L’estrès laboral és el segon problema de salut relacionat amb el treball més freqüent a Europa, després dels trastorns múscul-esquelètics. Un 51% dels treballadors europeus consideren que l’estrès és habitual en el seu lloc de treball, i una quarta part manifesten que suporten alts nivells d’estrès durant tot o gran part del temps de treball. En aquest context, Aedipe Catalunya, Audit & Control Estrés, CERpIE-UPC, Foment del Treball, Fundación Prevent i MC Mutual posen en marxa el programa R 3.0 Psicosocial per sensibilitzar sobre l’impacte de l’estrès i els riscos psicosocials en el treball.
Responsables, Resilients, Rendibles
El nou programa R 3.0 Psicosocial s’adhereix a la campanya que l’Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball ha llançat per a 2014 i 2015: ‘Treballs Saludables: Gestionem l’estrès’. R 3.0 fa referència a un nou model d’empresa que es desenvolupa de manera responsable i sostenible en el nou entorn econòmic, social i ambiental. Les tres erres del nom del programa fan referència a RESPONSABLES, RESILIENTS i RENDIBLES i sintetitzen les oportunitats que per a les empreses i organitzacions obre la prevenció dels riscos psicosocials i de l’estrès en el treball. Alhora, el programa també identifica les fortaleses i les condicions psicosocials que afavoreixen la salut i la implicació dels treballadors.
Les empreses i institucions aliades en el programa R 3.0 Psicosocial es proposen, a més:
- Donar suport a la difusió de la Campanya Europea, col·laborant amb l’Agència i l’Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo en la sensibilització sobre la prevenció i gestió positiva de l’estrès i els riscos psicosocials entre els grups d’interès de les organitzacions participants.
- Aportar informació i bones pràctiques a les empreses, ajudant-les a participar de manera activa en la Campanya.
- Organitzar esdeveniments i activitats que contribueixin a la difusió, divulgació i conscienciació de les empreses del valor i les oportunitats que aporta de la gestió dels riscos psicosocials.
- Servir de fòrum de trobada i d’intercanvi d’experiències i bones pràctiques psicosocials entre empreses i organitzacions.
- Establir convenis de cooperació amb organismes de referència i establir ponts per a la recerca pràctica en empreses.
- Crear productes singulars de referència en l’àmbit psicosocial.
L’estrès, un protagonista fonamental en la salut i l’economia
Segons dades de l’Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball, aproximadament el 80% dels directius europeus els preocupa l’estrès en el treball i un de cada cinc creu que la violència i l’assetjament a la feina són temes rellevants. A tot Europa, el cost total dels trastorns mentals (tant laborals com no relacionats amb el treball) s’estima en 240.000 milions d’euros a l’any. Menys de la meitat d’aquesta suma prové dels costos directes, com el tractament mèdic, i el 57% són pèrdues de productivitat, entre les que s’inclou l’absentisme a causa de les baixes per malaltia i el rendiment reduït en el treball.
A Espanya, segons l’Instituto Nacional de Seguridad e Higiene en el Trabajo, el 14,3% dels homes i un 20,4% de les dones assenyalen tenir problemes d’estrès, ansietat o nerviosisme, i un 82,1% consideren que el seu treball ha produït o agreujat aquesta situació. Tot i que únicament un 44,4% dels enquestats van a visita mèdica.
L’estrès, doncs, és un protagonista fonamental en la salut i l’economia, per això, l’Agència Europea per a la Seguretat i Salut en el Treball ha llançat per a l’any 2014 i 2015 la Campanya: ‘Treballs Saludables: Gestionem l’estrès’.
Comments are closed.