- L’objectiu és incrementar fins al 22% el pes de la indústria en el PIB en els pròxims deu anys. Representa augmentar en 5,7 punts el PIB industrial en el 2030. Uns 70.000 milions d’euros més.
- Defensa la implementació de plans de xoc per als sectors més afectats i transferències directes a les empreses –uns 50.000 milions d’euros– fins que arribin els fons europeus.
- És imprescindible aprovar els PGE i aprofitar els fons europeus per a la recuperació.
- Els Pressupostos Generals de l’Estat del 2021 requeriran el màxim suport i lleialtat institucional. “Cal reindustrializar Espanya”, ha dit a Roma.
- En la seva intervenció durant el Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya, ha defensat que “s’han d’aprofitar tots els recursos europeus” amb els projectes que requereix l’agenda europea: infraestructures, new green deal i transició digital.
- S’ha de promoure la col·laboració públicoprivada en el desenvolupament dels projectes estratègics de la nova indústria.
- La vicepresidenta de Foment, Mar Alarcón, ha demanat que els fons europeus arribin també a les startups i companyies de base tecnològica “perquè contribueixen a una economia més productiva, més competitiva i més innovadora”.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha proposat avui a Roma la concreció d’una aliança econòmica i estratègica entre Espanya i Itàlia per avançar cap a la creació d’un hub industrial europeu que pugui “trencar el monopoli industrial dels EUA i la Xina”. En el Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya, Sánchez Llibre ha demanat la injecció de fons directes a les empreses i els sectors que estan patint la crisi econòmica derivada de la pandèmia. “Cal aprovar els pressupostos i aprofitar els fons europeus per començar a treballar amb l’objectiu de reindustrializar Espanya i aconseguir el 22% del pes de la indústria en el PIB en els pròxims deu anys. Això representa un increment de 5,7 punts, uns 70.000 milions d’euros més”.
De la mateixa manera ha defensat que serà necessari implementar plans de xoc per reestructurar els sectors més afectats per la crisi: turisme, comerç, restauració, sector hoteler, cultura i esports, de manera que serà caldrà transferir fons de l’Estat a les empreses, amb un volum estimat de 50.000 milions d’euros. “No cal témer al dèficit públic ni al deute. L’economia espanyola és la més feble de la Unió Europea i, per això, en aquests moments l’important és salvar empreses i superar el gap que sofrirà l’economia espanyola fins que arribin els fons europeus”, ha destacat Sánchez Llibre.
Per això, el president de Foment ha reiterat avui a Roma la necessitat que el conjunt de formacions polítiques amb representació parlamentària en el Congrés dels Diputats actuïn amb la “màxima lleialtat institucional i respectant totes les institucions democràtiques en el marc constitucional” per permetre l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat i iniciar així el desenvolupament dels projectes que permetran avançar cap a la reindustrialització d’Espanya. Sánchez Llibre, que ha mostrat la seva preocupació per l’evolució de la crisi sanitària i econòmica, que afecta la viabilitat de milers d’empreses del país, ha explicat que “cal aprofitar tots els recursos europeus i comptar amb els pressupostos de de l’Estat i els projectes ben definits que requereix l’agenda europea a través del seu programa Next Generation EU”.
El president de Foment ha explicat que l’evolució de la indústria i la seva ocupació a Europa ha estat negativa en els últims 20 anys, amb índexs inferiors a Espanya respecte a la mitjana de la resta de països de la UE. El PIB industrial a Europa ha caigut quatre punts (del 22% al 17,6%) i per tant també l’ocupació vinculada a aquesta activitat ha descendit cinc punts (del 20% al 15%). Però a Espanya tots els indicadors del sector industrial són inferiors a la mesura europea: 16,3% el PIB industrial i 14%, l’ús d’aquest sector. Espanya i Itàlia són les economies rellevants de la Unió Europea amb pitjors indicadors en la indústria, molt per sota d’Alemanya (23,6%), Irlanda, Polònia, Hongria, Chequeia, Eslovàquia, etc.
Objectiu 2030 i Col·laboració Públicoprivada
L’objectiu d’Espanya per a l’any 2030, des de la perspectiva de la reindustrialització i aprofitant els Fons de la Recuperació de la UE, és superar el 20% per aconseguir el 22% del pes de la industrial en el PIB “el que implica un increment de 5,7 punts del PIB industrial, entorn dels 70.000 milions d’euros, l’any 2030.
Per aconseguir aquest objectiu –l’ocupació que genera la indústria és de més qualitat i és capaç de superar millor les crisis econòmiques- és imprescindible avançar també en els projectes que compleixin els requeriments dels fons de recuperació de la Unió Europea i que han de basar-se en els eixos estratègics de la nova indústria: les infraestructures, el New Green Deal i la transformació digital de l’economia. Una vegada més, Sánchez Llibre ha apel·lat a la Col·laboració Públicoprivada (CPP) per fer possible l’execució i el compliment dels projectes que es presentin.
Els projectes
- En el capítol d’Infraestructures, el president de Foment es va referir a la completa execució de tots els trams del Corredor Mediterrani per al transport ferroviari de mercaderies entre Algesires i Budapest i del Corredor Terrestre i Ferroviari dels Ports Espanyols.
- New Green Deal va enumerar les línies principals de l’economia verda: transició energètica, Economia Circular; Biodiversitat, Agroalimentària i Cicle de l’Aigua; i, finalment Mobilitat Sostenible.
- En Transició Digital es va referir a la formació, el desplegament de la telefonia 5G, i la digitalització de les pimes i les administracions públiques. També a la dotació d’infraestructures tecnològiques que són claus per al futur d’Espanya.
- Salut i Biotecnologia. En aquest apartat va defensar que la indústria sanitària i la biotecnologia és un sector estratègic de l’economia catalana i que requereix els fons per a la seva consolidació.
Mar Alarcón: “Els fons europeus han d’arribar també a startups perquè contribueixen a una economia més productiva, més competitiva i més innovadora”
La vicepresidenta de Foment del Treball, Mar Alarcón, ha defensat durant la seva participació en el Fòrum Itàlia Espanya, que les startups i companyies de base tecnològica seran clau en el rellançament de l’economia, fent-la més productiva, més competitiva i més innovadora. “Parlem d’empreses que són àgils i ràpides per cobrir les noves tendències de consum que s’han accelerat durant la crisi del Covid-19”, ha afirmat.
Alarcón ha elogiat l’ecosistema emprenedor espanyol i s’ha referit a Barcelona com un dels cinc hubs tecnològics més importants d’Europa, al costat de Londres, París, Berlín i Amsterdam. Ha destacat el paper aglutinador d’institucions que com Barcelona Tech City exerceixen de tractor del sector tecnològic.
Regulació
La vicepresidenta de la patronal ha lamentat els conflictes reguladors que es generen davant els models de negoci més disruptivos i innovadors. “Aquesta dissonància entre models disruptivos i regulació no hauria de ser únicament objectiu de titulars sinó de debat i experimentació legislativa per part de l’administració. Les startups tendeixen a néixer i créixer d’esquena a l’administració quan aquesta hauria de ser una aliada per al progrés econòmic en l’entorn incert i volàtil actual”, ha afegit.
Mar Alarcón ha conclòs amb la petició que arribin ajudes a aquest sector i que no siguin discriminades per les peculiaritats que presenten quant a creixement i rendibilitat.
Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya
La XVII edició del Fòrum de Diàleg Itàlia – Espanya, organitzat conjuntament per AREL, Agència de Recerca i Legislació fundada per Nino Andreatta, i la CEOE, Confederació Espanyola d’Organitzacions Empresarials, se celebra a Roma des d’ahir i conclou avui. En aquesta trobada participen els més alts representants dels governs d’Itàlia i Espanya, així com els representants empresarials i de la indústria de tots dos països.
El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha participat avui l’en la taula sobre polítiques industrials per a la recuperació a Europa. El president del Consell de Ministres d’Itàlia, Giuseppe Conte, i el president del Govern d’Espanya, Pedro Sánchez, presenten les conclusions.
El programa europeu per a la recuperació Next Generation EU, ha centrat l’interès d’una trobada que arriba a aquesta edició al cap d’un any que “ha estat excepcional per al món sencer, ha subvertit els costums, ha interromput les comunicacions tradicionals i ha obligat a transformar les relacions socials. Ha estat un any excepcional per a Europa, que va haver de donar ràpidament respostes no convencionals a una situació extraordinària. Ha estat un any excepcional per a Espanya i Itàlia, tan durament colpejades per la pandèmia, però tan resistents i decidides a reforçar els seus vincles històrics”, tal com apunten els organitzadors del prestigiós Fòrum.
“Espanya i Itàlia juntes ha estat la força motriu del canvi en la política europea, finalment a l’altura del drama de la situació. En el centre del XVII Fòrum de Diàleg serà el Next Generation EU, un instrument innovador que ha de ser potenciat, perquè a través de l’enfortiment dels programes estratègics serà possible respondre a les complexitats sense precedents creades per Covid-19 i també accelerar la transició verda i digital. Espanya i Itàlia estan i sempre seran allí. Juntes”, segons es llegeix en la presentació de la trobada.
Des de fa gairebé dos decennis, l’esdeveniment – la primera edició del qual es va celebrar en 1999 a Gènova – ha reunit, alternativament a Itàlia i Espanya, a influents representants del món polític, acadèmic, empresarial, econòmic i de la comunicació.
La iniciativa, compta amb el suport i el patrocini dels governs de tots dos països que, en aquesta ocasió com en les anteriors, participen en els treballs del Fòrum amb la més alta representació institucional.
Comments are closed.