- La Federació Empresarial de Carns i Indústries Càrnies (FECIC) i el Col·legi d’Economistes de Catalunya juntament amb la col·laboració de Foment del Treball Nacional han organitzat una jornada solidària per reflexionar de manera estratègica sobre com el conflicte Ucraïna-Rússia està impactant el sector agroalimentari.
Foment de Treball acull una jornada empresarial i solidària coorganitzada per FECIC i Col·legi d’Economistes de Catalunya per compartir dades rellevants i reflexions per assessorar el sector sobre el nou escenari agroalimentari derivat del conflicte Ucraïna-Rússia i el seu impacte més tangible en la cadena càrnia ramadera.
Una jornada moderada per Francesc Reguant, president de la Comissió d’Economia Agroalimentària del Col·legi d’Economistes, resumida en les reflexions estructurades per la visió estratègica de Josep Collado, secretari general de FECIC, i que ha comptat amb ponents de primer nivell -que han participat de manera filantròpica- capaços d’aportar dades per orientar el sector agroalimentari i més detalladament el carni-ramader.
La inauguració institucional ha estat a càrrec de Josep Sánchez Llibre, president de Foment del Treball Nacional i Carles Puid De Travy, degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya. Sánchez Llibre ha assegurat que el conflicte a Ucraïna permetrà al sector agroalimentari català aprofitar noves oportunitats: “Hi haurà finestres d’oportunitat”. Ha explicat que les conseqüències del conflicte i tornar a la normalitat econòmica “trigarà anys” i que implementar noves polítiques agroalimentàries a Catalunya pot tenir conseqüències positives.
Per la seva part, Puig de Travy ha apuntat que el conflicte “empitjora la situació” provocada per la pandèmia en les cadenes de subministrament i els nivells de preus. Ha reclamat que el sector agroalimentari i el de l’energia vagin plegats, ja que “no es poden beneficiar a un i provocar pèrdues en l’altre”.
Salvador Guillermo, director d’Economia de Foment de Treball ha inaugurat el torn de ponències des d’una visió macroeconòmica que aposta per circumscriure el que està passant en tendències volàtils i la durada de les quals cal monitorar per prendre mesures dimensionades.
Guillermo ha assegurat que aquesta dilatació en el temps de la inflació provoca “un problema greu” com són els efectes de segona ronda de la inflació, que al seu torn provocaran dificultats en les negociacions de rendes. “Hi ha una pèrdua de rendes de tots i ens podem discutir per a veure qui perd més o menys, però segur que perdrem tots”, ha assenyalat.
Ha avançat que la política monetària “s’endurirà en els pròxims mesos” i ha reclamat que les ajudes del Govern es focalitzin a reduir els impostos als hidrocarburs. Si es fa, “la pressió de la inflació se suavitzarà”, ha assenyalat, i ha apuntat que si no s’actua de manera ràpida, hi haurà més tensions de preus i més tensions socials i polítiques.
Una visió que s’ha de complementar amb l’aportació de Mar Reguant (Ph.D. MIT), experta en transició energètica, que amb dades ascendents i alarmants dels costos energètics va compartir que la crisi del model energètic europeu ja feia anys que s’anava forjant i que ara les claus són: la resiliència, la inclusió del factor “canvio climàtic” en els models de negoci i pel seu lloc, la consciència de cadascú a l’hora de consumir energia.
Paco Yglesias, director general d’Agro Fonamenta S.L., ha compartit dades relatives al mercat dels cereals i com a expert també va remarcar com el conflicte va amplificar alguns indicadors que ell ja havia detectat en el passat claus per entendre com s’estava reorientant el import-export dels cereals més enllà del desproveïment originat pel conflicte, ja que també ataca un dels principals països productors –Ucraïna- d’aquesta matèria primera tan important per al sector carni-ramader.
Després de “consultar” els experts assessors en matèria de macroeconomia, transició energètica i mercats globals de cereals, FECIC ha organitzat una taula rodona dissenyada per i per a empresaris agroalimentaris i sobretot vinculats a la cadena càrni-ramadera i així poder compartir punts de vista (distribució alimentària, import-export via marítima juntament amb els big players de FECIC) els qui van completar el puzle del “nou escenari”. Lluís París, Head of automotivi, RORO, SSS & Bulk Division, Port de Barcelona, Albert Morera, director general de la divisió porcina del Grup Vall Companys, Ramon Alsina, conseller delegat de Corporació Alimentària Guissona/bonÀrea i Roger Gaspa, secretari general de Consell Empreses Distribuïdores Alimentació Catalunya (CEDAC). Una taula per entendre la dinàmica d’importació de matèria primera i exportació de la carn porcina a la Xina que cada vegada compra més cereals per no dependre tant de les importacions. Un debat per sensibilitzar-se amb els empresaris que tenien consciència de l’impacte directe dels costos energètics en els costos de producció com també la preocupació pel subministrament de les matèries primeres per a alimentar el bestiar.
Com algun ponent ha senyalitzat, es tracta de reflexions, ja que l’entorn VUCA colpejat pel conflicte no permet “veure números” més enllà, per tant, primera reflexió: no a les conclusions i sí al reconeixement que el sector carni-ramader tirarà endavant perquè va fer els deures en el seu moment segons afirmen els alts directius de Guisona i Valls Companys i això tindrà efectes també en el sector agroalimentari en la seva globalitat.
En definitiva: sí a la posada en comú de les reflexions estratègiques compartides per Josep Collado, secretari general de FECIC que subratllen l’existència d’un nou escenari que més enllà del desenllaç del conflicte Ucraïna-Rússia, mai tornarà al seu punt de partida en els àmbits energètics i alimentaris. Els tres elements claus per entendre el nou escenari són: la inflació, l’energia, les matèries primeres i per al secretari general cal: “Apostar per la màxima autosuficiència possible, haurem de mirar “cap a dins” de la Unió Europea, i evitar escenaris que confien en la globalització, on recents experiències (màscares, xips o semiconductors), ens han evidenciat la feblesa del model”. La jornada ha conclòs amb la intervenció del president de FECIC, Joan Costa qui ha reconegut l’extraordinària tasca de la Creu Roja en relació al pla d’acolliment dels refugiats ucraïnesos a Catalunya raó per la qual tota la recaptació generada per aquesta iniciativa empresarial es donarà a l’entitat presidida per Josep Quitet.
Comments are closed.