- El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, desitja l’inici d’una legislatura de consens, diàleg i concertació amb els agents econòmics i socials
- Foment del Treball adverteix el vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès del posicionament radicalment en contra dels empresaris i li demana que declari “tolerància cero” al frau fiscal.
- Al nou govern d’Espanya li demana contenció de la despesa pública i la reforma de l’Administració per tenir una economia més eficient i competitiva
La Junta Directiva i l’Assemblea General de Foment del Treball han demanat avui, a través del president de la institució, Josep Sánchez Llibre, que les administracions públiques autonòmica i de l’Estat declarin “tolerància zero” al frau fiscal per evitar el progressiu increment dels impostos i aconseguir l’increment de la recaptació necessari per mantenir l’Estat del Benestar. Davant l’Avantprojecte de Llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat, que preveu augmentar la tributació de les rendes de treball, patrimoni, transmissions patrimonials i actes jurídics documentals, entre d’altres, Foment ha estimat que els catalans tindran una tributació del 93,79% superior a la dels ciutadans de Madrid -comunitat autònoma amb un pes econòmic molt similar. Per aquesta raó, ha demanat al vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, que corregeixi un plantejament fiscal confiscatori que ofegarà la competitivitat de Catalunya.
Respecte al programa del nou govern de coalició del PSOE amb Unidas Podemos, Sánchez Llibre ha insistit en la necessitat de cercar el màxim consens dels grups parlamentaris de Catalunya i del Congrés per la resolució del conflicte territorial de Catalunya i va reclamar una política de moderació de la despesa pública, prudència fiscal i consens i diàleg si insisteixen en la modificació de la Reforma Laboral.
“Necessitem consens, diàleg i concertació per afrontar els canvis. Cal cercar punts de trobada i allunyar-nos de les posicions extremes”, ha dit Sánchez Llibre davant uns 200 vocals de la Junta Directiva i de l’Assemblea.
Fiscalitat
Foment entén que els ciutadans de Catalunya no poden suportar més pressió fiscal; “l’actual és ja excessiva, i el diferencial amb altres comunitats autònomes que significaria l’increment que preveu el Govern de la Generalitat posarà en risc la nostra competitivitat”, ha afegit el president.
Per aquesta raó ha demanat “tolerància zero” al frau fiscal i ha proposat que “si la Generalitat necessita recursos, que els necessitarà, que eixampli la base, amb la lluita contra el frau fiscal, que segons l’estudi de Foment permetria recaptar uns 40 mil milions € l’any. O que reclami a l’Estat més recursos. Un nou sistema de finançament, o altre tipus de pactes.
Considerant l’increment d’impostos que preveu l’Avantprojecte de Llei d’Acompanyament als Pressupostos de la Generalitat a la renda, patrimoni, transmissions patrimonials i actes jurídics documentals, la tributació dels catalans és un 93,79% superior a Catalunya respecte a Madrid, la comunitat autònoma comparable pel seu pes econòmic
Despesa pública i reforma de l’administració
A empresaris, autònoms i ciutadans, se’ls hi demana un esforç considerable mentre que no es veu una contenció de la despesa pública. “Potser haurem d’analitzar amb calma si la nostra administració compleix els requisits d’eficiència en una societat moderna, i si caldrà fer ajustos per tal de reduir despeses i guanyar en eficiència”, ha dit Sánchez Llibre.
“Aquest no és ara un debat prioritari, i haurem d’empènyer perquè s’entengui que les administracions públiques i el seu funcionament són també protagonistes en afavorir que la nostra economia sigui més o menys competitiva. Foment, en el seu estudi de fiscalitat competitiva, ja va justificar que cal reduir l’economia submergida, el que significaria un ingrés fiscal molt important. A aquesta obligació que tenen els governs, ara afegeixo la necessitat d’analitzar si cal reestructurar seriosament les nostres administracions públiques, totes, i analitzar si estan o no sobredimensionades, i actuar en conseqüència. És la gran assignatura pendent.”, ha conclòs.
Comments are closed.