Des de l’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball s’ha publicat un estudi sobre la promoció de la salut en el treball, elaborat amb el suport de Biwel Consultoria i el finançament de la Fundació Estatal per a la PRL, amb l’objectiu de conèixer l’estat actual de les iniciatives i projectes que han portat i estan portant a terme les empreses en aquest àmbit. En la jornada, Programes de promoció de la salut en el treball. Present i futur, que ha tingut lloc a la seu de la patronal catalana, s’han donat a conèixer les principals conclusions de l’informe entre les quals destaca l’augment del nombre d’iniciatives “saludables” adoptades per les empreses, que gairebé s’ha duplicat en els últims tres anys passant de 203 al 2015 a 345 iniciatives al 2018.
El secretari general de Foment, David Tornos, ha inaugurat l’acte i ha ressaltat la salut com un dels pilars fonamentals per assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible del pla d’acció mundial, Agenda 2030, amb el qual la patronal hi està plenament compromesa. En concret és en l’Objectiu 3 on s’estableix que s’ha de “garantir una vida sana i promoure el benestar per a tothom en totes les edats”, i que ha inspirat moltes empreses a dia d’avui a prendre mesures per contribuir amb aquest ODS.
Les conclusions de l’informe
L’estudi demostra que cada vegada són més les empreses que aposten per millorar les condicions de treball, la recerca de la qualitat i la sostenibilitat dels seus equips, on la salut i la seguretat dels treballadors estiguin assegurades i en què es compleixin, i fins i tot sobrepassin, els requeriments legals de la normativa vigent. “La promoció de la salut en el treball s’ha convertit en una estratègia de negoci consolidada i una part significativa del sector empresarial la concep com una oportunitat per millorar la productivitat i incrementar la seva competitivitat”, ha expressat el secretari general.
En continuïtat amb aquesta línia, el director de l’Oificina de PRL de Foment, César Sánchez, ha reafirmat que “els programes de promoció de la salut que s’han implementat són generadors de valor afegit per a les empreses, situant el factor humà com un element de competitivitat per a les organitzacions. L’adopció d’hàbits saludables pot generar una disminució de les malalties i els costos derivats de les mateixes, amb un increment de productivitat, així com una població treballadora més sana, més motivada, més integrada i amb un millor clima laboral”. Segons Sánchez, aspectes relacionats amb l’alimentació, el descans, el sedentarisme, tenen un impacte en la salut, en el benestar i en la productivitat dels treballadors, i són diversos els estudis que subratllen aquesta correlació entre la mala salut dels empleats, l’absentisme i la seva baixa productivitat.
La fundadora i directora de Biwel, Estel Mallorquí, ha aportat més detalls en referència a les dades de l’informe, mentre que la consellera tècnica de Direcció de l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball, Dolors Solé, ha exposat una comparativa a nivell internacional de la situació del país, i ha transmés la seva valoració respecte al futur d’aquest àmbit. En la segona part de la jornada, s’han analitzat les experiències pràctiques desenvolupades per: Suez, de la mà del director de Salut de les persones, Adolfo Martínez; Mercabarna, amb la interl·locució de la directora d’Organització i Recursos Humans, Marta Rodríguez; i el Grup Sifu, amb la responsable de l’Àrea Social, Yolanda Triguero, com a representant.
El compromís de Foment amb la implementació d’hàbits saludables en el lloc de treball
L’Oficina de Prevenció de Riscos Laborals de Foment del Treball Nacional va iniciar fa uns anys, una línia de difusió d’eines preventives per contribuir a una millor i més efectiva implementació d’hàbits saludables en el lloc de treball. Entre d’altres productes, s’ha elaborat una APP per a l’autoavaluació dels hàbits saludables de l’empleat, una revista monogràfica d’empresa saludable i un canal de promoció de la salut amb fitxes i vídeos relacionats amb l’alimentació, l’exercici, el consum de tòxics, etcètera.
L’estudi anteriorment citat, s’ha elaborat a través d’una enquesta on-line, difosa entre juliol i setembre de 2018, en la qual han participat 344 companyies. Entre d’altres aspectes s’ha analitzat l’estat de la planificació, la involucració i implicació de l’equip directiu, la tipologia de les iniciatives i els seus objectius, el pressupost anual destinat, els agents implicats i la durada dels projectes desenvolupats.
És imprescindible que els directius de les empreses i els directors dels programes de promoció de la salut entenguin que uns entorns laborals sans i uns treballadors saludables no es poden aconseguir simplement amb accions puntuals i esporàdiques que no responguin a una estratègia planificada d’actuació en salut ocupacional. Les iniciatives que es desenvolupin en l’àmbit de la promoció de la salut han de respondre a un pla global i integral i respondre a les necessitats específiques i els problemes concrets dels treballadors de l’empresa.
Comments are closed.