Energy & Data i té com a objectiu principal donar suport a startups innovadores en el sector de Data i IOT, amb la finalitat de contribuir a l’evolució tant dels projectes empresarials com del desenvolupament de les tecnologies en les quals treballen. Mitjançant un programa avançat de capacitació i mentoring de l’equip emprenedor, la cessió d’espais per al desenvolupament de la seva activitat durant el programa i la possibilitat de desenvolupar una prova pilot de la seva tecnologia, es tractarà d’optimitzar i perfeccionar el seu projecte per a la seva adequació al mercat . por Gas Natural Fenosa y Foment UP -la aceleradora corporativa de Foment- se ha presentado este miércoles 31 de mayo en la sede de CEOE, en un acto presidido por Juan Rosell, presidente de la gran patronal española, y Joaquim Gay de Montellà, presidente del Foment del Treball i vicepresidente de CEOE, y la directora de Ingeniería e Innovación Tecnológica de Gas Natural Fenosa, Blanca Losada.
Juan Rosell ha destacat que la majoria del teixit empresarial espanyol està representat per pimes i que tan sols 188 empreses facturen més de 1000 milions d’euros anuals. Va explicar, a més, que amb la crisi econòmica es va destruir un gran nombre de lloc de treball, el que no va passar en països com Alemanya gràcies a la flexibilitat laboral. Tot i així, ha assegurat que la recuperació econòmica a Espanya es deu principalment a l’increment de les exportacions, que representen actualment el 33% del PIB.
Grans empreses i startups
El president de la CEOE va ressaltar la manca d’innovació en l’àmbit empresarial i va advocar per la col·laboració entre les startups, que no tenen moltes d’elles de finançament i de tecnologia però mostren iniciativa i emprenedoria, amb les grans empreses, que elles sí posseeixen els recursos necessaris i busquen projectes innovadors. Així mateix, va al·ludir a tres documents que ha publicat recentment CEOE i que poden ser de gran ajuda en aquesta qüestió. D’una banda, el relatiu a la formació, que insisteix en la idea que la formació que paguen les empreses depengui només d’elles i que no hi hagi intermediaris que decideixin sobre aquesta qüestió; i el document relatiu a l’educació, en què es busca arribar a un pacte d’Estat sobre aquest tema i siguin els alumnes, les famílies i el professorat els que s’involucrin. Finalment, ha al·ludit a la Pla Digital 2020, que parla de la necessitat d’adaptar-se al procés de digitalització que s’està produint a Espanya i al qual les empreses han de fer front.
Foment Up
El president de Foment del Treball i vicepresident de la CEOE, Joaquim Gay de Montellà, ha destacat un nou projecte, el Foment Up, un programa que se centra precisament en el marc clau de la jornada: com connectar grans corporacions amb startups. CEOE i Foment del Treball estan fermament compromesos amb la innovació empresarial en totes les seves facetes, va assegurar, i va explicar que el repte és summament atractiu i la pregunta és genèrica: com marcar la diferència sumant diferents actors amb un únic propòsit: fer negoci innovant. Gay de Montellà ha insistit en el compromís de totes les organitzacions empresarials per combinar educació i formació en l’àmbit empresarial i ha informat que l’objectiu consisteix a buscar projectes innovadors que generin riquesa i promoguin l’ocupació.
La directora d’Enginyeria i Innovació Tecnològica de Gas Natural Fenosa, Blanca Losada i la directora del projecte Foment Up, Maria Mora, van posar en relleu la necessitat que tenen les empreses de adaptar-se al procés de digitalització, ja que afecta tots els sectors productius. De fet, Blanca Losada va assegurar que “hi ha un increment, cada vegada major, de les economies de xarxa globals, de manera que cal generar un entorn d’innovació i emprenedoria que sigui obert”. Maria Mora, per la seva banda, va ressaltar que la finalitat del projecte Foment Up és aconseguir acords estratègics a llarg termini, facilitar l’accés a noves solucions tecnològiques, crear un laboratori de tendències i aconseguir una relació continuada, que no se centri només en una inversió puntual.
Ignasi Costas, soci de Rousaud Costas Duran va identificar les tres preguntes clau que cal tenir en compte prèviament a posar en marxa un programa de corporate Venturing: Per què ho fem, què oferim i què volem a canvi. “La coherència entre el que es vol i el que s’ofereix a canvi és la clau per poder atreure bons projectes”.
A continuació es va donar pas a les diferents organitzacions que formaven la taula rodona, moderada pel president de CEAJE, Fermín Albadalejo. El director d’Àrea en la Fundació Madrid, Eduardo Diaz, el director dels programes d’Innovació i emprenedoria de la Universitat Politècnica de Madrid, D. Arístides Senra, el director general de la Fundació de la Universitat Autònoma de Madrid, D. Fidel Rodriguez, el conseller delegat d’ENISA, D. Bruno Fernández i el director econòmic financer en Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial, D. Javier Ponce van explicar els diferents programes de suport a noves empreses i l’impacte que han tingut els últims anys .
Al final de la jornada es va obrir el debat amb els assistents.
Energy & Data
Gas Natural Fenosa busca empreses de l’àmbit de Big Data i IOT en tràmit de constitució, o ja constituïdes, l’activitat o coneixement els permeti desenvolupar propostes de valor per als clients residencials de Gas Natural Fenosa, basades en tecnologies Iot, com:
- Tecnologies de sensorització / captura de dades distribuïda, dades globals o desagregades.
- Protocols de Comunicació.
- Emmagatzematge / tractament de dades tant capturats per dispositius Iot com a dades disponibles de caràcter sociodemogràfics com dades de negoci.
Per tant, es busquen empreses que comptin amb un equip emprenedor capaç de presentar solucions innovadores per al desenvolupament de propostes de valor per als clients de Gas Natural Fenosa, que vegin una oportunitat en l’aprofitament dels sistemes i productes oferts per la companyia, i estiguin interessades a compartir talent i coneixement amb Gas Natural Fenosa.
Serveis i avantatges que ofereix Gas Natural Fenosa a les startups seleccionades:
- Programa d’Acceleració del projecte empresarial: activitats de mentoring i capacitació empresarial de l’equip emprenedor per al desenvolupament del seu projecte empresarial i la validació del seu Pla de Negoci.
Per a això, es comptarà amb l’equip de mentoring del programa, integrat per experts seleccionats per Gas Natural Fenosa i Foment del Treball. Es designarà un mentor permanent que, conjuntament amb el director de Foment Up, realitzarà un seguiment continu (mitjançant reunions periòdiques) del projecte de la start-up, de l’estat d’evolució de la tecnologia, i de l’aprofitament dels recursos aportats pel Programa . Així mateix, es podrà tenir accés a experts de Gas Natural Fenosa especialistes en el sector d’activitat propi de la start-up, per donar-li suport en la definició de la seva estratègia empresarial i tecnològica.
- Serveis de suport a la tecnologia o coneixement i, en el cas que Gas Natural Fenosa les consideri viables, pròpies de les seves activitats i dins de les finalitats del Programa, desenvolupament d’una prova pilot que permeti validar la seva funcionalitat i la seva aplicabilitat.
- Espais de treball en les instal·lacions de InnovaHub, situat a BCN Tech City, o en altres instal·lacions de Gas Natural Fenosa o de Foment, si fos necessari, que permetin l’acollida de l’equip emprenedor i el desenvolupament de les activitats del Programa durant el termini de execució del mateix.
- Possibilitat d’utilització de la tecnologia en els canals propis de distribució i comercialització de Gas Natural Fenosa per al desenvolupament de les activitats de la start-up, i eventual accés a les xarxes comercials de Gas Natural Fenosa.
- Possibilitat d’obtenir finançament per sufragar les despeses necessàries per als procediments de sol·licitud de patent o d’extensió internacional que siguin necessaris per a protegir la tecnologia de la startup.
- Possibilitat d’establir acords de col·laboració amb la start-up a llarg termini, com ara acords de col·laboració tecnològica o en matèria comercial (distribució, accés a xarxes comercials, etc.).
Finalment, i en funció de la valoració del projecte i del grau d’aprofitament del Programa, l’startup podrà tenir la possibilitat d’obtenir fons econòmics per al finançament del seu projecte empresarial, mitjançant la presa de participació de Gas Natural Fenosa en el seu capital social.
Contraprestacions
En compensació a les aportacions derivades de l’execució del Programa, Gas Natural Fenosa tindrà dret a les següents contraprestacions, que podrà executar a la seva elecció i cas per cas:
- Concessió d’un dret d’ús sobre la tecnologia i coneixements de la start-up a favor de Gas Natural Fenosa, en els termes pactats i en funció de la fase del projecte.
- Dret de tempteig sobre la tecnologia i coneixements propis de la start-up a la finalització del Programa d’Acceleració, en relació a qualsevol oferta de tercers que rebi la start-up per a la comercialització, explotació i / o utilització dels resultats, productes, serveis i / o dret de propietat intel·lectual i / o industrial que es derivi del desenvolupament del MPV.
Sol·licitud
Les start-ups que estiguin interessades a participar en el Programa d’Acceleració de Gas Natural Fenosa en la seva edició 2017 poden presentar la sol·licitud durant el període de convocatòria, entre el 21 de març i el 11 de juny.
La sol·licitud de participació es podrà presentar mitjançant el formulari publicat a la pàgina web www.fomentup.com. A la sol·licitud, a més de la informació que es demana en el formulari, s’hauran d’adjuntar els següents documents:
- Pla d’Empresa de l’start-up.
- Descripció de la tecnologia o coneixements propis de la start-up, i els títols de protecció o dels procediments i mesures que s’hagin iniciat per a la seva protecció.
- CV de l’equip emprenedor.
A partir d’una primera revisió de la sol·licitud, es podrà demanar per part dels equips de selecció de Gas Natural Fenosa i Foment Up la celebració d’una o diverses reunions amb l’equip emprenedor, per comentar el seu projecte i demanar informació addicional per a la seva valoració .
El comitè de selecció valorarà totes les sol·licituds amb l’objectiu de seleccionar un màxim de 5 projectes que, al seu entendre, tinguin més potencial i s’adeqüin més als objectius del programa.
A partir de la selecció, es procedirà a la realització d’una auditoria preventiva d’abast limitat a l’empresa start-up, on es valorin els aspectes legals i tecnològics de la seva activitat.
En cas que el resultat de la due diligence sigui favorable, Gas Natural Fenosa i la startup d’acordar les condicions del Contracte d’Acceleració, en el qual s’han d’establir les condicions per a la participació de la startup en el Programa, i els drets i obligacions que ambdues parts disposaran. La seva signatura comportarà l’acceptació plena de l’start-up al Programa d’Acceleració, i l’inici de les seves activitats.
Gas Natural Fenosa
Gas Natural Fenosa és una companyia líder mundial present en més de 30 països amb 23 milions de clients i més del 50% dels seus empleats treballant en altres geografies fora d’Espanya. La seva presència internacional garanteix una posició privilegiada per capturar el creixement de noves regions en procés de desenvolupament econòmic, convertint-se en un dels principals operadors del món.
Gas Natural Fenosa, companyia integrada en gas i electricitat a Espanya, és líder en distribució de gas superant els 5 milions de clients i en el negoci de l’electricitat és la tercera companyia del país, amb 3,7 milions de clients i presència rellevant en diferents tecnologies: centrals de cicle combinat, hidràulica, carbó, cogeneració, eòlica i nuclear.
Gas Natural Fenosa realitza una intensa activitat de suport a la innovació i l’emprenedoria, amb l’objectiu d’anticipar les noves necessitats del mercat i promoure nous projectes empresarials. Per a això, i per tal de facilitar l’accés directe de l’ecosistema start-up a les capacitats, coneixements del sector i estructures d’activitat de Gas Natural Fenosa, es promou un programa vertical d’acceleració de caràcter corporatiu.
Gas Natural Fenosa ha habilitat un espai físic, en un entorn d’emprenedoria tecnològica, posat a disposició de les startups seleccionades per dur a terme activitats relacionades amb aquest programa d’acceleració.
Foment UP
Foment UP, l’acceleradora corporativa del Foment, neix amb l’objectiu d’identificar un nombre suficient d’empreses emergents i oferir-los l’oportunitat de gestar models innovadors per a grans corporacions, de manera que incrementi la projecció i visibilitat de les startups i les posicioni en un mercat més obert i amb més oportunitats. Com acceleradora corporativa, Foment UP ofereix a les empreses de Foment del Treball la possibilitat de definir programes individualitzats en funció dels diferents models de cooperació que vulguin investigar.
La primera edició del programa es desenvolupa al costat de Gas Natural Fenosa amb un pla de treball desenvolupat adhoc per a la multinacional amb l’objectiu de localitzar i seleccionar startups que desenvolupin projectes innovadors a Data & Iot.
Foment Up ajuda a les empreses en el disseny, implementació i execució del marc general de col·laboració amb les startups i, en el cas del programa d’acceleració en la:Definició del programa adhoc:
- fixar l’estratègia corporativa i els objectius de les empreses perquè puguin oferir un programa d’acord a allò que busquen.
- Llançament públic: comunicació i difusió del programa per captar startups
- Scouting i signatura d’acords. Després de realitzar reunions face to face amb els participants, les empreses duen a terme la selecció de les startups i la negociació i signatura d’acords.
- Procés d’acceleració: Les empreses allotgen les startups i realitzen mentoring, workshops i reunions periòdiques de seguiment per tal d’ajudar-los a captar inversió.
- Demo day: Foment UP contacta amb Business angels i entitats interessades a invertir i realitza un esdeveniment de presentació pública Demo day.
Foment del Treball desenvolupa el programa d’acceleració de noves empreses també amb el suport de ACCIÓ i amb la col·laboració de Rousaud Costas Duran y Barcelona Tech City.
Comments are closed.