La indústria està compromesa amb la problemàtica dels sòls contaminats d’origen industrial i la seva prevenció, però recorda que el model actual té mancances en l’assignació de responsabilitats per a la restauració de sòls contaminats d’origen històric. Aquests han estat els dos missatges clau de la primera sessió del Cicle de Debats Ambientals “Reptes per a la indústria” de Foment en col·laboració amb Uría Menéndez.
La problemàtica de la correcta assignació de responsabilitats en les contaminacions històriques preocupa especialment a les indústries catalanes, en aquells terrenys que van deixar de formar part del patrimoni empresarial abans que existís l’exigència legal. Això s’acompanya d’una acció administrativa forta i que sembla no prescriure mai i d’una normativa urbanística no homogeneïtzada en l’atribució de responsabilitats. Aquest context, exposat per Juan Antonio Loste, advocat soci d’Uría Menéndez, genera incerteses i perjudica el teixit empresarial del nostre país.
Davant d’aquesta situació, els ponents han subratllat “la necessitat d’invertir en la prevenció de la contaminació” amb l’objectiu d’evitar els elevats costos de recuperació dels sòls i de minimitzar els danys ambientals. Uns costos que Josep Anton Domènech, cap de Gestió i Sòls Contaminats de l’Agència de Residus de Catalunya, ha xifrat en entre 100.000 i 250.000€ per a un terç dels processos de descontaminació. “La prevenció és molt millor que la restauració”, ha apuntat Emilio Orejudo, cap de la Unitat de Recuperació i Millora dels Aqüífers de l’Agència Catalana de l’Aigua.
Els ponents han subratllat la necessitat que s’identifiqui l’estat del sòl i es posi en coneixement de l’Administració. L’objectiu és col·laborar per fer possible la recuperació per la via voluntària i la desitjable “tutela de l’administració en la gestió d’emplaçaments contaminats”, com ha aconsellat Loste.
L’actual model de gestió del sòl es basa en l’Informe Base de la Qualitat del Subsòl, l’instrument que permet analitzar la qualitat del sòl i posar-lo en coneixement de l’Administració, en aplicació de la Directiva 2010/75 de Emisions Industrials (DEI). El DEI integra la cura del sòl en la gestió ordinària del terreny, i estableix obligacions que s’emmarquen en la necessitat de prevenció de la contaminació. La normativa manté la filosofia anterior de reduir els nivells de contaminació fins que siguin assumibles i segurs per l’ús que es vol fer d’aquell terreny, un aspecte que Foment considera positiu.
Presentacions dels ponents
El Cicle de Debats Ambientals “Reptes per a la Indústria” té l’objectiu de reflexionar sobre els principals reptes i oportunitats a la indústria en relació amb el medi ambient. La primera sessió del debat, sota el títol “Indústria i sòls contaminats” ha proporcionat eines clau a les empreses per enfrontar-se al repte de la contaminació industrial del sòl.
Ha comptat amb la participació de Juan Antonio Loste, advocat soci d’Uría Menéndez; Josep Anton Domènech, cap de Gestió i Sòls Contaminats de l’Agència de Residus de Catalunya; Emilio Orejudo, cap de la Unitat de Recuperació i Millora dels Aqüífers de l’Agència Catalana de l’Aigua; Begoña Mundo, gerent de Litoclean; i Maribel Martínez, cap de Residus Perillosos i Sòls del Govern Basc. La taula rodona ha estat moderada per Alba Cabañas, directora de l’Àrea Tècnica de Foment i clausurada per Josep Enric Llebot, secretari de Medi Ambient del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.
Comments are closed.