- Tots els sectors econòmics són coneixedors dels reptes de futur de la ciutat i també dels requeriments que condicionaran l’èxit de Barcelona com a metròpoli internacional generadora d’ocupació, coneixement i innovació.
La totalitat dels sectors econòmics que mobilitzen l’activitat de Barcelona i que representa Foment del Treball demanen a l’ajuntament de la ciutat que abans d’avançar definitivament en nous projectes de transformació urbanística de gran rellevància és necessari “analitzar el seu impacte econòmic a partir d’indicadors que estaran condicionats per la mobilitat, l’estil de vida, el consum energètic, el comerç i el turisme de la Barcelona del futur”. Foment del Treball assumeix les reivindicacions de tots els sectors que representa i adverteix que és un error prendre decisions sense el diàleg i el consens necessari entre els actors que participen de l’activitat econòmica de la ciutat i que són coneixedors, no sols dels reptes del futur en cadascun dels seus àmbits d’actuació, sinó també dels requeriments que condicionaran l’èxit de Barcelona com a metròpoli generadora d’ocupació, coneixement i innovació.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, assenyala que la proposta que va avançar ahir l’Ajuntament de Barcelona “és un projecte de llarg abast, i seria adequat abordar un ampli debat sobre aquest”. Foment desitja iniciar una etapa de diàleg amb el consistori barceloní i deixar enrere “les polítiques sobre la base de fets consumats que pressionen innecessàriament un debat que hauria de ser assossegat i ampli, sense presses i sense apriorismes. S’ha d’apostar per una mobilitat diversa, sense excloure cap manera concreta, perquè tots són complementaris”.
Els sectors econòmics participen d’una Barcelona pròspera en el segle XXI, però ignorar el coneixement que acumula, per exemple, la indústria de l’automòbil sense considerar les aportacions quant a mobilitat i innovació és un “malbaratament” que la ciutat no pot permetre’s. En el futur disposarem de vehicles cada vegada menys contaminants, autònoms i intel·ligents, per la qual cosa retreure de l’Eixample un elevat nivell de trànsit sense calibrar per on anirà, i sense preveure el nou paradigma quant al consum d’energia, i sense considerar factors com l’evolució del transport públic o les necessitats de mobilitat dels seus ciutadans, professionals o turistes, ens fa preveure desajustaments quant a les previsions que han d’incorporar-se en projectes transformadors de tant de calat. “Cal abordar el futur de la ciutat amb visió a llarg termini i planificar la ciutat del segle XXI, com ja ho va fer en el s. XIX, Ildefons Cerdà. És imprescindible un debat extens, sincer -sense fets consumats- i constructiu”.
Comments are closed.