- La patronal insta el govern de la Generalitat de Catalunya a accelerar el ritme de desplegament de les energies renovables, i a revocar la doble imposició del CO2.
- El president de Foment ha insistit en la necessitat de promoure una fiscalitat competitiva, “la transició energètica ha d’anar lligada amb un ecosistema fiscal competitiu”, que passi per l’eliminació de l’impost de Patrimoni, inexistent a Europa, i l’harmonització a la baixa de l’impost de Successions i Donacions.
- La solució a la recaptació està en la lluita contra el frau fiscal i l’economia submergida. Una situació difícil no es pot agreujar amb més impostos.
Sota el lema ‘Cap a una estratègia energètica per a la indústria’, la trobada anual de la indústria catalana ha evidenciat la necessitat de revisar, reformular i repensar la transició energètica industrial perquè sigui justa, competitiva i eficient.
En la sisena edició de l’Industrial Meeting de Foment del Treball, el president de la patronal, Josep Sánchez Llibre, ha instat les administracions competents en l’àmbit industrial i energètica a Catalunya i els representants institucionals presents a l’acte ―el secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, i el secretari general d’Indústria i Pime del Ministeri d’Indústria, Raül Blanco― a la reformulació urgent d’una estratègia energètica pròpia per a la indústria que eviti la seva desaparició. “Cal una revisió de l’estratègia en el temps de la transició energètica. Volem reindustrialitzar, no desindustrialitzar”.
Els governs han d’assumir que la transició energètica s’ha de fer garantint la competitivitat, evitant deslocalitzacions i mantenint l’ocupació, ha assenyalat el president de la patronal. “A través d’aquesta revisió, el sector industrial podria tornar a representar en l’any 2030 un 25% del PIB del país” ―ara conforma el 19% quan històricament havia arribat al 30―.
A més, Sánchez Llibre ha demanat al govern d’Espanya que revisi el tancament de les centrals nuclears previst del 2027 al 2035: “No podem desprendre’ns d’un pes del 55% del consum energètic industrial, com el que suposa l’energia nuclear, que no és contaminant”.
Ecosistema fiscal competiu
El president de Foment ha instat al govern de la Generalitat de Catalunya a revocar la doble imposició del CO2: “No podem fixar nous impostos a l’energia com la doble imposició del CO2 per a les indústries químiques” ―i ha insistit en la necessitat de promoure una fiscalitat competitiva― “la transició energètica ha d’anar lligada amb un ecosistema fiscal competitiu”.
És per això, que ha reivindicat de nou l’eliminació de l’impost de Patrimoni, inexistent a Europa, i l’harmonització a la baixa de l’impost de Successions i Donacions. “La solució a la recaptació està en la lluita contra el frau fiscal i l’economia submergida”, ha dit, afirmant que una situació difícil no es pot agreujar amb més impostos.
Accelerar el desplegament de les energies renovables
La vicepresidenta de Foment i presidenta de la Comissió d’Energia, Virginia Guinda, ha recordat l’objectiu de neutralitat climàtica que la UE estableix pel 2050 i ha urgit a l’impuls de les energies renovables. “Per assolir-ho, la transició energètica a fonts renovables és imprescindible, i a Catalunya estem molt allunyats dels objectius en la penetració de les energies renovables. Cal accelerar el ritme de desplegament de les renovables”.
Per la seva banda, el president de la Comissió d’Indústria, Josep Cabestany, ha subratlla la importància dels fons Next Generation EU per incrementar la competitivitat de la indústria.
“Sectors cabdals de la nostra economia com el químic, el farmacèutic, el cimenter, el tèxtil, el siderúrgic, l’automobilístic o l’agroindustrial estan invertint per ser més sostenibles i més innovadors. El repte més important que tenen avui és l’afectació dels costos energètics en els processos productius”.
Industrial Meeting 2022
Han participat com a ponent de les taules rodones de l’edició d’enguany de l’Industrial Meeting: Josu Jon Imaz, conseller delegat REPSOL; Javier Santacruz, economista i analista; Joan Batalla, president SEDIGAS; Javier Fernández, director Regulació i Nous Negocis. NEDGIA-Grupo Naturgy; Jorge Bistué, head of Customer Insights Portfolio. Endesa X; Guillem del Oso, director MEP. BAC Engineering Consultancy Group; José Sola, conseller delegat Econova Ambiental; Manel Blasco, soci director Micropower Europe; Joan Roget, president FEDEQUIM; Elisabet Alier, presidenta ASPAPEL; Juan García Marquina, Energy Director CELSA Group; i Josep Maria Mestres, president TEXFOR. Per moderar els debats: Albert Concepción, del Foro Industria y Energía; -i per part de Foment- Salvador Sedó, director de Desenvolupament Sostenible; Salvador Guillermo, secretari general adjunt i director d’Economia; i Kilian Garcia, director d’Internacional.
Comments are closed.