Discurs del president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, en l’Assemblea General de l’entitat que s’ha celebrat avui a la seu de la patronal catalana:
M’agradaria que amb la meva intervenció, amb la que vull fer una descripció realista de la situació actual en uns moments d’una conjuntura econòmica amb grans incerteses, m’agradaria, deia, que en sortíssim amb ànim constructiu i actitud optimista, perquè crec que tenim la força suficient per superar els reptes que tenim davant.
És evident que els empresaris europeus ho estan passant malament, però és possible que l’empresari espanyol ho passi pitjor, perquè aquí el deute públic s’incrementa més que a la resta d’estats europeus, que ja està al 118,4% del PIB al 2021, perquè aquí el PIB creix menys que a la resta de països de la Unió Europea, igualment podríem dir de l’increment dels preus energètics, que han fet que l’IPC arribi al 8,4% al mes d’abril, de l’economia submergida, i de la eficiència de les administracions públiques.
Per això, entenc que per corregir aquests desajustos, per rebaixar la gran incertesa econòmica, hauríem de posar sobre l’agenda les següents consideracions:
- Combatre ideològicament i amb arguments, que els tenim, la política de decreixement econòmic impulsada per l’alcaldessa Ada Colau
- Una nova reformulació de la transició energètica industrial i prioritzar la reindustrialització de Catalunya per arribar al 25% del PIB al 2030
- Un ecosistema fiscal competitiu, acompanyat d’unes reformes de les administracions públiques perquè siguin eficients
- Consolidar l’ecosistema d’startups, a través de Tech Barcelona
- Impulsar la concertació i reforçar la cohesió social
Combatre ideològicament i amb arguments, que els tenim, la política de decreixement econòmic impulsada per l’alcaldessa Ada Colau
Des de Foment hem intentat parlar, negociar i consensuar, amb l’alcaldessa Ada Colau la mobilitat de Barcelona, les modificacions de la Via Laietana, les superilles, les Zones de Baixes Emissions, però el resultat ha estat molt negatiu, impossible cap tipus d’acord. L’alcaldessa ha optat per la judicialització, que ha estat l’únic camí per defensar els nostres interessos empresarials.
Davant d’aquest talant, tan autoritari, arrogant, poc democràtic i ideològicament sectari, i ho dic amb molt respecte institucional, els empresaris no pararem i ens defensarem allà on calgui, perquè estem segurs que tenim raó, com s’ha demostrat amb la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, respecte a les Zones de Baixes Emissions, malgrat que l’alcaldessa continuï recaptant aquestes sancions il·lícites, anul·lades per l’alt tribunal de Catalunya.
Ho dic alt i amb molta fermesa, Foment continuarà sent molt proactiu, lluitant contra la política de decreixement econòmic imposada per la força de la Sra. Ada Colau (menys cotxes, menys turisme, menys hotels, no l’Hermitage, no a l’ampliació de l’Aeroport…). Continuarem lluitant contra l’obsessió de l’alcaldessa en dificultar l’ús del cotxe particular (elèctric o de combustió) de manera arbitraria, atemptant contra la llibertat individual dels ciutadans de decidir com es mouen per la ciutat.
Les modificacions de mobilitat a la Via Laietana i les projectades amb les superilles, a part de provocar pèrdues significatives al sector comercial, atempten contra la llibertat de les persones en voler imposar, sí o sí, un model de mobilitat que se sustenta en un sectarisme ideològic mai vist a Barcelona.
Tots volem ciutats més pacífiques i agradables, però aquests canvis requereixen de molt consens –paraula inexistent en el vocabulari de la Sra. Ada Colau– i harmonitzar els diferents interessos econòmics i les llibertats individuals.
Una nova reformulació de la transició energètica industrial i prioritzar la reindustrialització de Catalunya per arribar al 25% del PIB al 2030
Des de Foment hem plantejat a les administracions públiques, l’Estat i la Generalitat, defensar revisar, reformular i repensar la transició energètica industrial, perquè sigui justa, competitiva i eficient.
Estudiar l’ampliació dels terminis de tancament de les centrals nuclears (2027-2035) perquè tots sabem que no es podran complir, i malauradament Catalunya té la dependència d’aquesta energia que és en l’actualitat del 55%.
Instar al Govern de la Generalitat per accelerar el ritme de desplegament de les energies renovables i revocar la doble imposició del CO2 per evitar la deslocalització de la indústria, i especialment de la petroquímica de Tarragona.
Elaborar una estratègia conjunta entre els agents socials i econòmics i les administracions públiques de Catalunya, aprofitant els Fons Next Generation, per reindustrialitzar Catalunya i que el seu PIB industrial al 2030 representi el 25% del PIB català impulsant la industria 4.0.
Des de Foment demanem a la UE prioritzar la reactivació de la interconnexió de gas MIDCAT entre Espanya i França amb el finançament dels fons europeus, i que Espanya es converteixi en el HUB gasístic del sud d’Europa.
Un ecosistema fiscal competitiu, acompanyat d’unes reformes de les administracions públiques perquè siguin eficients
A curt termini és indispensable que el Govern de l’Estat deflacti l’IRPF d’acord amb la inflació. Això no és abaixar els impostos, sinó que evita estar enganyant els contribuents (el primer trimestre Hisenda ha recaptat 10 milions de més per la inflació). Deflactant i retornant via IRPF l’excés de recaptació als contribuents, evitaríem pèrdua de poder adquisitiu dels salaris.
Eliminar l’Impost de Patrimoni per ser confiscatori (Pendent de sentència del Tribunal Constitucional).
Harmonització a la baixa de l’Impost de Successions i Donacions.
Elaborar un Pla Estratègic de lluita contra l’economia submergida per aflorar 10 punts del PIB en 4 anys. Això representaria un increment fiscal del 3,5 % del PIB (33 milions d’euros) i aflorarien 1,5 milions d’assalariats.
La reforma de les administracions públiques, modernització, digitalització, i eficiència amb les despeses públiques representatives, que representaria, segons CEOE, un estalvi de 60 milions d’euros.
Consolidar l’ecosistema d’startups, a través de Tech Barcelona
Hem de fer de Barcelona una de les millors ciutats del món, segons The Telegraph (The Best City of the Earth) ja ho és, d’acord amb un estudi d’experts del sector de viatges. Cal consolidar-ho.
Hem de fer Barcelona una ciutat més atractiva a nivell internacional des de la perspectiva d’inversions tecnològiques i innovació.
Hem de potenciar i reforçar l’ecosistema d’starups, motor de talent, de capital i de futures empreses tractores, que avui representen un ecosistema al voltant de 1.900 startups, per arribar al 2030 a 50 UNICORNS. Tech Barcelona és un gran instrument per aconseguir aquest objectiu.
Impulsar la concertació i reforçar la cohesió social
En moments d’incertesa la concertació social és fonamental per garantir la cohesió social.
Foment, a través de l’Institut d’Estudis Estratègics, ja fa temps que defensa un nou contracte social a Europa per tal de reduir les desigualtats socials. En temps d’incerteses, com ara, i amb una conjuntura internacional molt complexa, cal posar molta cordura, i evitar discursos radicals que tensionin l’opinió pública.
La concertació social, necessària per evitar conflictes, ha d’anar presidida per la prudència Així ho fem des de Foment.
Intervenció de l’economista i analista Josep Piqué sobre l’actualitat postpandèmia
Comments are closed.