- La Comissió de Turisme de Foment exigeix la màxima col·laboració i diàleg amb les administracions per a un sector que aporta el 12,3% al PIB espanyol i el 13,5% de l’ocupació directa.
- L’activitat turística trigarà entre tres i cinc anys a recuperar el nivell anterior a l’inici de la pandèmia en 2019.
- El president de la Comissió de Turisme, Guillermo Vallet, denúncia que el sector turístic “s’ha abandonat a la seva sort” i adverteix que “no ens encreuarem de braços davant aquesta situació”.
La Comissió de Turisme de Foment del Treball ha mostrat la seva indignació davant l’absència absoluta de respostes davant la crisi més profunda que ha patit el sector com a conseqüència de la paràlisi de l’activitat que ha provocat la pandèmia per la Covid 19, a partir del mes de març del 2020. Els empresaris que integren la comissió i que representen pràcticament a la totalitat del sector, lamenten que mentre des de totes les entitats sectorials s’han formulat propostes per a alleujar l’aturada “no hi ha hagut ni una sola oferta per a negociar acords i, molt menys, mesures concretes per a afrontar l’enfonsament del primer sector d’activitat del país”. El turisme aporta el 12,3% del PIB espanyol i genera el 13,5% de l’ocupació directa.
Els principals països europeus han estat més contundents a l’hora de defensar el sector turístic; Regne Unit ha rebaixat l’IVA del 20% al 5% i ha aprovat subvencions directes. Alemanya ha rebaixat l’IVA a la restauració del 19% al 7% i ha aplicat reduccions en altres trams amb ajudes, a partir de novembre, del 75% de la facturació. Per la seva part Itàlia va donar llum verda al bo de 500€ per a reactivar turisme intern amb una contribució no reemborsable d’entre el 10% i 20% per la caiguda de la facturació. A França s’ha oficialitzat l’exempció del pagament del lloguer durant els mesos de tancament forçós, i s’han modificat les condicions per a la cancel·lació de reserves de viatges i permetre així que el reemborsament es reemplaci per un futur crèdit. A Espanya, no obstant això, “han sobrat les paraules i han faltat els fets”, afirma el president de la comissió de Turisme, Guillermo Vallet, qui al seu torn adverteix a l’ajuntament de Barcelona que “les medalles no ens ajudaran a sobreviure a aquesta pandèmia. Menys medalles i més ajudes”, conclou, en relació a la medalla d’honor al Gremi d’Hotels per oferir establiments per a allotjar a malalts del Covid durant el seu tractament.
Mentre els empresaris del turisme comencen a albirar una progressiva recuperació de l’activitat en la pròxima primavera a partir de la campanya de vacunacions anunciada per als primers mesos del 2021, el temor s’acreix en conèixer les previsions de Euromonitor Internacional que apunta que el dinamisme turístic trigarà entre tres i cinc anys a recuperar la mateixa activitat que es va registrar en els mesos previs a la pandèmia, l’any 2019.
Foment del Treball, CEOE, CEHAT, Exeltur, ALA, han reiterat la necessitat d’un pla de xoc per al turisme, però amb prou feines s’han concretat ajudes per a un sector que preveu l’increment progressiu en el tancament d’empreses si no es prenen decisions imminents, ja que molts empresaris i autònoms no podran “aguantar” fins a la primavera el tancament forçós dels seus negocis i l’enfonsament a pràcticament nivell zero de la seva facturació. Guillermo Vallet manifesta que “no és possible que els tancaments i restriccions imposats s’hagin d’assumir íntegrament pel sector. A majors restriccions majors ajudes. Qui ha de protegir a la població i les seves empreses són les administracions, que en molts casos estan fent omissió dels seus deures i són els empresaris i ONGs els qui estan assumint la responsabilitat de l’estabilització del país”. En aquest sentit, Vallet denúncia que el sector turístic “s’ha abandonat a la seva sort, sense ajuda alguna específica per al sector i sense considerar, per tant, que és el turisme el motor principal de l’economia espanyola, el que més aporta al PIB i el que més ocupació directa genera. “Si les administracions no atenen les nostres propostes haurem de buscar altres vies per a defensar els nostres drets”, adverteix Guillermo Vallet.
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha reiterat davant les administracions local, autonòmica i de l’Estat la redacció d’un pla de xoc amb mesures de caràcter fiscal i ajudes directes per als sectors més perjudicats per la pandèmia com són el turisme, el comerç, el transport, la cultura i l’esport. En aquest sentit ha quantificat en 50.000 milions d’euros amb càrrec als pressupostos generals de l’estat les ajudes directes i avançar així la recuperació que vindrà de la mà dels fons europeus del programa Next Generation.
Pla de xoc
El Pla de Xoc que proposa Foment planteja les següents línies de treball:
- Declarar el turisme com a sector econòmic estratègic a Espanya i Catalunya.
- Activar un Pla de rescat del turisme, amb fortes mesures fiscals, econòmiques, laborals i legislatives amb la implicació d’Europa.
- Promoure la confiança al nostre país com a destinació turística, i fer-lo de manera coordinada entre el sector públic i el privat.
- Planificar una campanya internacional a partir dels nous comportaments i hàbits dels consumidors, activant l’activitat de manera gradual, i en funció de les restriccions de mobilitat i la recuperació de la connectivitat aèria. Destacar els trets diferenciadors del nostre territori com a destinació turística versus a la competència, amb valors com la seguretat i tendències de consum com #ViajesConscientes, #Sostenibilitat i #Digital.
- Col·laboració amb línies aèries per a recuperar connectivitat i amb el canal de distribució per a millorar la comercialització i posicionament de la destinació.
Propostes a les administracions
Ajuntaments:
- Rebaixa de l’IBI, IAE, guals i residus. Altres ajuntaments ja han començat a actuar d’aquesta manera.
Generalitat:
- En els últims 4 anys 2016-19 s’han recaptat 217M€ de la taxa turística. La taxa va ser aprovada 2012 amb el suport del sector, i amb el temps s’ha anat desvirtuant la seva finalitat que era ajudar a la promoció turística. Ara són necessàries ajudes directes per la mateixa quantia que es compensaran amb el 50% de les futures recaptacions de la taxa. El 50% restant serà per a la promoció de la destinació turística
- El decret llei del 20 d’octubre sobre la rebaixa de lloguers ha d’incloure les agències de viatges.
- Que l’ICF rebaixi l’ajuda mínima per a poder prestar a pimes i autònoms.
Govern Central, via CEOE:
- Rebaixa de l’IVA del 10% al 4%. La rebaixa de l’IVA és per ajudar a la supervivència al sector, ja que cada mes que passa, està suportant amb pèrdues el manteniment de l’activitat. A més, és un incentiu més per intentar obrir més negocis.
- Que les proves d’antígens es convalidin com a proves compatibles per als viatgers estrangers que vinguin per mitjans aeris i marítims. El passat 18 de novembre, la Comissió Europea va presentar un document amb recomanacions que animen als Estats membres a determinar els test ràpids d’antígens com a prova recomanable per a limitar les mesures d’aïllament i quarantena.
- Corregir l’actual normativa per evitar que les agències de viatges no estiguin obligades a reemborsar als clients si abans no han recuperat l’import de la transacció per part del proveïdor.
- Rebaixa de taxes marítimes i aèries.
- Ajudes al lloguer.
- Ampliar els ERTO fins a juny 2021.
- Posposar les amortitzacions de principal de préstecs i hipoteques durant 2020 i 2021.
- Corredors segurs.
- Bons de viatge per reactivar el sector a nivell nacional.
- ICOs paral·lels per a les empreses que aposten per mantenir els negocis oberts i que estan sufragant salaris que d’una altra manera hauria de suportar els comptes públics, amb condicions més favorables als ICOs actuals, fins i tot encara més favorables si es mostres ampliacions de capital en el període, mostrant el compromís en el manteniment d’aquesta activitat.
Comments are closed.