L’Institut Agrícola Català de Sant Isidre ha protagonitzat aquest dimarts una nova sessió del IV Congrés de Pimes de Catalunya organitzat per Fepime Catalunya amb l’objectiu d’analitzar l’estat actual de la Pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà a les administracions.
El president de l’Institut Agrícola Català de Sant Isidre, Baldiri Ros, ha destacat la importància que ha demostrat tenir el sector agroalimentari, especialment durant la crisi, reivindicant-se com un sector estratègic que a Catalunya està molt atomitzat i liderat per pimes. “Els reptes de futur impliquen enfortir les pimes agroalimentàries i que siguin tractores de creixement, innovació i noves tecnologies prestant un servei de qualitat. Variables com la dimensió de les empreses passen a un segon pla, el que és rellevant és produir, crear ocupació i generar valor afegit”, ha assegurat Ros.
La sessió de treball ha comptat amb la ponència de Javier Santacruz, Cap d’Estudis de l’Institut Agrícola, qui ha explicat que un dels objectius principals de la política europea és la sostenibilitat per tal de créixer de forma compatible amb la protecció del medi ambient i la mitigació dels efectes del canvi climàtic. “Les pimes del sector han d’afrontar aquest repte tenint en compte les tres variables de la sostenibilitat: econòmica-ambiental, social i regulatòria”.
Santacruz ha assegurat que la sostenibilitat ambiental no és incompatible amb l’activitat empresarial agroalimentària i ha apuntat que el sector ha reduït de manera substancial les emissions de gasos contaminants des de 1990. “L’objectiu de la sostenibilitat econòmica ambiental és que les pimes agroalimentàries siguin rendibles, competitives, independents, estalviadores netes d’emissions i distribuïdores de benestar al territori”.
En aquesta línia ha assenyalat com a un dels grans reptes de les pimes agroalimentàries catalanes la capacitat de construir un model integrat de serveis agroalimentaris, treballant en xarxa amb altres pimes: “és prioritari connectar empreses que s’estructurin al voltant d’una cadena de valor que les porti a vendre més a mercats exteriors, amb un valor afegir. Es tracta de construir mercats integrats i estructurats”.
Pel que fa a les dimensions de les empreses, Santacruz ha afirmat que “la capacitat de la pime d’integrar-se en processos productius de més llarg recorregut i coordinar-se amb altres pimes és més important que la mida de l’empresa. Cal substituir aquest concepte pel de ‘networking capability’ i adaptar la fiscalitat i la regulació a la necessitat de continus intercanvis entre pimes”.
Per últim, Santacruz ha definit la resiliència en el sector agroalimentari com la capacitat d’alimentar per mitjans propis i contribuir al comerç global sota els màxims estàndards de qualitat a una població creixent i concentrada en grans ciutats. “La resiliència és la sobirania productiva. La Unió Europea ha vist que ha funcionat durant la pandèmia, ara l’hem d’enfortir i estar atents a les amenaces”.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades amb les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.
Comments are closed.