- La inflació subjacent comença a evolucionar a ritme similar que la inflació general pel que sembla que les tensions de preus associades a l’energia desapareixen
La inflació va augmentar lleugerament el mes de gener, amb una pujada de l’IPC a Catalunya del 3,3% i, en el conjunt d’Espanya, del 3,4%.
En la inflació de gener destaca, com a principal influència a l’alça en l’IPC d’Espanya, l’augment del grup d’habitatge a causa de la pujada dels preus de l’electricitat en comparació amb la baixada de l’any passat, i en la qual ha hagut de veure l’eliminació gradual de les millores fiscals introduïdes per la crisi econòmica a Ucraïna.
D’altra banda, els grups amb influència negativa van ser transport, a causa de la disminució dels preus de carburants i lubrificants per a vehicles personals, i comunicacions, que va registrar un increment menor que el de gener de l’any anterior.
És important destacar que la inflació subjacent (índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics) va continuar descendint, sense interrupcions des de juliol del 2023, situant-se en el 3,6% al gener (3,7% a Catalunya). En aquest sentit, sembla que les tensions de preus associades a l’energia desapareixen ja que la inflació subjacent comença a evolucionar a ritme similar que la inflació general.
Així mateix, l’indicador d’inflació harmonitzat (IPCA) –que permet realitzar una comparació amb l’evolució dels preus en l’Eurozona– es va situar en el 3,5%, superior a la inflació de la Unió Monetària (+2,8%). Aquest diferencial en l’evolució de la inflació implica un detriment en termes de competitivitat per a l’economia espanyola enfront de l’europea.
Finalment, és important destacar que l’evolució de la inflació mesurada a impostos constants va passar del 3,4% al desembre al 3,2% al gener, per la qual cosa el repunt de la inflació observat a l’inici de l’any es deu, en part, a la finalització de les rebaixes fiscals per a combatre els efectes de l’elevada inflació implementades en 2022 i 2023.
Comments are closed.