Els membres de la Comissió d’Energia de Foment del Treball, molts d’ells representants dels principals subsectors industrials, han tingut l’oportunitat de dialogar amb el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Ferrer i Tamayo, i amb el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial, Pere Palacín i Farré, sobre les principals preocupacions de la indústria davant els reptes de la descarbonització. Aquesta trobada s’ha emmarcat en la primera reunió de constitució de la Comissió d’Energia que presideix Virginia Guinda, qui alhora és vicepresidenta de Foment.
“La descarbonització i, en general, la política energètica i medi ambiental ha d’involucrar de manera prioritaria a la indústria per fer possibles els canvis que s’han d’abordar i no posar en risc la seva competitivitat internacional”, ha destacat la presidenta en la seva presentació.
La directora de Desenvolupament Sostenible, Alba Cabañas, com a directora de l’informe, Descarbonització: Motor de canvi per una indústria més competitiva?, que es publicarà properament, ha exposat les principals conclusions que s’hi recullen i que han estat acordades amb el Fòrum Energia de Foment, també presidit per Guinda: “Les indústries intensives en energia i sotmeses a competència internacional es veuen com a part activa de la descarbonització de l’economia, abordant importants inversions necessàries per continuar creixent i desenvolupant nous productes i processos. El preu de l’energia i el factor mediambiental preocupen i ocupen les decisions empresarials en el mig i llarg termini, sabent que part del canvi del model energètic dependrà d’elles, i reclamen revisions del marc regulador i fiscal que permetin avançar cap al futur amb estabilitat i responsabilitat. Les institucions han de rebre les seves propostes i prendre decisions per assegurar que continuem sent competitius amb altres països i atractius per créixer en inversió, feina i futur. És necessari un treball conjunt dels operadors energètics, el Govern i les indústries”.
Propostes per a la millora de la posició competitiva de la indústria en termes energètics
Les recomanacions de Foment sobre com abordar la descarbonització, elaborades en base a la realització d’un Focus Group amb els responsables de les decisions estratègiques de diverses companyies asociades a la patronal, també estan detallades a l’estudi i s’han traslladat en forma de diàleg obert entre els representants del Govern i la resta de participants de la reunió.
Les 11 propostes:
- Comprometre de forma decidida al usuari industrial en la política energètica amb especial accent en els reptes derivats de l’objectiu de descarbonització per aquest sector.
- Reforçar la seguretat jurídica de les decisions adoptades en matèria energètica, tenint present els entorns internacionals en els quals operen les empreses.
- Revisar el model energètic per afavorir la descarbonització. En especial la distribució dels costos fixes i variables actuals que allarguen excessivament la recuperació d’inversions per estalvi d’eficiència.
- Revisar el disseny de les estructures dels peatges d’electricitat i de gas, de manera que reflecteixin la realitat d’aquelles indústries que necessiten gran quantitat d’energia en el seu procés.
- Impulsar l’eficiència i la sostenibilitat en les tecnologies de procés, les transversals i les de cogeneració.
- Promoure l’eficiència energètica i econòmica dels polígons industrials, amb el desenvolupament de les xarxes tancades.
- Impulsar l’autoconsum i la generació distribuïda d’energia elèctrica amb renovables per tal que sigui viable en el sector industrial.
- Revisar el disseny de la fiscalitat energètica – electricitat, petroli i gas –, per fer-la més coherent amb els objectius de descarbonització anunciats per Europa.
- Revisar el disseny i els mecanismes de mercat i finançament del model elèctric actual per fer-los compatibles amb l’objectiu de descarbonització.
- Insistir en la necessitat de disposar de les interconnexions necessàries per poder assegurar un veritable mercat únic de l’energia a Europa.
- Impulsar la diversificació energètica en el sector del transport, per tal d’avançar en la descarbonització dels processos logístics associats al sector industrial.
Participants del Focus Group:
- Joan Cos, Director d’Enginyeria de LECTA
- Josep Fàbrega, Project Manager & Energy Manager de CRODA
- Rubén Folgado, Director Tecnic de Messer Iberica, S.A.
- Àlex Grau, Director Financer de GRAU, S.A.
- Manel Guillem, Director de Fabrica de CIMENTS MOLINS INDUSTRIAL
- Néstor Gutiérrez Director Gerent d’ATLAS ENERGIA, S.L
- Luis Maestre, Assessor Energetic d’ERCROS, S.A.
- Eloi Ovejas, Adjunt Direccio General d’ENDESA
- Kavier Presas, Director d’Energia de SUEZ
- Joan Rubio, Responsable gestio energetica de SEAT
- Ismael Romeo, CEO de Sendeco2
- Rubén Ruíz Arriazu, Director Operacions de SUEZ
- Miquel Sánchez CEO de Carton Board
- José-Emilio Serra de Fortuny, Desenvolupament Estratègic i RR.II. de Schneider Electric
- Jesús Valentín Viejo, Delegat Comercial Aragó, Balears, Canàries i Catalunya d’Iberdrola Generacion
A continuació de la conversa, s’ha iniciat la primera sessió de treball en la qual s’ha aprovat la preparació d’un posicionament en referència al peatge basc.
Amb l’assumpció de la Presidència del Foment per Josep Sánchez Llibre i amb la renovació dels Òrgans de Govern, s’ha procedit també a una transformació profunda de les Comissions Assessores per treballar més i millor en els aspectes que a dia d’avui més condicionen l’activitat empresarial.
En aquesta nova etapa del Foment s’han constituït les Comissions Assessores següents:
Presidents. Comissió
Marta Angerri. Agenda 2030
Baldiri Ros. Agricultura
Roser Fernández. Atenció a les Persones, Salut i Social
Marta Colet. Desenvolupament Sostenible
Eloi Palà. Emprenedors
Virginia Guinda. Energia i Empresa
Isabel Buesa. Finançament Empresarial – Salvament d’Empreses
Valentí Pich Rosell. Fiscal i Economia
Manuel Rosillo López. Formació
Francina Valls. Igualtat
Josep Ll. Cabestany. Indústria
Anna Cornadó. Infraestructures
Jordi Bosch. Innovació
Ernest Quingles. Internacional
Mª Ángeles Tejada. Laboral i Recursos Humans
Anna Ma. Sánchez. Societat Digital
Josep M. Martí. Transport i Logística
Silvia Perera. Turisme i Serveis
Mª Helena de Felipe. Unió Europea i Programes Europeus
Mar Alarcón. Coordinació Innovació i Societat Digital
Roger Gaspa. Competitivitat Comercial i Comerç
Comments are closed.