- El president de Foment, Josep Sánchez Llibre, ha demanat que es contempli “la possibilitat d’aplicar la gestió de kmo”.
- La companyia preveu una renovació integral de la infraestructura de Catalunya que incorporarà 101 trens nous, remodelacions en les infraestructures i la construcció de noves estacions.
El Coordinador del Pla de Rodalies de Catalunya, Pere Macias, ha presentat les línies estratègiques, continguts i principals actuacions del Pla en una sessió informativa a la seu de Foment del Treball Nacional.
Macias ha explicat que es tracta d’un pla necessari i ambiciós, formulat per ser complert, amb actuacions que ja s’estan executant, amb l’objectiu de millorar la fiabilitat del servei, augmentar la capacitat i les prestacions de la xarxa i garantir la qualitat de la informació i atenció al client.
El president de la patronal catalana, Josep Sánchez Llibre, ha ressaltat que aquest pla ha sigut un aspecte fonamental i rellevant per a la institució i ha demanat que es contempli “la possibilitat d’aplicar la gestió de kmo”, i ha afegit que “seria important” que la gestió de les grans infraestructures com la xarxa de Rodalies, els ports, els aeroports o la xarxa viària d’alta capacitat es faci en proximitat.
El Pla de Rodalies ha dissenyat una proposta d’actuacions en infraestructura i material rodant durant el període 2020-2030, responent a l’estratègica de mobilitat del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana basada en cinc eixos: Mobilitat per a tots, noves polítiques inversores, mobilitat segura, mobilitat de baixes emissions i mobilitat intel·ligent. En base a aquests principis, s’han fixat uns objectius que possibilitin la captació d’un nombre significatiu d’usuaris cap al mode ferroviari i per passar dels 410.000 usuaris actuals de Rodalies als 600.000 al 2030.
Per desenvolupar el Pla de Rodalies s’han dissenyat dos mecanismes que donin garanties de compliment: el primer, d’Actuacions Immediates, per programar inversions a curt termini; el segon, d’Actuacions a Mitjà Termini, a partir de 2026. Dins d’aquests períodes temporals, s’han creat cinc programes: programa de reposició d’actius per posar al dia les infraestructures, programa d’estacions per fer-les accessibles i modernes, programa d’atenció al client per millorar la informació gràcies a la tecnologia, programa d’integració urbana i de capacitat de la xarxa on s’inclouen les grans actuacions, i programa de material mòbil (renovació i adquisició de trens). Tot i que l’horitzó del Pla és l’any 2030, es preveu també la planificació d’actuacions més enllà d’aquesta data.
El Pla contempla una important inversió global, de 6.345 M€, dels quals 4.622 M€ pertanyen a les Actuacions Immediates, que s’executaran fins a l’any 2025. A més, cal afegir dues actuacions que, tot i no ser pròpies del Pla perquè ja estaven programades prèviament, repercutiran positivament en el servei de Rodalies, com són l’estació de la Sagrera, amb una estació per a Rodalies de vuit vies; i les actuacions del Corredor Mediterrani que permetran renovar tota la línia.
Finalment, Pere Macias ha reiterat que és important que el Pla es compleixi i, en aquest sentit, ha destacat la creació del programa d’avaluació contínua i de seguiment del Pla. Es tracta d’un instrument que permeti donar comptes del desenvolupament de les actuacions i així ho està fent amb Informes Semestrals d’Execució del Pla i anàlisi de diferents indicadors de qualitat.
El coordinador el Pla de Rodalies ha conclòs la seva intervenció recopilant les principals dades i reptes del document: l’adquisició de 101 nous trens, la construcció de 10 noves estacions, el 100% de les estacions accessibles, 120 km de noves vies, el 100% del nou sistema de senyalització ERTMS, i una oferta del 58% més per atendre el 50% més de la demanda.
Creació d’un nou Consell Assessor a Catalunya
Al marge de la presentació del Pla de Rodalies, Renfe ha anunciat la creació d’un grup d’experts format per onze assessors que donaran suport a l’operadora “en millorar el seu servei amb la ciutadania catalana”, de manera que la companyia pugui escoltar així “veus externes amb experiència contrastada” en sectors com el turisme, la logística o l’operacional. Segons Renfe, la creació d’aquest comitè d’experts “respon a la voluntat de l’operador de millorar i créixer en el servei que es presta a Rodalies de Catalunya, ampliar la quota de mercat en els seus serveis comercials innovant en la creació de productes que afavoreixin i incrementin la mobilitat dels turistes que ens visiten i desenvolupar els actius i potencialitats que té el transport de mercaderies per ferrocarril”.
I això, sostenen, també convertirà Renfe “en un motor de la recuperació” i ho farà “de la mà de la societat catalana”. La previsió és que aquest grup d’experts es trobi de manera periòdica i, una vegada s’hagi configurat, es desenvolupin les iniciatives que es vagin presentant a les diferents comissions.
Entre els membres d’aquest Consell, hi haurà un representant de Foment del Treball, a través del seu cap de gabinet, Jodri Casas.
En aquest sentit, Renfe vol erigir-se com a un dels “motors de la recuperació econòmica a Catalunya”, com ha assegurat el seu president, que també ha admès que “una de les grans assignatures pendents que tenim i que més ens preocupen són les mercaderies”. Justament per això, Táboas ha aprofitat l’ocasió per anunciar que volen aprofitar aquesta ocasió per créixer en mercaderies i tenen previst fer-ho en tres branques: el Corredor Mediterrani, fent “inversions importants en locomotores”; els ports, “intensificant la nostra relació amb ells”; i, finalment, “esdevenint un operador logístic integral”.
El coordinador del pla de Rodalies ha insistit, per acabar, en la idea que “cada inversió que fem puguem veure immediatament els resultats”, tot tenint en compte la importància de la relació que cal tenir amb l’entorn metropolità, que és “on passen bona part dels Rodalies” i, per tant, que tot s’ha de fer “amb estricta coordinació amb les administracions i el pla director d’infraestructures de l’àrea metropolitana de Barcelona”.
Però davant d’això, el vicepresident de Foment del Treball i president de la Cambra Oficial de Contractistes d’Obres de Catalunya, Joaquim Llansó, ha volgut fer un apunt important reclamant que “primer fem el Corredor Mediterrani de la costa i ja farem el de l’interior quan es pugui”, així com que “es compleixi el pla perquè n’hi ha que s’han anunciat a bombo i platillo i res”.
Comments are closed.