- La jornada sobre “La inspecció ambiental integrada: Nou Pla 2017-2019”, celebrada a Foment del Treball, ha comptat amb la participació de Josep Lluís Cabestany, President de la Comissió de Foment del Treball; Mercè Santmartí, Responsable de Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Barcelona; Pere Poblet, Subdirector General d’Intervenció i Qualificació Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya; Rodrigo Rodovan, Global Business Development Manager de TÜV Rheinland Ibérica Inspection, Certification &Testing S.A.; Juan Antonio Loste, Advocat d’Uría Menéndez i President de la Secció de Dret Ambiental de l’ICAB; Jaime Calvo, Advocat d’Uría Menéndez; i Alba Cabañas, Directora de l’Àrea Tècnica de Foment del Treball i Meeting Leader de la sessió.
- La sessió ha estat organitzada per Empresa Sostenible i ha comptat amb el suport d’Uría Menéndez.
- L’evolució de les sessions i els temes de debat d’Empresa Sostenible poden seguir-se a través del compte @Fomentsostenible
El President de la Comissió d’Indústria de Foment del Treball ha destacat que l’objectiu des de la perspectiva empresarial és la minimització de les incidències en el procés d’inspecció, i això per raons econòmiques, jurídiques i especialment reputacionals; Tenint present el caràcter públic dels informes finals de les inspeccions ambientals realitzades.
Per la seva part, Pere Poblet, Subdirector General d’Intervenció i Qualificació Ambiental de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha presentat el Nou Pla d’Inspecció Ambiental Integrada de Catalunya 2017-2019, així com el Programa d’Inspecció per l’any 2017.
Entre d’altres aspectes, ha insistit en els criteris de selecció dels establiments escollits per fer les inspeccions programades per l’exercici 2017. En aquest sentit, ha destacat la importància del comportament dels operadors en front l’Administració a l’hora de determinar la freqüència de les inspeccions.
Entre les propostes de millora, Poblet, ha destacat la possible integració dels controls sectorials en l’acció d’inspecció o l’optimització de les prescripcions de les Autoritzacions Ambientals Integrades (AAI), entre d’altres. Per últim, Poblet ha anunciat la voluntat d’ampliar el règim d’inspecció a tots els establiments amb incidència ambiental, pertanyin o no a l’Annex I.1 de la Llei 20/2009.
Rodrigo Radovan, de TÜV Rheinland Ibèrica, ha explicat la metodologia a seguir per tal d’iniciar formalment una inspecció, així com algunes diferències internacionals en el règim de contractació de les Entitats d’Inspecció, recordant que en d’altres països es fa per un procés de licitació pública, per tal d’evitar l’existència d’una relació econòmica directa entre l’Entitat Inspectora, que actua en nom de l’Administració, i l’empresa inspeccionada.
En l’últim bloc, la intervenció de Juan Antonio Loste, Advocat d’Uría Menéndez i President de la Secció Ambiental de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, ha insistit en la necessitat de lluitar les condicions de l’Autorització Ambiental Integrada, en el procés d’autorització, per tal d’assegurar que la instal·lació realment pot complir amb els Valors Límit d’Emissió imposats i evitar tensions irresolubles en el moment de la inspecció. D’altra banda, ha insistit en la necessitat que l’operador s’anticipi a la inspecció, tot reforçant els punts febles de la instal·lació, per tal d’evitar que es reflecteixin incompliments en l’acta d’inspecció.
També ha proposat, que el criteri d’avaluació de risc que determina la periodicitat d’inspecció a la qual s’han de sotmetre les activitats s’enquadri dins d’un procediment contradictori. És a dir, que no sigui una decisió unilateral de l’Administració.
Per altra banda, ha suggerit algunes propostes de millora en el disseny de l’acció inspectora, com ara l’harmonització de terminis d’inspecció per a tots els vectors ambientals, tot evitant l’actual duplicitat en la intervenció de l’Administració Ambiental en les empreses.
Jaime Calvo, Advocat d’Uría Menéndez, ha recordat els drets i deures, tant del personal inspector com del titular de l’activitat en l’acció inspectora. Ha destacat, per exemple, la necessitat que l’empresari o el seu representant estigui present en el moment de la inspecció i en eventuals preses de mostres, habituals en aquestes actuacions inspectores. Ha recordat també, que la signatura de l’acta d’inspecció no suposa l’acceptació de les mesures correctores que puguin imposar-se per part de l’Administració.
Presentacions dels ponents:
- Pere Poblet. El nou Pla d’inspecció ambiental integrada de Catalunya 2017 – 2019. Programa d’Inspecció 2017.
- Rodrigo Padovan. El paper de les EC’Sen la realització d’Inspeccions Ambientals Integrades
- Juan Antonio Loste i Jaime Calvo. Inspecció Ambiental Integrada
Empresa Sostenible de Foment del Treball
Fer compatible la defensa dels principis generals de llibertat de mercat amb el compromís mediambiental és un dels eixos vertebradors de Foment del Treball. En aquest sentit, Foment Empresa Sostenible és un espai de trobada entre les diferents visions empresarials vinculades a la sostenibilitat.
Cicle de Debats Ambientals
En els darrers tres anys s’han succeït nombroses modificacions parcials i reformes del marc jurídic aplicable a les empreses en matèria de medi ambient.
La majoria d’aquestes reformes tenen el seu origen en disposicions de rang comunitari, que si bé no han incorporat grans novetats conceptuals, han suposat majors nivells d’exigència en aspectes amb incidència directa en l’estructura de costos de les indústries. Fins i tot s’ha afectat a elements estratègics, com per exemple la tecnologia utilitzada per la seva producció.
Aquest cicle de debats té com a objectiu reflexionar de forma monogràfica sobre alguns àmbits específics que es consideren més nous, a més de tenir especial incidència econòmica i/o jurídica a l’empresa, sense perdre la perspectiva pràctica de la gestió empresarial.
Comments are closed.