El treball a través de les plataformes s’ha expandit de manera exponencial i transversal en múltiples sectors d’activitat en els últims anys, i les projeccions apunten que la seva evolució continuarà creixent. El Govern estatal ja ha iniciat un procés de negociació per regular de forma imminent la prestació del treball en les plataformes digitals, amb la realització del tràmit de consulta previ a l’elaboració del projecte normatiu que regularà aquesta matèria. Paral·lelament, existeix un debat a nivell de la Comissió Europea i normatives en alguns països europeus, així com diverses sentències recents de diferents Tribunals, entre elles del propi Tribunal Suprem, que generen un escenari on es requereix una estabilitat i seguretat jurídica. Davant aquesta conjuntura, Foment del Treball ha organitzat un webinar per debatre sobre la realitat de les plataformes i les possibles opcions reguladores futures des de les diferents perspectives.
Durant la jornada, totes les parts implicades han coincidit en la necessitat d’establir un marc normatiu que aporti seguretat jurídica i que atengui a les noves formes d’organització del treball, com també han reconegut que és una qüestió que cal abordar conjuntament en la Mesa de Diàleg Social creada recentment. El secretari general de Foment, David Tornos, ha manifestat que aquesta “és una oportunitat per replantejar determinats aspectes del Dret del Treball caracteritzats per una extrema rigidesa i obsolescència, que requereixen d’una urgent modernització i adaptació a les noves realitats productives i econòmiques actuals”.
Segons el director de Relacions Laborals i Afers Socials de Foment, Javier Ibars, “el gran repte és conjugar amb encert l’impuls del dinamisme econòmic de l’economia col·laborativa i les plataformes, suprimint restriccions innecessàries d’accés al mercat i potenciant l’avanç tecnològic i els models innovadors de negoci, amb la creació d’un marc que aporti seguretat jurídica a totes les parts intervinents”. En aquest procés, la patronal catalana serà un actor actiu treballant amb les empreses més representatives de les plataformes, així com amb la resta d’actors i sectors implicats, amb l’objectiu d’aconseguir el millor escenari jurídic. En aquest sentit, també ha anunciat que es crearà un grup de treball amb la participació de la Comissió Laboral, de Societat Digital i de Comerç, per fixar un posicionament conjunt.
En relació al debat doctrinal i jurisprudencial sobre la consideració de les persones que presten serveis vinculats a les plataformes, el director Legal laboral KPMG Abogados, Jordi García Viña, ha defensat la necessitat de replantejar les dues figures jurídiques: assalariat i autònom, tant des del punt de vista de la prestació de serveis, com des de la Seguretat Social. “Ningú dubta que la relació entre els repartidors i les plataformes digitals ha d’estar regulada per vetllar pels drets i garanties del treballador, de l’empresa, dels consumidors i del propi mercat. Però també cal renovar l’àmbit jurídic de les relacions laborals davant l’entrada de les tecnologies. És habitual que els grans avanços tecnològics vagin sempre per davant de la regulació, no obstant això, tractar d’encaixar un nou model de treball en un marc laboral que es va idear abans de l’aparició d’internet, és un error”, ha sentenciat.
El webinar també ha comptat amb la participació de l’expert en noves economies i formes de treballar, Albert Cañigueral, Connector OuiShare España&Latam, qui ha assegurat que el futur del treball passa per col·lectius d’autònoms amb una barreja de funcions “gremials” i “sindicals”. També ha parlat del concepte WorkTech com la tecnologia posada al servei de millorar les condicions de treball i els drets dels treballadors autònoms.
Finalment s’ha exposat la visió tant de les plataformes com sindical, i les seves respectives propostes, de la mà del responsable d’Afers Públics de Glovo, Miguel Ferrer; el Public Policy Manager d’Uber, Idefonso Pastor; i el secretari de Política Sectorial i Sostenibilitat de CCOO de Catalunya, Carlos del Barrio.
Ferrer ha destacat la importància de crear una normativa ambiciosa quant a la millora de la competitivitat empresarial, la protecció social, i la creació de llocs de treball i riquesa. “Plantejar una simple resposta laboral arrossegarà a múltiples sectors, més enllà de l’hostaleria i el transport, i no resoldrà la inseguretat jurídica. No podem ser aliens al que s’està fent en països del nostre entorn i en les institucions europees”, ha expressat el representant de Glovo.
En aquesta línia, Pastor ha assenyalat que “cal una reflexió global que determini les bases per a la inevitable digitalització de l’economia i del treball. Espanya no pot romandre com una illa que sistemàticament impedeix la innovació i l’aparició de nous models de negoci”.
Per la seva part, del Barrio ha explicat que la digitalització de l’economia és un procés econòmic i social en construcció, els límits i els efectes del qual encara estan per explorar en tota la seva profunditat, i amb un elevat impacte en el treball i en la seva transformació. Per això, el representant sindical aposta per governar la transició digital i posar la tecnologia i l’avenç de la ciència al servei de la societat. “Cal avançar per la via del diàleg social i la negociació col·lectiva per garantir una transició justa”, ha afegit.
Aquesta jornada forma part dels Plans de Formació en l’àmbit de Catalunya, dirigits a la capacitació per al desenvolupament de les funcions relacionades amb el diàleg social i la negociació col·lectiva.
Comments are closed.