L’AIJEC agrupa, des de 1985, a tots aquells joves amb empresa pròpia i menors de 45 anys que s’uneixen per compartir inquietuds i experiències. Durant aquests 37 anys, l’associació s’ha consolidat com la patronal de referència dels joves empresaris catalans, amb veu pròpia a les administracions i institucions locals, autonòmiques i nacionals.
Parlem dels objectius de l’associació i dels reptes de futur amb Ruben Sans Solsona, president de l’AIJEC.
Com heu viscut aquest últim any, marcat per la pandèmia i la conseqüent crisi econòmica, des de l’AIJEC?
Els joves hem patit menys perquè estàvem més digitalitzats que altres empreses, som més flexibles i ens hem adaptat millor a les circumstàncies, el que ha fet que haguem pogut mantenir l’activitat en l’estat d’alarma i les diferents onades de la pandèmia. La digitalització ha estat clau i ara cal que es transformi el teixit productiu.
La tornada a la normalitat, però, no està sent fàcil, seguim necessitant que els ajuts arribin a les empreses i que s’evitin tràmits innecessaris o que es revisi la càrrega impositiva. També ens preocupa molt la reforma de les cotitzacions als autònoms, que poden suposar un fre a l’emprenedoria, una pujada impositiva no assumible i el consegüent tancament de negocis. Necessitem amb urgència que es creï un entorn de lleis favorables a la creació d’empreses i prevalgui la seguretat jurídica.
Com els heu donat suport des de l’AIJEC durant aquesta crisi?
Aquests dos darrers anys l’AIJEC s’ha fet més forta i s’ha modernitzat, però sobretot ha estat molt a prop dels socis, acompanyant-los amb informació dels canvis legals derivats dels diferents estats de la pandèmia –més d’un miller de pàgines de legislació publicades al BOE. Hem ajudat en tasques d’establiment i creació de negocis i els hem estat acompanyant amb més força on la nostra veu ha de ser escoltada, als òrgans i institucions on es prenen les decisions que ens afecten. Hem reforçat el diàleg continu amb les administracions i hem expressant les nostres necessitats i preocupacions a CEOE, CEPYME, CEAJE, FOMENT i FEPIME, on representem a tos els joves empresaris de Catalunya amb diferents càrrecs de pes.
També hem assessorat les empreses en matèria de fons europeus i hem posat en marxa una oficina de finançament de la mà de la Confederació Espanyola d’Associacions de Joves Empresaris (CEAJE). Enmig de l’adversitat de la pandèmia, hem augmentat el nombre de socis i hem reforçat la nostra raó de ser, creant comunitat i donant suport al talent emprenedor i a les joves empreses en el seu camí cap a l’èxit.
Els joves empresaris heu pogut mantenir els vostres negocis en marxa?
Un estudi intern fet per AIJEC, un any després de l’esclat de la COVID, ens indica que el 78% dels negocis dels joves empresaris havien pogut mantenir la seva activitat malgrat l’estat d’alarma. La pandèmia s’ha convertit en una oportunitat perquè tots els empresaris i totes les PIMES es modernitzin, es facin més eficients, s’adaptin als nous models de teletreball i conciliació familiar i, sobretot, entenguin que la supervivència d’una empresa no està ja en el compte de resultats, sinó en intangibles com el seu equip, la tecnologia, la innovació o la formació. Malgrat tot això continuem tenint moltes incerteses, com saber com evolucionaran els ERTOS després del 28 de febrer o si hi haurà ajudes directes per afrontar els estralls de la pandèmia encara presents.
Durant aquests dos anys hem trobat a faltar ajudes específiques contra la COVID per al col·lectiu de joves. Totes les mesures que han implementat les administracions anaven dirigides a certs col·lectius específics o eren globals. Jo no recordo que s’hagi pres cap mesura concreta per a emprenedors o joves empresaris. Cal recordar que dos milions de PIMES, la meitat de les PIMES espanyoles, han quedat excloses de les ajudes directes per la pandèmia pels requisits sectorials establerts després de les mesures aprovades pel govern al Reial Decret 5-2021
Els fons Next Generation suposen una oportunitat per la recuperació econòmica?
Els fons europeus són crucials, una gran oportunitat perquè la vella Europa es converteixi en la nova Europa, digital i sostenible, una Europa renovada i forta en el context internacional. Estem davant d’una oportunitat històrica per recuperar el valor afegit de la indústria del país i de digitalitzar la nostra economia. Necessitem una gestió rigorosa i transparent per aconseguir que els fons serveixin per iniciar els projectes transformadors que requereix la nova economia.
Des d’AIJEC considerem que el bon repartiment de les ajudes és crucial, així com saber destinar una part d’aquests fons a la reconstrucció de les empreses i al maltractat teixit productiu que ens deixa la crisi de la COVID. Creiem necessari que aquests ajuts s’orientin especialment cap a les PIMES, el principal motor de l’economia espanyola. I no menys important, que es creïn mecanismes de control més exigents en el repartiment de les ajudes. Creiem que cal una discriminació positiva en aquest sentit per a aquestes micro, petites i mitjanes empreses. Estem especialment interessats que l’assignació de les ajudes la controli un organisme acreditat amb uns objectius predefinits, avaluables i accessibles. Ens preocupa que el 95% dels fons els acabi acaparant un 5% de les empreses.
Quin ha de ser el paper dels joves empresaris en aquesta recuperació?
Ha de ser un paper fonamental. Som experts en convertir els contratemps en aliats gracies a la nostra visió, ganes, idees i empenta. Si alguna cosa ha demostrat aquesta crisi és que les empreses són més necessàries que mai. No hi ha un món millor sense empreses, empreses enteses com a dinamitzadores del canvi, amb consciència, més resilients, més sostenibles i més digitals.
Des de l’AIJEC creiem que la transformació digital és una oportunitat i qui millor que nosaltres, els joves empresaris i empresàries, per ser capdavanters en aquest escenari de canvi. Arribem més preparats a aquesta transformació, no concebem les nostres empreses sense aquesta digitalització. I no parlem només de les start-up o empreses innovadores, sinó també d’empreses familiars on el relleu generacional ha estat la seva única via de supervivència amb la reinvenció, la incorporació de nous canals de venda, la implementació de noves tecnologies o la integració de talent a l’equip. L’emprenedoria entesa com a creació d’empreses ha de ser una de les potes de la recuperació econòmica i els i les joves tenim molt a dir.
Acabeu de celebrar la 28ª edició dels Premis Jove Empresari. Quina valoració en feu d’aquests guardons?
El nivell de l’empresariat i la qualitat de l’emprenedoria jove catalana és impressionant. És un motiu d’orgull per a tots els que sabem com és de difícil començar alguna cosa des de zero. Cada any, i ja en portem vint-i-vuit, ens trobem amb un nivell de finalistes més i més alt. Aquest any el millor empresari de l’any ha estat Enric Asunción, al capdavant de Wallbox, una de les empreses que lidera el camp de la mobilitat elèctrica al món amb els seus carregadors per a vehicles elèctrics i que, amb 7 anys de vida, ja cotitza a la Borsa de Nova York, amb una capitalització borsària per sobre dels 2.000 milions d’euros. És només un exemple de l’enorme impacte i canvi social que els nostres joves empresaris fan cada dia. No podríem tenir premis per a tots. Precisament una de les coses que més ens agraeixen, és que els darrers anys les empreses guanyadores són projectes amb consciència i amb un valor que va molt més enllà d’un producte. Wallbox, The Blue Box o Nixi for Children són empreses del futur, els veritables motors del canvi que ja tenim a tocar.
Quin és el seu principal repte de futur com a president de l’associació?
El repte és seguir treballant perquè els joves ens trobem menys traves i més reconeixement quan emprenem. I a nivell més personal, per la meva experiència, és fer entendre als joves empresaris i als no tan joves que la digitalització és essencial per a les empreses. Es necessita una visió digital estratègica a llarg termini, que faci ara els seus negocis més forts, àgils i flexibles que abans.
En 37 anys, des de que es va fundar l’AIJEC, han passat moltes coses i aquí seguim. El nostre dia a dia és seguir donant suport al talent emprenedor i a les empreses, perquè els joves es trobin amb les millors condicions possibles i es sentin orgullosos ser empresaris. No oblidem que qui genera ocupació són les empreses, els emprenedors, els autònoms i els professionals liberals, que ells són la base de la creació d’ocupació, i necessiten tot el suport perquè tota la societat sigui més pròspera.
Comments are closed.