- La secretaria general del Departament de Salut, Meritxell Masó, ha inaugurat la jornada destacant la necessitat inajornable de transformar el sistema sanitari català, així com el problema estructural d’infrafinançament i la manca de certs.
- El president de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre, ha remarcat la importància del sector salut i innovació, tercer en l’aportació del PIB català (8,4%), en la reconstrucció econòmica del país després de la crisi derivada de la Covid-19.
- Guillem Bruch, director de Medicina i R+D a Boehringer Ingelheim Espanya, ha apuntat la necessitat de mantenir un ecosistema sanitari innovador de referència, amb tecnologies que permeten millorar l’eficàcia i eficiència en la detecció i tractament de les patologies.
Foment del Treball Nacional, en col·laboració amb Boehringer Ingelheim, ha organitzat aquest matí la jornada ‘Salut i innovació, eixos estratègics de la reconstrucció social i econòmica’, celebrada en el marc del cicle de trobades ‘250 anys al costat dels empresaris’ que commemora enguany la patronal. La trobada, que ha congregat a diferents personalitats de l’administració del sistema sanitari català i del sector farmacèutic, ha suposat un espai de diàleg per analitzar el paper de la sanitat en la reconstrucció social i econòmica dos anys després de la pandèmia i la importància de la innovació en el sector per garantir un sistema potent i competent.
El president de Foment del Treball Nacional, Josep Sánchez Llibre, ha iniciat l’acte remarcant el paper de la salut en l’economia catalana, el tercer sector d’aportació al PIB català amb un 8,4% i el segon en ocupació (10,1%) i inversió en innovació tecnològica. El president de la patronal ha destacat la importància del sistema sanitari en la reconstrucció econòmica del país després de la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit ha manifestat que ‘la situació creada per la pandèmia, ara la guerra a Ucraïna i les desigualtats creixents, ens posiciona en una situació molt complexa que ens obliga a prendre decisions arriscades i no hi ha marge per l’error. És el moment de la reindustrialització i de la reconstrucció econòmica i social, i el sector salut és clau en aquesta transformació’.
Per la seva part, el director de Medicina i R+D de Boehringer Ingelheim a Espanya, Guillem Bruch, ha definit la salut com una font d’energia i moviment que genera confiança, repercutint a una millor i major productivitat per part de les persones. Així, Bruch ha fet referència a la importància de la innovació en el sector salut per garantir un sistema sanitari dotat de les millors tecnologies que millorin l’eficàcia i eficiència en la detecció i tractament de les patologies. ‘L’ecosistema sanitari és font d’innovació i a Catalunya disposem de tots els agents per ser un referent europeu i un motor econòmic. Volem servir a la humanitat amb la investigació de malalties, aportar valor a través de la innovació i entendre les vertaderes necessitats dels pacients. Això no ho podem fer sols, és indispensable la coordinació i la col·laboració publicoprivada per garantir un accés ràpid, equitatiu i sostenible als tractaments’.
La transformació del sistema sanitari català és imprescindible i inajornable
La secretaria general del Departament de Salut, Meritxell Masó, ha inaugurat la jornada amb un reconeixement a tots els professionals que conformen el sistema sanitari català. Fent referència a la gran resposta del sistema davant el repte de la pandèmia, la secretaria ha destacat que Catalunya disposa d’un bon model sanitari però que requereix d’una transformació. Masó assegurava que ‘hi ha una necessitat imprescindible i inajornable d’introduir transformacions en el nostre sistema sanitari. Tenim un dèficit estructural de sistema degut a l’infrafinançament i la manca de determinats professionals, pel que cal seguir potenciant una col·laboració publicoprivada que ens permeti optimitzar els recursos que tenim al nostre abast’.
En el marc de la jornada, la secretaria general del Departament de Salut ha fet una crida a la pròpia administració a nodrir-se de les experiències d’èxit en tecnologia i recerca biomèdica per a fer front al repte que té per davant el sector sanitari del país. En aquest sentit, ha apel·lat a la necessitat d’aprofitar l’oportunitat que brinden els Fons Europeus, quelcom que ha dit ‘depèn de tots nosaltres’.
Polítiques de salut, nous paradigmes i nous reptes
Sota el títol de ‘Polítiques de salut, nous paradigmes, nous reptes’, la primera taula de debat ha estat moderada per la presidenta de la Comissió d’Atenció a les Persones de Foment del Treball i directora general d’Unió Catalana d’Hospitals, Roser Fernández.
Els participants han parlat de la salut com a nou sector de l’economia productiva i la necessitat de que Catalunya sigui ambiciosa per a convertir-se en referent de la transformació del sistema sanitari com a model d’economia compartida. En representació de l’administració, el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, assegurava que ‘els Fons Next Generation són una palanca per accelerar les transformacions que el nostre sistema sanitari necessita. Tenim un sistema de salut excessivament rígid a l’hora d’incorporar innovacions, pel que hem de potenciar una compra pública innovadora que permeti garantir la qualitat assistencial i donar sortides a les nombroses propostes innovadores existents’.
Per la seva part, la directora de Planificació en Salut, Aina Plaza, ha parlat sobre l’ampliació del concepte de la salut dins el nou Pla presentat pel Govern, que aborda el benestar físic i emocional, així com la necessitat de fer front de manera decidida a les desigualtats. Per a executar aquest nou full de ruta, que planteja la igualtat d’oportunitats en salut, perseguir entorns saludables i una salut més integral i integrada, Plaza apuntava que ‘la governança compartida es clau, ens cal més innovació i repensar les coses per implementar la cultura de treball transversal’.
La innovació i els partenariats necessaris
En una segona taula moderada per Ramon Maspons, director d’Innovació, Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), s’ha tractat la importància de la innovació en el sector sanitari i farmacèutic. En aquest sentit, experts de la industria farmacèutica han apuntat la necessitat d’establir partenariats per garantir les inversions en R+D.
La directora de l’Institut Català de la Salut, Iolanda Lejardi, comentava que ‘la innovació ha de ser un debat obert que aporti valor afegit i que incorpori a tots els agents necessaris, des de l’empresa a la ciutadania’. Per la seva part, el director d’Innovació i Partenariat del Consorci de Salut i Social de Catalunya, Toni Gilabert, apuntava que ‘hem de veure la innovació com una inversió i no com una despesa, com el motor de la sostenibilitat del sistema sanitari. El benestar social passa pel progrés, el progrés passa per la innovació i, aquesta, per unes sinèrgies amb una mirada més àmplia’.
Cal accelerar la innovació i la transformació del sistema sanitari català
La cloenda de la jornada ha estat a càrrec de la presidenta de la Comissió de Salut del Parlament, Assumpció Laïlla. La presidenta ha aprofitat l’ocasió per remarcar que ‘estem en un moment de canvi on hem d’accelerar la innovació i transformació del sistema sanitari català i construir fortaleses per mitjà d’una col·laboració publicoprivada que va més enllà de la perspectiva econòmica, sinó també des de la perspectiva d’atenció a la ciutadania’.
D’altra banda, la presidenta assegurava també que ‘hem d’extreure aprenentatges i lliçons de la pandèmia, per millorar el que ja tenim en el nostre sistema sanitari i dotar-lo de prou flexibilitat com per encarar els nous reptes inesperats de futur’.
Comments are closed.