- El secretari d’Estat per a la Unió Europea, Luis Marco Aguiriano, molt crític respecte a les motivacions polítiques que han conduït a la ruptura del Regne Unit amb Europa, s’ha referit al turisme i les exportacions i importacions com els més afectats davant la imminència del Brexit.
- El conseller d’Economia i Política Pública de l’ambaixada britànica a Espanya, Bill Murray, ha explicat que la prioritat són els drets dels més de tres milions de ciutadans que viuen en Regne i dels britànics que viuen en el continent.
El secretari d’Estat per a la Unió Europea, Luis Marco Aguiriano, i el conseller d’Economia i Política Pública de l’ambaixada britànica a Espanya, Bill Murray, han coincidit a Foment del Treball respecte els riscos i conseqüències que pot tenir per a l’activitat econòmica, les empreses i els ciutadans europeus la sortida sense acord del Regne Unit de la Unió Europea. Murray ha intervingut davant els plens de tres comissions assessores de la institució –Internacional, Turisme i UE i Projectes Europeus- i ha lamentat que els esforços per aconseguir un acord de sortida no hagin tingut èxit. “Estem disposats a aconseguir arribar a un acord –ha dit-, però les reaccions no han estat positives”.
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, s’ha reunit amb el secretari d’Estat per a la Unió Europea abans de la seva intervenció per signar el llibre d’honor de la patronal. En el col·loqui Aguiriano ha explicat davant més de 150 empresaris que el Govern d’Espanya ha accelerat el treball davant el risc del fracàs de les negociacions en els pròxims dies i la probabilitat d’una sortida abrupta el 31 d’octubre, si no hi hagués una ampliació del termini per a les negociacions. Aguiriano, molt crític respecte a les motivacions polítiques que han conduït a la ruptura del Regne Unit amb Europa, s’ha referit al turisme i les exportacions i importacions com els més afectats davant la imminència del Brexit. “L’acord és sempre el millor escenari –ha assenyalat– per iniciar un període de transició i les negociacions posteriors sobre la relació futura”.
Foment ha organitzat una completa sessió monogràfica sobre el Brexit organitzada per les tres comissionis assessores presidides per María Helena de Felipe (UE i Projectes Europeus), Ernest Quingles (Internacional) i Silvia Perera (Turisme). Han intervingut també en la sessió Alberto Monreal i Jack Lenzan, soci responsable de fiscalitat i sènior manager sobre el Bréxit en PwC, respectivament, amb una clara explicació sobre els plans de contingència que han de tenir en compte els empreses.
Murray ha exposat les dificultats per a l’acord, fonamentalment en el referit a Irlanda que continua sent un dels principals esculls entre el govern britànic i la Unió Europea. “L’última proposta –va dir– mostra la voluntat del Govern Britànic per a l’acord i defensa mantenir Irlanda del Nord dins del Mercat Únic per als béns industrials i sanitaris”. L’acord de lliure comerç és una altra de les qüestions que dificulten seriosament la negociació.
La prioritat són els drets de tres milions de ciutadans europeus
Murray va certificar que davant l’alta probabilitat d’una sortida sense acord “estem preparant-nos per al no acord”. Les empreses disposen de 120 notes tècniques que informen sobre els aspectes legals, laborals, fiscals, corporatius i de protecció de dades que queden afectats, “però la prioritat són els drets ciutadans dels més de tres milions d’europeus que viuen a Regne Unit i tenen els seus drets garantits”, ha assegurat. Amb Espanya s’ha signat un acord de prestació de serveis sanitaris fins a finals del 2020. “De la mateixa manera –ha afegit- vetllarem pels interessos britànics a Europa”.
Respecte a les empreses ha assenyalat que les grans empreses britàniques estan ja preparades, però no tant les pimes que han preferit reservar-se els plans de contingència fins al final. Un dels aspectes que més preocupen és la circulació de dades personals.
Monreal i Lenzan de PwC han revisat les àrees principals que queden més afectades en l’activitat empresarial. A més de les qüestions laborals i legals destaca l’impacte en la tributació indirecta i duanera davant un nou entorn comercial i han advertit de la importància de tenir a punt els plans de contingència.
Comments are closed.