- El president de Foment també ha mostrat la seva preocupació davant la possibilitat que la Generalitat compensi el dèficit de finançament amb més impostos o amb impostos més alts, i ha informat que presentaran una proposta de reforma del sistema tributari espanyol i català.
- A més ha defensat una reforma en profunditat del mercat elèctric i una nova fiscalitat de l’energia, corregint el sistema de fixació de preus i afrontant una rebaixa impositiva permanent.
El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha insistit avui, durant la seva intervenció a l’Assemblea General del Gremi d’Àrids de Catalunya, en la rellevància de les infraestructures a Catalunya i de la seva importància per al futur de l’economia espanyola. “La seva evolució positiva dependrà de les inversions en infraestructures, de l’increment de licitacions i de les col·laboracions publicoprivades que es puguin realitzar en el futur a Catalunya. És primordial evitar que com cada any la inversió que s’acaba executant és de les més baixes d’Espanya”.
Segons dades del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, en el conjunt d’Espanya la inversió executada durant els primers 6 mesos del 2021 va ser del 18%, mentre que a Catalunya va ser del 14% i a Madrid del 41%, del total pressupostat per aquest any. El gran dèficit d’inversions en infraestructures a Catalunya, segons estimacions de la patronal catalana, puja als 28 mil milions d’euros en els últims 10 anys, per part de les tres AAPP. “La recuperació d’aquest dèficit implicaria incrementar el ritme inversor en els pròxims anys, a raó de 5 mil milions d’euros, per aconseguir el 2,2% del PIB català. A aquesta quantitat caldria afegir 2 mil milions més durant 10 anys per recuperar el dèficit històric”, ha exposat.
Sánchez Llibre a més ha ressaltat la importància de dur a terme l’ampliació de l’Aeroport. “Des de Foment farem, el que sigui necessari perquè aquesta ampliació sigui una realitat i, parafrasejant a Mario Draghi en la seva defensa de l’euro, creieu-me, serà suficient“.
També ha defensat la implementació d’un model de gestió de proximitat en els Aeroports, Ports, Ferrocarrils i Carreteres. Apostem per la gestió km0. “Ja a l’octubre de l’any passat, per posar un exemple, davant la presència d’autoritats dels diferents nivells administratius i de la resta de representants dels agents socials, exigíem el traspàs efectiu de Rodalies (material, personal i infraestructures)”.
Fiscalitat competitiva
Quant a fiscalitat empresarial, Sánchez Llibre ha insistit en que s’elimini la figura del impost sobre el patrimoni. “No és un tribut existent en altres països d’Europa i no ha d’estar al nostre. S’ha tret dels països de referència amb polítiques de cohesió, per què insistim a tenir-lo?”. A més, ha seguit comparat la realitat del país amb la d’altres economies europees de referència, destacant que “la pressió fiscal és més elevada i tenim una economia submergida molt gran i una taxa d’atur força elevada“. Per tot això, ha manifestat preocupació davant la possibilitat que des de la Generalitat, es busqui compensar el dèficit de finançament amb més impostos o amb impostos més alts. “Aquest no és el canvi que volem per Catalunya, una terra d’acollida d’inversions i de talent”, ha expressat.
Foment del Treball al 2019 ja va dibuixar quin hauria de ser l’objectiu per una fiscalitat competitiva, amb un informe tècnic on s’apuntaven algunes propostes per eliminar o reformar determinats tributs, o abordar la lluita contra l’economia submergida en un pla a quatre anys. Una reforma del marc regulador del sistema fiscal que s’aplica a Catalunya a empreses i ciutadans amb el propòsit d’equiparar-lo a la resta de comunitats autònomes d’Espanya i també a les principals capitals europees.
Sánchez Llibre ha informat que de nou la patronal ha demanat a experts de l’àmbit acadèmic i professional que aportin el seu coneixement per fer una proposta de reforma del sistema tributari espanyol i català, la qual espera que estigui disponible a finals d’aquest any o principis del que ve.
Costos energètics
Pel que fa als costos energètics, Sánchez Llibre ha traslladat la seva preocupació pel fort increment dels preus de les matèries primeres i, en particular, els de la producció energètica, que a Espanya està tenint molta incidència en l’increment del preu de l’electricitat. “En molt casos les millores de gestió, per exemple, estan sent absorbides pels augments de costos, minvant la nostra competitivitat als mercats internacionals”.
Des de la Comissió d’Energia, estem elaborant un conjunt de noves propostes, a més de les ja fetes al mes d’agost davant el sostingut increment de la tarifa elèctrica que ha penalitzat la competitivitat de l’economia i perjudicat a les famílies. Aleshores, Foment va proposar que, per obtenir una rebaixa efectiva de l’electricitat, calia una reforma en profunditat del mercat elèctric i una nova fiscalitat de l’energia, reformant el sistema de fixació de preus i afrontant una rebaixa impositiva permanent.
Per últim, Sánchez Llibre ha posat en valor la col·laboració permanent entre Foment i el Gremi, amb la participació del seu president, Alfons Porro, al Comitè Executiu de la patronal catalana, i com a membres actius a les comissions de Sostenibilitat, Energia, Economia i Fiscal, Transport i Logística i Internacional.
L’acte, celebrat a l’auditori de La Pedrera, també ha comptat amb la participació del secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos, i el president de Pimec, Antoni Cañete.
Comments are closed.