; Llúcia Homs, codirector de la publicació cultural Hänsel * i Gretel*; Rafel Niubò, Secretari General de Ubae-Eurofitness; Santi Nolla, director i CEO de Mundo Deportivo, i Guillermo Vallet Millet, president de la Comissió de Turisme de Foment del Treball i vicepresident executiu dels Hotels Catalonia. La trobada estarà moderada per Fèlix Riera, director de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball.
Els participants de la taula rodona, han dialogat i analitzat quina ha de ser la dinàmica de les grans ciutats com Barcelona i una de les principals conclusions ha estat que, la ciutat ha d’estar orientada a actualitzar-se constantment per tal de generar noves oportunitats que tinguin atractiu local i internacional i així, atraure tant a visitants com nous sector empresarials. “Competim a nivell internacional, si rebutgem coses ens quedarem com a capital de província”, ha assenyalat Guillermo Vallet.
D’altra banda, els participants han coincidit en que perquè una gran ciutat com Barcelona funcioni, la relació publicoprivada és indispensable i no es pot pensar un model sense aquesta col·laboració. Respecte als projectes més concrets que s’han de impulsar com la Muntanya de Montjuic, han conclòs que és un espai on hi ha moltes peces que necessiten algú que les dirigeixi en conjunt per tal de que arribin a tenir un major impacte en la societat barcelonina, així com per millorar l’accés i mobilitat en aquest espai. Miquel Molina ha destacat que els tres sectors han de treballar conjuntament sobre dos paraigues: la creativitat i la qualitat de vida dels ciutadans. “Montjuic és la muntanya de les oportunitats perdudes’, com a exemple que el principal museu de Catalunya està en una zona inaccessible i l’estadi olímpic en un indret sense metro”, ha assenyalat Miquel Molina. Tots els esforços per redefinir aquest espai han d’estar pensats en la gent de Barcelona, perquè és la manera en que després es podrà atraure als turistes nacionals i internacionals.
Respecte a la posició de Barcelona en comparació a altres ciutats europees, han dialogat sobre les diferencies que existeixen i han explicat que malgrat que Barcelona no és una capital europea, gràcies a les infraestructures i institucions potents que hi ha en la ciutat, estem entre les principals ciutats europees i és una ciutat capaç d’acollir grans esdeveniments com poden ser els jocs olímpics d’hivern. Altres ciutats europees com Londres, París o Madrid han posat en marxa projectes on col·laboren aquests tres sectors i en aquesta primera trobada, s’ha posat de manifest que Barcelona també és una ciutat amb les capacitat per fer-ho i ara és el moment de posar-ho en pràctica com a motor de recuperació de la ciutat després de la pandèmia de la Covid-19. En aquesta línia, Llúcia Homs ha considerat que “a nivell internacional, les comparacions de Barcelona amb altres ciutats són enganyoses, les nostres infraestructures culturals, per exemple, tenen 25 anys quan a d’altres llocs tenen un segle. A nivell local i parlant de l’ampliació del litoral, hem de resoldre primer el model de la Barcelona metropolitana que volem. I a nivel micro, a Barcelona hi ha un fenòmen que és el d’oposició a qualsevol projecte nou que es planteja”.
En aquesta línia, Fèlix Riera ha considerat que “el litoral barceloní planteja un fort atractiu turístic i té un bon compromís Esportiu”. Per a Santi Nolla, una opció concreta a fomentar és el surf, ja que “Barcelona té una gran cultura del surf i ha de saber com projectar i obrir la ciutat al mar per a aprofitar-ho. És una aposta que fins ara no ha estat tractada”.
Les aliances entre sectors, aspecte clau per a l’activació de projectes a Barcelona
Segons Rethink BCN, si aquesta triada aconsegueix una major coordinació i col·laboració es pot impulsar l’activació de projectes com el de la Muntanya de Montjuïc on conflueixen el turisme, els visitants professionals que van a la Fira; la cultura amb entitats com la Fundació Joan Miró, MNAC, CaixaForum, la Fundació Mies van der Rohe, el Teatre Lliure o l’Institut del Teatre, entre d’altres; i l’esport amb les piscines Picornell, l’Estadi de Montjuïc i el Palau Sant Jordi, entre altres entitats esportives que desenvolupen l’activitat a Montjuïc. A més d’aquest projecte, també és important l’impuls d’altres com la candidatura dels jocs d’hivern, els mundials d’atletisme o plantejar una nova candidatura dels Jocs Olímpics d’estiu per al 2032 o 2036. “Som un gran espai de formació de talent i ho hem d’aprofitar. També hem de treballar en xarxes, hem de ser capaços de treballar conjuntament”, ha assegurat Xavier Mercè.
A més d’aconseguir un major impacte econòmic en aquests tres sectors, aquesta aliança pot afavorir la recuperació econòmica d’altres sectors de la ciutat de Barcelona com és el cas de les infraestructures de la ciutat que engloben El Port de Barcelona, l’aeroport, els ferrocarrils o el Canòdrom de la Meridiana, on també conflueixen aquests tres sectors. També el sector de la restauració o el sector educatiu. “Si no construïm coses de futur és difícil que el turista vingui”, ha assegurat Rafel Niubò. Des de Rethink BCN, proposen unir esforços i crear un front comú per impulsar projectes que puguin afavorir a tots els sector de la ciutat de Barcelona.
Les ‘Trobades Barcelona’ per generar noves aliances entre diferents sectors a la ciutat
El cicle ‘Trobades Barcelona’, impulsat per Rethink BCN de la Societat Barcelonina d’Estudis Econòmics i Socials de Foment del Treball, és un cicle de trobades que es podran seguir per streaming i amb les que es volen generar i afavorir noves aliances entre diferents sectors per a potenciar la ciutat i la regió metropolitana. L’objectiu d’aquestes trobades és posar en relació actors empresarials i públics que reflexionin sobre l’abast de les seves relacions amb altres sectors i com poden aprofundir en la generació de dinàmiques mútues, que permetin potenciar els projectes a Barcelona. Al llarg d’aquestes trobades hi participaran diferents sectors, entre els que destaquen el turístic, el cultural, el dels esports, el mèdic, el del transport, el tecnològic o l’educatiu. Són trobades amb l’objectiu de compartir experiències i diagnòstics que permetin enfortir les aliances.
Comments are closed.