Setze candidatures són les finalistes de la 7a edició dels Premis Atlante de Prevenció de Riscos Laborals que Foment del Treball atorga de manera biennal. Amb aquests guardons, la principal organització empresarial de Catalunya reconeix la tasca efectuada per les empreses en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals. L’acte de lliurament tindrà lloc el proper 19 de novembre en una cerimònia a la Sala Magna de Foment del Treball.
Les candidatures finalistes són les presentades per: BASF Española S.L.; Borges International Group; Endesa; Gonvauto Barcelona; Marina Barcelona 92; Barcelona de Serveis Municipals, S.A.; Delegació Catalunya II. Àrea de Medi Ambient. FCC S.A.; Schneider Electric; Croda Ibérica-Mevisa Site; Ilunion Facility Services; Henkel Ibérica, Mantenimientos, Ayuda a la Explotación y Servicios, S.A.; Estabanell Energia; Junta Constructora del Temple Expiatori de la Sagrada Família. Quant al reconeixement a la trajectòria professional, els finalistes són Josep M. Rovira Vilanova i Jaume Abat i Dinarès.
El Jurat de la VII edició dels Premis Atlante, que es va reunir fa pocs dies, està format per: Joan Aregio, secretari d’Ocupació i Relacions Laborals del Departament d’Empresa i Ocupació; Mª Helena de Felipe, presidenta de Fepime Catalunya; Joan Pujol, secretari General de Foment del Treball Nacional; Pedro Montero, director Gerent de la Fundación para la Prevención de Riesgos Laborales; Mª Luz Bataller, directora General de la Inspecció de Treball de Catalunya; Jordi Miró, director General de Relacions Laborals i Qualitat en el Treball del Departament d’Empresa i Ocupació; Juan Guasch, director del Centro Nacional de Condiciones de Trabajo del Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo.
Alhora, el Jurat, per a la seva deliberació, ha comptat amb l’assistència d’un Comitè Tècnic format per: Jaume de Montserrat, sotsdirector General de Seguretat i Condicions de Salut en el Treball del Departament d’Empresa i Ocupació; Lucía Pancho, subdirectora General d’Estratègia i Ordenació. Inspecció de Treball de Catalunya; Emilio Castejón, tècnic del Centro Nacional de Condiciones de Trabajo. INSHT; Rafael Padrós, president de la Societat Catalana de Seguretat i Medicina del Treball; Albert Serra, president de l’Associació Catalana d’Entitats Preventives Acreditades (ASPRECAT); Alejandro Romero, director de Prevenció de Riscos Laborals. MC Mutual; Jordi Rabassó, del Departament de Gestió de Cartera de Mútua Universal; Xavier Minoves, coordinador de l’àrea de prevenció. Fremap a Catalunya; Carles Miró, sotsdirector Autonòmic de Catalunya. Mútua Asepeyo; i Dionís Oña, adjunt a la Secretaria de política sindical de la UGT de Catalunya.
Premis Atlante
Foment, a través de la seva OPRL, convoca els Premis Atlante en dos modalitats diferents: petita i mitjana empresa (fins a 249 treballadors) i gran empresa (més de 250 treballadors). Alhora, els guardons a què poden optar les empreses que concorrin als premis es distribueixen en tres categories diferents, un reconeixement a la trajectòria professional i un Premi Especial del Jurat:
- Elements d’integració de la prevenció de riscos laborals, amb la finalitat de reconèixer les accions d’implementació de la prevenció de riscos laborals en el sistema de gestió general de l’empresa (procediments preventius, instruccions de treball, coordinació entre empreses, integració de sistemes de gestió, etc.) que tinguin com a objectiu la integració efectiva i estable de la prevenció en l’organització i funcionament de l’empresa.
- Mesures preventives aplicades, amb la finalitat de reconèixer als autors o empreses que hagin implantat mesures preventives pràctiques que tinguin com a objectiu la millora de les condicions de seguretat i salut.
- Iniciatives de sensibilització, informació i/o formació, amb l’objectiu de distingir a les empreses que hagin contribuït a la creació, promoció i divulgació de la cultura de prevenció de riscos laborals mitjançant el desenvolupament de campanyes, programes i productes nous.
- Trajectòria professional, amb l’objecte de reconèixer els mèrits i la contribució de persones físiques, jurídiques, entitats, institucions i òrgans de participació en la tasca d’investigació i promoció de la prevenció de riscos laborals.
- Premi Especial del Jurat, es podrà convocar a proposta del Jurat, per a reconèixer a la persona o persones, empreses o institucions que s’hagin distingit d’una manera especial en el camp de la prevenció de riscos laborals i que no hagin estat considerades en les categories anteriors.
Els Premis Atlante, que tenen caràcter biennal, els va convocar per primer cop Foment del Treball l’any 2002 amb la finalitat d’estimular, impulsar i incentivar positivament la tasca efectuada per les empreses de Catalunya en la implantació efectiva de la prevenció de riscos laborals.
Foment, referència en PRL
A través de la seva Oficina de Prevenció de Riscos Laborals (OPRL), Foment treballa en un conjunt d’iniciatives per contribuir a la creació d’una autèntica cultura de la prevenció. Amb la convocatòria dels Premis Atlante, vol fer un reconeixement públic de les accions preventives i bones pràctiques desenvolupades per les empreses domiciliades o amb seu social a Catalunya.
Foment del Treball va crear l’any 2001 l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals per desenvolupar accions de suport a la petita i mitjana empresa de Catalunya en el procés d’implantació de l’activitat preventiva. La tasca de l’OPRL de Foment al llarg d’aquesta dècada s’ha concretat en un catàleg de serveis, activitats i productes específics per donar un servei concret a les empreses amb l’aplicació de mètodes de comunicació i informació coherents amb les necessitats de les organitzacions, que l’han feta ja un referent de prestigi a Catalunya.
Amb el suport econòmic de la Fundación para la Prevención de Riesgos Laborales, l’OPRL edita, a més, anualment un extens catàleg de publicacions ens múltiples formats que permeten una difusió acurada del coneixement al voltant de l’activitat preventiva i un seguiment actualitzat i constant de la legislació vigent.
Comments are closed.