- Duran i Letta avalen la idea d’enfortir la relació entre Espanya i Itàlia i establir una autonomia europea davant els reptes globals
En la jornada d’avui el Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya ha acollit les conferències de Teresa Ribera, vicepresidenta del Govern i Ministra per a la Transició Ecològica, juntament amb Antonio Tajani, vicepresident del Consell de Ministres i ministre de Relacions Exteriors i de Cooperació Internacional italià, i Gilberto Pichetto Fratin, ministre de Medi Ambient i de Seguretat Energètica italià.
La vicepresidenta Ribera ha fet referència al fet que “la lluita contra el canvi climàtic s’ha de desenvolupar des d’un punt de vista global. Des de l’emergència hídrica que sofreix el Mediterrani, la transició energètica a fonts renovables i la descarbonització dels sistemes productius i de transport”. En aquest sentit, la UE està desenvolupant tres línies d’actuació coordinades com són la reforma del mercat elèctric europeu, la llei europea de matèries primeres crítiques i el pla industrial Net Zero, que serà la base legislativa i normativa per afrontar aquests reptes.
La ministra ha destacat que aquestes polítiques s’han de dur a terme amb la col·laboració de l’Administració i les empreses, a més de amb la implicació de la societat civil perquè “si no serà impossible que la societat assumeixi aquests canvis radicals”.
Quant al vicepresident Tajani, ha posat l’accent en la necessitat d’incrementar la col·laboració entre Itàlia i Espanya a nivell de defensa, però també en el pla de la diplomàcia econòmica.
Els coordinadors del Fòrum de Diàleg Itàlia-Espanya Josep Antoni Duran i Lleida i Enrico Letta, també han incidit en el bon to de les relacions hispano-italianes.
El senyor Duran ha assenyalat que en aquest Fòrum en diversos moments s’ha manifestat el suport a Ucraïna en nom de la pau. El coordinador de la part espanyola del Fòrum ha apuntat que “mai com ara s’ha enfortit la idea d’acabar la unificació europea, no sols de la UE, també de l’OTAN. Espanya i Itàlia han de tenir una major col·laboració, sincera, també en temes com la unitat fiscal”.
A més, Duran ha subratllat que “és necessari pensar en una fórmula per a l’entrada de països que es presenten a la porta d’Europa perquè volen llibertat“.
Per part seva, Enrico Letta ha manifestat que “s’ha de valorar la continuïtat d’aquest Fòrum a nivell polític, econòmic, institucional, en qualsevol context”.
El coordinador de la part italiana del Fòrum ha ressaltat que “Europa ha viscut diversos canvis en les seves prioritats des que vam fer l’última reunió del Fòrum a Barcelona”; posant d’exemple l’ampliació europea, la política de defensa, la independència energètica europea, la relació transatlàntica i els nous pesos dels països de la UE, com tenen ara Polònia o els països bàltics que ara són centrals.
A més, ha tingut lloc una taula de diàleg amb representants de la indústria energètica d’Itàlia i Espanya com Claudio Descalzi, AD d’ENI; José Donoso, director general de la Unió Espanyola Fotovoltaica; Arturo Gonzalo Aizpiri, CEO de ENAGÀS; i Francesco Starace, AD d’Enel.
Comments are closed.