El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha animat avui a Barcelona durant la seva intervenció en la inauguració de la jornada Justícia i foment de l’activitat econòmica, organitzada per Foment del Treball Nacional, a continuar amb les transformacions impulsades en el Programa Nacional de reformes emprès durant l’última legislatura per afermar la seguretat jurídica assolida, que ha tornat a Espanya a la senda de la recuperació i el creixement econòmic. Així Catalá, que considera que la major seguretat jurídica d’un país redunda en major potencial per atreure inversió i ser competitiu econòmicament, ha defensat que l’esforç invertit durant els últims anys per la societat espanyola no s’ha d’aturar ara, sent necessari articular reformes tant en la defensa i protecció de l’Estat de Dret, com en la pròpia reforma de la Justícia.
Per la seva banda, en l’obertura de la jornada, el president del Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha subratllat que “s’evidencia que l’increment de la competitivitat d’Espanya a través d’una millora del seu sistema de Justícia no està associat a una única norma o mesura, sinó que el creixement econòmic i la creació de llocs de treball es veurà estimulat sobretot per allò que contribueixi a agilitzar els tribunals”.
Si som capaços de tenir millors lleis, més i millors professionals i utilitzem les noves tecnologies -ha dit el ministre-, aconseguirem una justícia més àgil, propera i que respongui amb qualitat i immediatesa a les necessitats dels ciutadans. Aquest sistema de garanties, té un valor incalculable i és el mitjà per enfortir la nostra economia i atreure inversions.
El ministre s’ha mostrat convençut que cal millorar la forma de fer les lleis, augmentant la participació d’experts i destinataris i cuidant el llenguatge jurídic. Alhora, advoca per buscar el sentit pràctic de les normes, al·ludint a la responsabilitat penal de les persones jurídiques i els programes de compliance, que serveixen per reforçar les estructures empresarials i concedeixen l’oportunitat d’aconseguir un instrument de control intern. Catalá ha apuntat també a la necessitat de dotar de més mitjans materials i humans a la Justícia i en aquest sentit considera necessària una major especialització dels jutjats que els permeti afrontar i agilitzar els plets complexos.
En la línia d’una millor organització dels recursos disponibles, el ministre s’ha referit al procés inexorable de digitalització de la Justícia. LexNet i l’expedient judicial electrònic han eliminat els temps morts que es generen amb un sistema de notificacions en paper.
Si som capaços de tenir millors lleis, més i millors professionals i utilitzem les noves tecnologies, ha dit el ministre, aconseguirem una justícia més àgil, propera i que respongui amb qualitat i immediatesa a les necessitats dels ciutadans. Aquest sistema de garanties, té un valor incalculable i és el mitjà per enfortir la nostra economia i atreure inversions.
En aquest sentit, el ministre s’ha mostrat convençut que la reforma de la Justícia, concebuda com a meta prioritària, ha de gaudir del major consens polític, institucional, professional i social dins d’una Estratègia Nacional de Justícia que canalitzi les reformes de forma estructural.
Presentació dels estudis elaborats per CEOE i el Consejo General de Economistas
Aquesta jornada l’ha organitzada el Foment per analitzar l’impacte de la justícia sobre l’activitat econòmica a través de la presentació de dos estudis apareguts ben recentment: l’un de la CEOE, titulat Propostes per potenciar el creixement econòmic i millorar l’administració de Justícia; i un altre del Consell General d’Economistes, titulat Implicacions econòmiques del funcionament de la justícia a Espanya.
Consejo General de Economistas
Implicaciones económicas del funcionamiento de la Justicia en España
Ambdós estudis aporten claredat i assumeixen conclusions rotundament raonables. Per exemple, evidencien que l’Administració de Justícia a Espanya té entre els ciutadans més mala reputació que el que la realitat de les dades podria suggerir. D’aquesta manera, comparant molts paràmetres amb els estàndards europeus, es veu que els de la Justícia espanyola en molts casos són homologables. Tanmateix, els informes evidencien que els àmbits de millora per a una major competitivitat són molts, també en l’àmbit legislatiu: legislar menys i legislar millor.
Comments are closed.