La Comissió Europea (CE) ha aconseguit recaptar 7.400 milions d’euros (aprox. 8.000 milions de dòlars) de donants de tot el món durant la iniciativa “Resposta Mundial a la crisi del coronavirus” per destinar-ho a les vacunes, teràpies, diagnòstics i l´enfortiment dels sistemes de salut relacionats amb el COVID-19.
Per mobilitzar fons en suport a aquesta iniciativa, la UE i els seus socis van organitzar la “marató mundial de donants” amb l’objectiu d’aconseguir la xifra marcada com a objectiu inicial de 7.500 milions d’euros. L’esdeveniment va ser convocat conjuntament per la UE, Canadà, França, Alemanya, Itàlia (que exercirà la pròxima presidència del G20), el Japó, el Regne d’Aràbia Saudita (presidència actual del G20), Noruega, Espanya i el Regne Unit.
La iniciativa neix per a donar resposta a la crida realitzada per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i per representants del sector de la salut per aconseguir una col·laboració global pel desenvolupament accelerat, la producció i l’accés equitatiu a les noves tecnologies essencials de salut per a lluitar contra el coronavirus. És una iniciativa que integra tres associacions centrades en detectar, tractar i prevenir, recolzades en l’enfortiment dels sistemes de salut.
La CE s’ha compromès a aportar 1.000 milions d’euros en subvencions i 400 milions d’euros en garanties de préstecs a través de la priorització d’Horitzó 2020 (1.000 milions d’euros), RescEU (80 milions d’euros), l’Instrument d’Ajuda d’Emergència de la UE en favor del sector sanitari (150 milions d’euros) i instruments externs (170 milions d’euros).
Un marc de cooperació per alinear els esforços mundials
Un accés universal i assequible a les eines COVID-19 (ACT-Accelerator) va ser l’objectiu principal de l’anomenada crida a l’acció del 24 d’abril per part de la comunitat internacional. Per a això, és necessari un finançament significatiu, així com una estructura de col·laboració sòlida, amb una claredat de propòsit per assegurar que els diners donats es fan servir correctament, per evitar la fragmentació dels esforços.
Pels debats amb socis dels sectors públic i privat, així com amb organitzacions sense ànim de lucre, la CE proposa un marc de col·laboració per la resposta global de ACT-Accelerador. Aquest marc està dissenyat com una estructura de coordinació per dirigir i supervisar el progrés realitzat a nivell mundial en l’acceleració del treball en el desenvolupament de vacunes, teràpies i diagnòstics amb accés universal, així com en l’enfortiment dels sistemes de salut segons sigui necessari per a complir amb aquestes tres prioritats. Aquest marc de col·laboració té una durada limitada (2 anys, renovable) i es basa en organitzacions existents sense crear noves estructures.
El nucli del marc serien tres associacions basades en les tres prioritats de la resposta mundial a la crisi del coronavirus. Reuneixen la indústria, la recerca, les fundacions, els reguladors i les organitzacions internacionals, amb un enfocament de “cadena de valor completa”: des de la recerca fins a la fabricació i el desplegament. Les tres associacions funcionarien de la forma més autònoma possible, amb un flux de treball transversal per millorar la capacitat dels sistemes de salut i l’intercanvi de coneixements i informació.
La CE registrarà i realitzarà un seguiment de les donacions fins a finals de maig, però no rebrà cap pagament en els seus comptes. Els fons aniran directament als destinataris. No obstant això, els beneficiaris no decidiran sols sobre l’ús de la donació, sinó que els implementaran en col·laboració amb l’associació. El compromís és que totes les noves vacunes, diagnòstics i tractaments contra el coronavirus estiguin disponibles a nivell mundial a un preu assequible, independentment d’on van ser desenvolupats.
Pròxims passos: L’Aliança Global per a les Vacunes i la Immunització (GAVI), organitzarà el 4 de juny la seva cimera mundial, amb l’objectiu de mobilitzar finançament addicional per protegir mitjançant vacunes a les pròximes generacions.
Més informació:
Comments are closed.