L’Assemblea General de Foment ha aprovat avui la reforma dels Estatuts de l’entitat per incorporar el Codi Ètic elaborat a finals de l’any passat i constituir una Comissió de Règim Intern que reforci la vetlla del bon govern de la institució. Alhora, aquesta reforma reforça la limitació de mandats, que ja estava constituïda en dos mandats consecutius, i que ara aborda el supòsit de substitució, per part d’un vicepresident, d’un president amb mandat iniciat: en aquest supòsit, si el canvi es produeix durant els primers 24 mesos de mandat, el mandat del nou president comptabilitzarà com a sencer. El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha estat el principal impulsor d’aquesta limitació per “aclarir els efectes d’aquest supòsit -uns efectes que fins ara no contemplaven els Estatuts- i reforçar així la limitació de les presidències a dos mandats consecutius, que és la veritable voluntat democràtica dels Estatuts que regeixen Foment”.
Foment del Treball va encarregar durant el 2013 a seva Comissió Jurídica l’elaboració d’una proposta de modificació dels seus Estatuts i d’un Codi Ètic per optimitzar els mecanismes de seguiment i assessorament per al bon govern de la institució. El Codi Ètic va ser aprovat l’estiu passat i ara, en el marc d’aquesta reforma, queda incorporat als Estatuts.
El president de Foment, Joaquim Gay de Montellà, ha defensat davant l’Assemblea de l’entitat que“hem de treballar perquè les institucions recuperin el crèdit ciutadà, tot construint un sistema institucional més eficient en la presa de decisions i que es valori pels seus resultats: la capacitat de generar oportunitats i llocs de treball”. En aquest sentit, Gay de Montellà ha subratllat que “amb la reforma del estatus tanquem avui tot el procés de millora i actualització dels reglaments, que és el pas previ i fonamental si volem contribuir amb credibilitat a aquest nou sistema institucional més eficient, net i transparent”.
D’altra banda, sobre el context de lleugera millora dels indicadors econòmics i la revisió de les previsions de creixement, el president de Foment ha assegurat que “sortim d’una economia assistida d’urgència que ara comença a donar indicadors de vitalitat. És la nostra responsabilitat com empresaris acompanyar aquests símptomes de creixement i recuperació i promoure la confiança. Amb la Reforma Laboral de l’any 2012, tenim condicions per impulsar la contractació i, a la vegada, i mantenir i fins i tot revisar els salaris als sectors més productius”.
Gay de Montellà,
en el seu parlament, ha dit també que
“és important que el teixit empresarial i productiu del nostre país tingui una mica més de força perquè les empreses guanyin en dimensió. Hem de donar suport als petits perquè es facin grans”. En aquest sentit, Gay de Montellà ha remarcat que
“molt sovint es diu que Foment és la gran patronal i això vol dir, no només que som la patronal de les empreses grans, sinó que ho som també, per la nostra estructura de confederació, de les grans, mitjanes i petites, en el conjunt del territori a Catalunya i en el conjunt dels sectors industrials del país: és per aquesta raó que proclamem la unitat d’acció empresarial i continuarem treballant per la concentració de les tres organitzacions empresarials més representatives”.
Alhora, el president de Foment ha anunciat que, en les properes setmanes, “Foment Formació i la Fundació Bertelsman tancaran un projecte per ajudar definir el model de formació dual adient al nostre país, seguint les pautes i orientacions del sistema alemany, però adaptat a les característiques i necessitats del mercat laboral i empresarial català i espanyol”.
Comments are closed.