El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha defensat iniciar un nou cicle de reformes amb el màxim consens polític i amb la participació dels agents socials. Durant la seva intervenció en el Nueva Economía Fórum ha destacat que és una prioritat que la nova legislatura tingui com a objectiu “una gran estratègia de reformes en el terreny econòmic, laboral i social, a més de la necessària revisió de la política fiscal”. Sánchez Llibre ha realitzat la seva intervenció davant la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, la ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, i una àmplia representació d’empresaris reunits a la capital espanyola. També ha estat present el secretari d’Estat d’Infraestrucutures, Pedro Saura, el secretari general de CCOO, Unai Sord, i el president de la CEOE, Antonio Garamendi, qui ha presentat la seva ponència.
Durant les seves paraules s’ha mostrat confiat en el retorn de les empreses que van desplaçar la seva seu social de Barcelona -després de l’1 d’octubre de 2017-, “i això serà possible com a conseqüència de la progressiva normalització política a Catalunya. El retorn de les seus socials es podria produir en l’horitzó dels anys 2020 i 2021”, ha afegit.
Sanchez Llibre ha recordat que encara que es mantenen les dificultats derivades de la qüestió catalana, i en l’àmbit econòmic pels problemes generats per les tensions comercials a nivell internacional, que compliquen la situació europea, “no hem de desaprofitar l’oportunitat d’iniciar un cicle de reformes que conjuguin estabilitat i reequilibri social”. En aquest sentit va destacar que la revolució tecnològica i la globalització han de ser un generador de riquesa que arribi a tots els ciutadans, i que no porti a una fractura social i a un enfonsament de la política tradicional, com ve succeint de manera generalitzada en el món occidental”. Així va insistir que Espanya i Europa necessiten un nou pacte social que miri al futur.
Fiscalitat i economia submergida
De la mateixa manera, ha ressaltat la necessitat d’iniciar la reforma per avançar cap a una fiscalitat més competitiva que permeti redistribuir la riquesa de manera equitativa i fomentar l’economia productiva. En concret, ha palantejat reduir les cotitzacions socials a càrrec dels empresaris a compte dels recursos generats per l’increment de l’IVA l’any 2012. També ha insistit en la necessitat d’impulsar des del Govern la lluita contra l’economia submergida, que a Espanya aconsegueix un volum similar al 25% del PIB. “És necessari un pla a quatre anys per reduir l’economia submergida en deu punts en relació al PIB”.
En el mateix capítol de la reforma fiscal ha proposat la supressió de l’Impost del Patrimoni i reduir l’Impost de Societats a un tipus més reduït del 25% al 15%.
També ha destacat que la grandària de les empreses, amb una mitjana de pimes superior a la mitjana europea, és un llast per a la nostra competitivitat. És convenient que les empreses guanyin en grandària per afrontar el futur amb garanties d’èxit i per garantir l’accés de més companyies als mercats internacionals.
Comments are closed.