- La pujada històrica del preu dels carburants posa en risc la continuïtat del sector del transport terrestre de viatgers.
- En dos anys el preu del combustible ha patit un increment del 43%, segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, i en la majoria sense reflectir-se als preus del servei.
- El cost s’ha incrementat un 17% només pels carburants.
- Foment reclama ajudes directes pels autònoms i les empreses dedicades al transport col·lectiu, o una flexibilització dels preus contractats en funció del sobrecost inesperat, que permeti traslladar el cost dels carburants.
- La patronal també assenyala que el paquet de mesures recollides en el Reial decret llei 3/2022, d’1 de març, pel transport de mercaderies hauria de ser extensiu també al transport de persones.
- El transport col·lectiu és un aliat en la lluita contra el canvi climàtic i la descongestió de les ciutats, però cal dotar-lo dels mitjans necessaris per garantir la prestació dels seus serveis.
Foment del Treball alerta que la situació del sector de transport terrestre de viatgers és insostenible davant la pujada històrica i sobtada del preus dels carburants, i reclama mesures urgents per garantir el dret a la mobilitat de les persones, ja sigui per anar a l’escola, a treballar, o en els desplaçaments per motius personals.
Segons dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, el preu del combustible ha augmentat un 45% des del març de 2020, passant de 1,159 euros el litre de Gasóleo A, a 1,656 euros al març de 2022. Aquest augment, en termes de cost global, ha suposat un increment del 17%.
És necessari pal·liar el sobrecost que els autònoms i les empreses dedicades al transport col·lectiu estan afrontant des de fa mesos, i que es pot intensificar i prolongar més en el temps davant la guerra provocada per la invasió d’Ucraïna. Per tot això, Foment reclama ajudes directes o una flexibilització dels preus contractats, en funció d’aquest sobrecost inesperat.
La patronal també assenyala que el paquet de mesures recollides en el Reial decret llei 3/2022, d’1 de març, de mesures per a la millora de la sostenibilitat del transport de mercaderies per carretera i del funcionament de la cadena logística, s’ha de fer extensiu al transport de persones.
El transport col·lectiu és un aliat en la lluita contra el canvi climàtic i la descongestió de les ciutats, però cal dotar-lo dels mitjans necessaris per garantir la prestació dels seus serveis o les companyies i els professionals hauran d’abandonar l’activitat. La situació actual resulta inviable i insostenible.
Comments are closed.