La Federació d’Associacions i Gremis Empresarials del Maresme (FAGEM) és l’entitat que representa el teixit empresarial de la comarca del Maresme. Va néixer el 1978 amb la voluntat d’aglutinar el teixit empresarial de tots els sectors de la comarca per tal d’exercir d’interlocutora entre el món empresarial i les administracions, la resta d’agents socials i la ciutadania.
Parlem amb Roser Moré i Roy, presidenta de la FAGEM.
Com heu viscut la pandèmia des de la Federació i de quina manera heu donat suport a les empreses del Maresme en aquesta crisi?
Ha sigut una experiència intensa. Ens hem bolcat en ajudar al teixit empresarial en tot allò que necessitava. Hem buscat recursos, donat informació, defensat interessos, hem fet connexions entre empreses i hem donat resposta a totes les necessitats que anaven sorgint. No hi havia horaris ni caps de setmana.
Han hagut de tancar definitivament moltes empreses en aquest temps?
Algunes empreses s’han vist obligades a tancar, petits comerços, per exemple, dedicats a objectes de regals, o alguns negocis que han vist accelerat el seu tancament per temes de jubilació. En tot cas, en general, el teixit empresarial ha pogut mantenir-se, gràcies també a mesures com els ERTOS.
Des de la FAGEM potencieu la digitalització per mantenir la competitivitat empresarial. Estan prou digitalitzades les empreses de la comarca?
El sector comerç tradicional, per exemple, necessita adequar-se als canvis que s’estan produint, sobretot per què el jovent puja amb nous costums a l’hora de comprar. S’han de buscar formes híbrides de nous models de negoci, i això passa per la digitalització, tan de l’empresa com de l’ús de les eines que aquesta ens ofereix, com la intel·ligència artificial.
Cal seguir treballant perquè les empreses facin el salt i ho facin sense por. En aquesta línia, per exemple, durant la pandèmia vam crear juntament amb GENTIC, l’associació empresarial d’empreses i professionals TIC, un espai digital anomenat EixDigital per ajudar a la digitalització del teixit empresarial. Des de la FAGEM també participem en projectes com el de Microempreses del Consorci de Formació Contínua i el Digitalitza’t que impulsa la Generalitat a través de Foment.
Considereu que els Fons Next Generation seran una ajuda pels empresaris del Maresme?
Així ho esperem. Les ajudes han d’anar dirigides a facilitar la competitivitat dels territoris i aquí el teixit empresarial té un paper molt important. Hem d’ajudar-lo a adequar-se a les noves necessitats. Tenim una oportunitat per fer alguna cosa pel manteniment i, si pot ser, pel creixement de la indústria local. Si no l’aprofitem, ens en penedirem.
Amb l’Ajuntament de Mataró heu impulsat la campanya ‘Soc empresària. Soc dona’. En què consisteix?
Protagonitzada per sis empresàries de la ciutat aquesta campanya vol visibilitzar el paper de les dones empresàries i promoure la igualtat efectiva de les dones al teixit empresarial, empoderant-les per crear les seves empreses o agafar el relleu generacional a les empreses familiars. I, sobretot volem generar referents per a les properes generacions de dones. Des de la FAGEM volem transformar en igualtat real la igualtat legal que ja està fixada per llei, fomentar les bones pràctiques i acompanyar a les empreses de la comarca a elaborar els seus plans d’igualtat i a establir protocols contra les discriminacions. Volem que les empreses entenguin que comptar amb equips humans diversos i plurals pot esdevenir un element competitiu de primera magnitud.
Quins són els principals reptes de futur de la FAGEM?
En l’actual situació en tenim molts però crec que els podem classificar en tres. Acompanyar al teixit empresarial en els canvis i adequacions en temes tan importants com la digitalització, la igualtat i diversitat, i la sostenibilitat mediambiental. Lluitar a favor de la indústria i el turisme local, i fer i col·laborar amb les administracions locals per fer del Maresme un lloc atractiu per viure-hi, treballar, gaudir i invertir.
Comments are closed.