L’Associació Empresarial De L’Hospitalet i Baix Llobregat (AEBALL) agrupa més de 3.700 empreses que estan ubicades a L’Hospitalet de Llobregat i el Baix Llobregat i generen més de 51.000 llocs de treball.
És l’associació empresarial de representació, gestió, defensa, coordinació i foment dels interessos professionals de les empreses que exerceixen activitats econòmiques de caràcter general en els seus diferents sectors: industrial, comercial i de serveis, dins l’àmbit territorial de L’Hospitalet i el Baix Llobregat, un territori en constant creixement econòmic i social.
Parlem avui amb Santiago Ballesté, president d’AEBALL.
Quina és la salut de les empreses de L’Hospitalet i el Baix Llobregat?
Les empreses som un exemple de treball constant per adaptar-se cada dia a les necessitats i a les demandes del mercat.
En termes generals, al 2022 l’economia ha tingut un bon creixement amb el 5,5% del PIB, quatre dècimes més que l’any 2021. Una inflació del 5,7% que suposa un augment del 2,7% més que l’any anterior i una taxa d’atur del 12,87%, dos punts per sota del registre anterior.
Totes aquestes dades resumeixen que l’any 2022 ha anat bé a la majoria de les empreses. L’economia ha mantingut, en el primer trimestre de 2023, un grau de dinamisme similar a l’observat a la segona meitat de 2022.
Quines són les principals preocupacions i reivindicacions dels empresaris de la zona?
Les empreses ens trobem immerses en uns canvis culturals, profunds i innovadors, que els gairebé tres anys de COVID han accelerat. Tot i així, hi ha preocupacions i reivindicacions que es mantenen ja que afecten de manera directa al desenvolupament de l’activitat.
Per poder continuar oferint un servei a la societat a través dels béns i serveis que oferim, així com seguir col·laborant amb el progrés social a través de la creació i manteniment de llocs de treball i pagament d’impostos, necessitem:
– Un marc legal estable, aclaridor i no contradictori, segur, que reconegui la iniciativa privada com una aportació al bé comú i a la creació de riquesa.
– Una fiscalitat justa i equitativa, que fomenti el creixement i la creació de noves empreses, sense que perjudiqui la competitivitat amb altres mercats.
– Uns serveis municipals propers, digitals i ràpids en les seves competències.
– Polígons moderns, amb tots els serveis essencials com neteja, seguretat, il·luminació, subministres, accés 5G, transport públic, entorns sostenibles i Smart.
– Infraestructures que permetin la ràpida mobilitat de persones i mercaderies, així com els projectes d’economia circular.
– Un sistema educatiu que fomenti les vocacions professionals, especialment les industrials i una formació al llarg de tota la vida amb continguts actualitzats i adaptats a les necessitats dels àmbits professionals.
La manca de personal qualificat és un problema per a les empreses?
El talent es converteix en un problema per a la sostenibilitat de les empreses. No trobem el talent amb els coneixements que necessitem. Quan tenim talent ens costa retenir-lo. Temes que abans eren menors passen a ser prioritaris com condicions horàries, teletreball, serveis dins l’empresa, carrera professional, mobilitat, formació, complements etc. Els temes de salut i benestar de les persones treballadores ara són prioritaris i també tots els temes referits a les conciliacions.
La formació professional és fonamental, s’ha d’apostar per un canvi de metodologia educativa perquè les persones puguin rebre una formació adaptada a la demanda i a les necessitats del territori. Les empreses busquen perfils professionals que no troben, principalment a la indústria, hi ha una important mancança de vocacions industrials.
S’hauria de fomentar el vincle entre el món educatiu i l’empresarial; en altres paraules, fusionar la relació entre educació i empresa, per poder donar resposta.
Des d’AEBALL s’està treballant directament amb les empreses del territori per tal d’establir solucions, principalment des de l’àmbit de l’orientació per a les seves persones treballadores. Les empreses poden realitzar plans de formació que possibilitin l’adaptació a les transformacions dels llocs de treball. Les empreses i, principalment la indústria, viuen immerses en continus canvis tecnològics i normatius que incideixen directament en els recursos humans. L’orientació professional per a persones en actiu és imprescindible per encarar aquesta adaptació amb èxit i assumir nous reptes.
Aquest procés reverteix també en les persones ja que permet dissenyar itineraris formatius d’alt impacte, l’adequació competencial al lloc de treball i, si és el cas, accedir a l’acreditació de competències assolides a través de l’experiència professional.
Des d’AEBALL fomenteu la formació constant en diferents àmbits. Els professionals són conscients de la importància de la formació continua? Quina resposta tenen els diferents cursos que oferiu?
La formació que ofereix AEBALL sorgeix de les necessitats que plantegen les empreses de L’Hospitalet i el Baix Llobregat, a més de les tendències que l’entitat considera d’importància estratègica per als seus socis.
AEBALL aposta per una formació continuada, al llarg de la vida i que reverteixi directament tant en la millora de l’ocupabilitat de les persones treballadores com en la competitivitat de les empreses.
Des dels inicis de l’entitat, el servei de formació ha estat un dels més demandats i afortunadament, la cultura de la formació per a persones en actiu està molt estesa entre empreses i persones treballadores. Tot i així, cal continuar treballant en aquest àmbit, facilitant l’assoliment i perfeccionament de les competències i avançant-nos en les tendències que el teixit empresarial requereix.
L’any 2022 AEBALL va impartir més de 8.000 hores de formació. La resposta a la programació de formació és molt elevada, estem especialitzats en formació tècnica i comptem amb un ampli ventall d’experts en els diferents àmbits de formació que impartim.
Creieu que els fons Next Generation són una oportunitat per al teixit empresarial del territori?
Sens dubte des d’AEBALL valorem positivament la posada en marxa dels fons europeus Next Generation, que es basen en la transformació cap a economies més sostenibles, digitals i inclusives.
Però les convocatòries s’han d’estructurar per tal de que realment incentivin projectes transformadors a les PIMES.
L’ampliació de l’aeroport ha generat molts debats però hi ha altres infraestructures que també caldria millorar per facilitar la competitivitat de les empreses a L’Hospitalet i el Baix Llobregat.
L’ampliació de l’Aeroport d’El Prat de Llobregat Josep Tarradellas ha estat objecte de controvèrsia en els darrers anys. El projecte d’AENA busca augmentar la capacitat de l’aeroport per rebre més vols i passatgers. L’aeroport és un important generador d’ocupació i l’ampliació crearà més llocs de treball, tant en la construcció com en l’operació.
És un important centre de connexions i l’ampliació és vital per al desenvolupament de l’activitat empresarial del territori.
Tot i així, en un territori com el de L’Hospitalet i el Baix Llobregat amb 1.100.000 habitants i un PIB del 13% de Catalunya, encara manquen infraestructures importants com ara el soterrament de les vies a l’Hospitalet i a Sant Feliu de Llobregat, el metro del Delta, el nou accés al Port de Barcelona i les inversions en el traçat del Corredor Mediterrani al seu pas pel Baix Llobregat, entre d’altres.
Són de gran importància també per a la competitivitat de les nostres empreses les infraestructures de TICs, com el 5G, necessari per a la transformació digital del teixit productiu. Encara són molts els polígons sense cable i amb grans dèficits de cobertura.
Així mateix, les infraestructures hidràuliques no són adequades a les necessitats actuals, ja que per part de l’ACA no s’han realitzat mai inversions en la nostra comarca. Això deriva en inundacions en els territoris agraris, sent un greu problema per al desenvolupament del sector agroalimentari.
Les infraestructures energètiques també són deficitàries. La producció i distribució no està d’acord amb les necessitats. Cal afegir energies netes com la solar o l’eòlica, poc implantades al nostre territori.
Quins són ara els principals reptes de futur de l’AEBALL?
El principal repte és continuar creant valor en les empreses del nostre territori, doncs les empreses creen valor en la societat.
Augmentar la competitivitat, professionalitzar el talent, afavorir la sostenibilitat i millorar l’entorn socioeconòmic i mediambiental a L’Hospitalet i Baix Llobregat.
Col·laborar en que les empreses associades perdurin en el temps, augmentin la seva mida i millorin el seu entorn, així com impulsar la creació de noves iniciatives empresarials.
Som facilitadors del desenvolupament i creixement de les empreses, impulsant la col·laboració entre empreses, amb organismes públics, amb l’ocupació del territori, amb la projecció i execució de les infraestructures necessàries i amb la millora del medi ambient.
Comments are closed.