El president de CEOE, Antonio Garamendi, i el vicepresident de CEOE i president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, han sol·licitat avui al Defensor del Poble, Francisco M. Fernández Marugán, que interposi un recurs d’inconstitucionalitat contra l’article 66 de la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat de 2021, en el qual s’eleva el tipus marginal màxim de l’Impost de Patrimoni, del 2,5% al 3,5%, i s’atorga caràcter indefinit al tribut. Li han lliurat un dictamen elaborat per l’advocat, Manel J. Silva, conseller assessor de de Public Afairs de la patronal catalana, que també ha assistit a la reunió.
Les organitzacions empresarials de tota Espanya, consideren que l’Impost de Patrimoni penalitza l’estalvi, la inversió, la productivitat i el creixement econòmic. No incentiva doncs al desenvolupament econòmic a través d’una fiscalitat competitiva per a les empreses espanyoles i per a les famílies. En l’actualitat, aquest tribut obstaculitza la creació de riquesa, d’ocupació, i afecta a la generació de majors ingressos públics. És un tribut confiscatori, injust, que atempta contra la llibertat de la propietat privada dels contribuents espanyols.
Andalusia
Javier González de Lara, president de la Confederación de Empresarios de Andalucía (CEA)
“Els empresaris andalusos ens sumem a CEOE i recolzem fermament la seva petició al Defensor del Poble perquè interposi un recurs d’inconstitucionalitat contra l’Impost de Patrimoni. Fixin-se en què és un tribut únic a Europa, som l’únic país de la Unió en el qual existeix, i lamentablement penalitza l’estalvi. Així, és un tribut que desanima, que grava l’estalvi procedent de rendes per les quals ja s’ha tributat abans: ataca a la línia de flotació dels estalviadors i de gran part de la classe mitjana. Ens sembla que té un caràcter confiscatori, que en absolut es correspon amb el sistema tributari just que defensa la nostra Constitució, i no valora l’equilibrada capacitat econòmica del contribuent…”.
Aragó
Ricardo Mur, president de CEOE Aragón
“L’Impost de Patrimoni genera una doble imposició sobre l’estalvi personal i empresarial, que ja tributa en l’IRPF, desincentivant tant aquest com l’atracció d’inversions. Suposa, a més, greuges comparatius enfront de la resta de països de la UE i entre Comunitats Autònomes”.
Canaries
José Carlos Francisco, president de la Confederación Regional de Empresarios de las Islas Canarias (COREICA)
“Tot esforç fiscal no competitiu sobre empreses i persones físiques dificulta la recuperació de l’economia, perquè desincentiva la creació de valor productiu i, per tant, possibilitats d’inversió, desenvolupament i creixement econòmic sostenible. Les societats evolucionen i l’Administració que les governa ha de compassar-se tant en capacitat d’adaptació com en costos de la seva estructura, que han de sumar al model competitiu que conforma el nostre país”.
Canaries
Agustín Manrique de Lara y Benítez de Lugo, president de la Confederación Canaria de Empresarios
“La interposició d’aquest recurs és un pas necessari que hem de donar per a aconseguir que el nostre sistema fiscal sigui just i compleixi el mandat de la nostra Constitució. El sistema fiscal d’una societat moderna que vulgui avançar ha d’allunyar-se de prejudicis que no fan més que minvar la capacitat del nostre desenvolupament”.
Cantàbria
Enrique Conde, president de CEOE CEPYME Cantabria
“Els canvis proposats sobre l’increment en la fiscalitat del patrimoni van just en la direcció oposada a l’interès del país en aquesta situació de crisi. Es tracta d’una mesura irrellevant des del punt de vista de la recaptació, però que provoca una fallida de confiança entre els contribuents. Per als empresaris aquest tipus de mesures, vistoses, populistes i ineficaces, són descoratjadores”.
Castilla y León
Santiago Aparicio, president de CEOE Castilla y León
“És necessari, més en aquests moments de crisis, l’eliminació d’un impost que està penalitzant als ciutadans de Castella i Lleó i frenant la inversió empresarial i, per tant, la creació d’ocupació. En un moment de cicle econòmic en fase de desacceleració, CEOE Castella i Lleó considera que és urgent que existeixi una harmonització fiscal, per a evitar que s’aguditzi la deslocalització d’empreses”.
Castilla-La Mancha
Ángel Nicolás García, president de la Confederación Regional de Empresarios de Castilla-La Mancha (CECAM CEOE-CEPYME CLM)
“Des de CECAM CEOE-CEPYME Castella-la Manxa ens adherim a la petició de CEOE al Defensor del Poble perquè la Llei de l’Impost sobre Patrimoni sigui derogada o modificada, ja que l’Impost de Patrimoni podria vulnerar el principi constitucional de capacitat econòmica. D’aquesta manera, des de CECAM ens sumem a la postura defensada des de CEOE sobre el caràcter marginal de l’Impost de Patrimoni, que grava l’estalvi procedent de rendes per les quals ja s’ha tributat abans. Els empresaris castellà-manxecs defensem un sistema tributari just, entenent que aquesta llei conté un caràcter confiscatori, que vulnera el principi de confiscatoriedad recollit en l’article 31.1 de la Constitució. A més, cal recordar que la pressió fiscal que suporten les empreses del nostre país és molt major que en la resta de la Unió Europea”.
Catalunya
Josep Sánchez-Llibre, president de Foment del Treball
“L’Impost de Patrimoni és un impost inexistent en la resta de països de la Unió Europea que grava l’estalvi procedent de rendes que ja han estat objecte de tributació, amb tipus impositius absolutament confiscatoris. Penalitza un patrimoni que no genera les rendes suficients per a pagar l’impost. Foment del Treball considera essencial considerar inconstitucional aquest impost que perjudica l’estalvi i les rendes i, per tant, a la inversió”.
Ceuta
Bhagwan Dhanwani Doulatram, president de la Confederación de Empresarios de Ceuta (CECE)
“Des de la Confederació d’Empresaris de Ceuta (CECE) ens adherim a aquesta iniciativa de CEOE, ja que considerem que l’Impost de Patrimoni no obeeix a un sistema tributari just; ja que suposa una doble imposició, en ser rendes per les quals ja es va tributar en el seu degut moment, prenent per tant aquesta Llei un caràcter confiscatori. Des de la CECE, confiem que aquesta proposta de CEOE amb el suport de les organitzacions empresarials autonòmiques sigui atesa i es derogui la Llei d’Impost de Patrimoni”.
Comunitat de Madrid
Miguel Garrido de la Cierva, president de CEIM
“Des de CEIM ens sumem a la sol·licitud d’empara davant el Defensor del Poble. Advoquem per la supressió de l’Impost de Patrimoni a Espanya ja que penalitza l’estalvi, genera doble imposició, ha desaparegut en la pràctica totalitat dels països i a penes té capacitat recaptatòria, i demanem a les Comunitats Autònomes que, seguint el bon exemple de la Comunitat de Madrid, es bonifiqui al 100% mentre no sigui eliminat de la regulació estatal”.
Comunitat Foral de Navarra
Juan Miguel Sucunza, president de la Confederación Empresarial Navarra (CEN)
“L’Impost de Patrimoni grava un capital estalviat, després que la renda de la qual prové ja hagi estat gravada anteriorment i, per tant, el converteix en un impost redundant, podent arribar a ser confiscatori”.
Comunitat Valenciana
Salvador Navarro, president de la Confederación Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV)
Igual que la resta de les organitzacions empresarials territorials, la CEV s’ha sumat al recurs d’inconstitucionalitat contra l’impost de patrimoni per considerar que “es tracta d’un impost desfasat en el temps, únic en la seva manera a nivell europeu i confiscatori en el seu efecte, ja que la tarifa de l’impost pot arribar a ser superior a la rendibilitat del propi actiu”. Com ha afirmat el seu president, Salvador Navarro, “la CEV defensa la necessitat d’avançar, en paral·lel a la reforma del sistema de finançament autonòmic, cap a un sistema fiscal més competitiu, capaç d’atreure patrimoni, inversions i talent humà; incentivar les inversions en start-ups, en activitats socialment responsables, en els àmbits de la tecnologia i I+D, i en aquelles inversions que generin ocupació”.
Comunitat Autónoma de Extremadura
Pedro Castro, president de la Confederación Regional Empresarial Extremeña (CREEX)
“Des de la CREEX secundem plenament la derogació de l’Impost de Patrimoni per ser un gravamen anacrònic, confiscatori (i, per tant, inconstitucional), per ser contrari a l’harmonització fiscal en el si de la UE i per no respondre al principi de redistribució, sinó suposar un empobriment objectiu del contribuent, a més de llastrar el desenvolupament econòmic”.
Galicía
Juan Manuel Vieites, president de CEG Galicia
“La CEG lamenta el caràcter anòmal de l’Impost de Patrimoni en l’àmbit del Dret comparat de la Unió Europea, i que només existeix a Espanya dins d’aquesta. L’organització empresarial gallega s’adhereix a aquesta iniciativa de CEOE i altres patronals autonòmiques en defensa d’un sistema tributari just, i que adverteix sobre el caràcter confiscatori d’aquest impost -vulnerant l’article 31.1 de la Constitució Espanyola- perquè grava l’estalvi procedent de rendes per les quals ja s’ha tributat amb anterioritat a través d’altres tributs”.
Illes Balears
Carmen Planas, presidenta de CAEB, Confederación de Asociaciones Empresariales de Baleares
“Des de Balears ens adherim al dictamen de recurs d’inconstitucionalitat de l’Impost de Patrimoni i considerem del tot injust que, sent un tribut transferit, cada Comunitat Autònoma tingui la potestat de decidir les quantitats exactes a pagar i els percentatges a aplicar sobre el patrimoni net, que solen oscil·lar entre el 0,2% i el 2,5%. No obstant això, el gravamen que suporten els ciutadans de Balears és molt més elevat que en altres Comunitats ja que, partint d’un mínim de l’1%, pot aconseguir fins al 20% en funció de la quantitat heretada. A més, està el fet que la ‘modalitat balear’ d’aquest impost afecta també als residents estrangers, als qui grava no sols sobre el seu patrimoni a les illes, sinó que també els obliga a tributar per la resta de propietats o béns que posseeixin als seus països d’origen, mesura que resta interès als ciutadans estrangers que volen invertir a Balears per l’especial cruesa de les condicions que aplica la Comunitat Autònoma Balear a aquest impost a les illes”.
La Rioja
Jaime García-Calzada, president de la Federación de Empresas de La Rioja (FER)
“Considerem que l’Impost del Patrimoni és absolutament injust, té únicament un caràcter confiscatori i recaptatori, i danya la pròpia activitat i l’estalvi empresarial, en tractar-se d’un impost procedent de rendes per les quals anteriorment ja s’ha tributat. Des de la Federació d’Empreses de La Rioja exigim la seva desaparició del sistema tributari per inconstitucional”.
Melilla
Enrique Alcoba Ruiz, president de la Confederación de Empresarios de Melilla (CEME)
“Des de la Confederació d’Empresaris de Melilla, ens sumem a la iniciativa de supressió de l’Impost de Patrimoni promoguda des de CEOE. Bonificar el 100% d’aquest impost és essencial per al bon funcionament de la societat en general”.
País Basc
Eduardo Zubiaurre, president de Confebask
“L’impost de patrimoni és un tribut que penalitza a uns estalviadors i inversors que, en molts casos, ja fan una important aportació a la societat invertint en empreses fortes i competitives que creguin llocs de treball, salaris i impostos. A més, són objecte d’una ‘doble imposició’ perquè ja paguen l’impost de renda corresponent i, amb els tipus màxims actuals, adquireix un clar caràcter confiscatori. Espanya és l’únic país que el manté a la UE i en l’OCDE convivint amb la resta de càrregues que incideixen sobre l’estalvi. Recapta molt poc (a Euskadi a penes suposa el 1,2% del total), expulsa a contribuents amb talent professional i impedeix crear entorns fiscals atractius per a l’emprenedoria i per a la inversió”.
Principat d’Asturies
Belarmino Feito, president de la Federación Asturiana de Empresarios (FADE)
“Ens hem sumat a la iniciativa de supressió de l’Impost de Patrimoni promoguda des de CEOE. Bonificar el 100% d’aquest impost era una de les propostes que FADE havia inclòs en les 22 Accions, i és una reclamació que la Federació fa des de molt de temps enrere. La supressió d’aquesta càrrega fiscal a Espanya, un dels pocs països europeus que encara la manté i en el qual més alt tipus de gravamen de tots ells existeix, hauria de ser fruit d’una decisió política. Esperem que la proposta impulsada per l’organització representativa dels empresaris espanyols prosperi”.
Regió de Múrcia
José María Albarracín, president de CROEM Murcia
“És un impost obsolet i injust. Dels 27 països membre a la UE, Espanya és l’únic que ho manté i això crea notables diferències de cara a l’atracció d’inversions i crea ciutadans de primera i de segona dins del marc europeu. És a més un impost que grava l’estalvi, i que té l’aire de ser confiscatori. Cal eliminar-ho”.
Comments are closed.