- Foment serà la seu de la propera reunió del Fodere en el 2022. L’edició d’enguany ha correspost a Confindustria Piemonte, en la ciutat italiana de Turin.
- La patronal catalana agraeix a les organitzacions patronals de les cinc regions més industrialitzades d’Europa el seu suport a la petició que va formular fa un any a la cancellera alemanya, Angela Merkel, per liderar una emissió de deute públic mutualizada per la UE. “Aquesta petició està en l’origen dels fons europeus per a la recuperació Next Generation”.
- La indústria crea ocupació de qualitat i més estable i, per això, resisteix millor els emabats de la crisi, tal com s’ha comprovat durant l’any d’emergència sanitària global.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha presentat avui davant els líders empresarials de les regions més industrialitzades d’Europa les tendències per a la recuperació de Catalunya. Si d’una banda, la crisi econòmica derivada de la pandèmia té una incidència severa a Catalunya en tractar-se d’una economia en la qual el turisme és el motor principal de l’ocupació, d’altra banda, el president de Foment ha ofert una visió positiva sobre el potencial de Catalunya per liderar la indústria tecnològica i la innovació. “El nostre objectiu és que la indústria aporti el 23% al PIB català en el 2030. Per això estan previstes accions orientades a promoure la indústria 4.0 i a reforçar així la reindustrialització del territori”.
Sánchez Llibre ha recordat durant la seva intervenció, que aquest objectiu va formar part del seu programa de 30 punts, quan va accedir al novembre de 2018 a la presidència de la patronal catalana. El compromís per a la reindustrialització i el paper estratègic del sector industrial roman intacte i és clau per a la recuperació post-Covid. “Catalunya compta amb projectes industrials que li donen accés als fons europeus per a la recuperació Next generation, amb capacitat de tranformación cap a una economia digital i sostenible. Una oportunitat perquè Catalunya continuï sent el principal pol industrial d’Espanya”, ha conclòs Sánchez Llibre.
El president de Foment ha argumentat que la tradicional indústria catalana, juntament amb l’ecosistema emprenedor de Barcelona entorn la biotecnologia, la ciència i la recerca, són els pilars que faran possible que Catalunya reforci el seu lideratge industrial a Espanya. La indústria crea ocupació de qualitat i més estable i, per això, resisteix millor als emabats de la crisi, tal com s’ha comprovat durant l’any d’emergència sanitària global. “Catalunya és el que és avui, per haver sabut aprofitar la revolució industrial. Ara en el procés de reindustrialització liderarem la revolució tecnològica, digital i mediambiental”.
De les principals conclusions de la trobada, s’ha assenyalat una certa coincidència en els principals problemes que afronten les economias industrials i que exigeixen una major coordinació a nivell europeu, a més de la defensa que el reforç i millora de la nostra competitivitat passa pel sector industrial, la seva internacionalització i la potenciació de les exportacions. Els presidents de les patronals també han mostrat la seva preocupació per l’elevació de preus de les matèries primeres i de l’impacte que això pot tenir en la indústria, en un context recessiu de dificultat de traslladar-ho a preus.
Així mateix, també es destaca per part de diverses organitzacions el paper rellevant que el sector de l’automoció té per a l’impuls i transformació de la indústria en aquestes regions, davant el repte i l’oportunitat que suposa el procés de l’electrificació de la mobilidad i els nous models que apareixen en l’àmbit urbà.
Finalment hi ha hagut una posició comuna i intensa en la necessitat de desenvolupar la reindustrialització europea en la cerca de més independència respecte a tercers mercats, i en el procés de produir activitats de valor afegit en els mercats locals i afavorir la recuperació d’activitat industrial a Europa, perquè som i hem de continuar sent un continent industrial.
Agraïment a les patronals europees
Sanchez Llibre ha agraït a les patronals de les cinc regions més industrialitzades d’Europa el seu suport a la petició que va formular fa un any a la cancellera alemanya, Angela Merkel, per liderar una emissió mutualizada de 1,5 bilions d’euros, en forma de bons de deute reemborsable al llarg de 100 anys, sense interessos i amb càrrec a la UE. “Aquesta petició està en l’origen dels fons europeus per a la recuperació Next Generation”, ha afegit el president de Foment
El Fodere va ser creat al 1987 per iniciativa de la Unió Patronal del Roine-Alps amb la intenció de reunir les organitzacions patronals de les cinc regions més dinàmiques i industrialitzades d’Europa: Piemont, Suisse Romande, Baden-Wurtemberg, Rhône-Alps i Catalunya.
El fòrum internacional actualment està integrat per Confindustria Piemonte, Fédération donis Entreprises Romandes, Unternehmer Baden-Wüttermberg, Medef Auvergne-Rhône-Alps, i Foment del Treball Nacional. La presidència del Fodere canvia cada any de manera rotatòria entre tots els membres que en formen part, i aquesta serà assumida per Foment l’any que ve.
La reunió d’avui ha comptat amb la participació dels presidents de les organitzacions empresarials del fòrum, a més de la presència del president de la regió de Piémont, Alberto Cirio. També han intervingut l’Expresident del Parlament Europeu i Excomissari d’Indústria de la Comissió Europea, actual president de la Comissió d’Assumptes Constitucionals i de la Conferència de Presidents del Parlament Europeu, Antonio Tajani; i la presidenta de la Comissió d’Assumptes Econòmics i Monetaris d’aquest, Irene Tinagli, els quals han traslladat la visió europea.
Comments are closed.