- Aquesta primera jornada ha comptat amb un diàleg entre el president del Consell Econòmic i Social (CES), Anton Costas, i l’adjunt al director de La Vanguardia, Manel Pérez, moderat pel vicepresident coordinador de l’IEE, Jordi Alberich
- Manel Pérez ha alertat que “l’erosio del model industrial està generant molts problemes en l’economia social. L’efecte d’una activitat industrial potent en la generació d’ocupació sembla molt notable”
- Anton Costas defensa que “hem de passar el sant greal de la productivitat des de la indústria als serveis, i això és un repte enorme, de ser capaç d’imaginar una política industrial dels serveis […]. La formació dual és la celestina capaç de millorar sectors precaritzatzs”.
- Jordi Alberich assenyala que la generació massiva de treball de baixa qualitat o les ajudes directes, no resolen el mal de fons: “l’única alternativa és acostar a tots els ciutadans la possibilitat d’una bona ocupació […]. I per millorar la qualitat de l’ocupació són necessaris canvis estructurals i estratègics”
El Think Tank de Foment del Treball, l’Institut d’Estudis Estratègics (IEE), ha inaugurat la primera sessió del del cicle ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar al segle XXI’, a la biblioteca de la patronal catalana. Aquesta primera jornada ha comptat amb un diàleg entre el president del Consell Econòmic i Social (CES), Anton Costas, i l’adjunt al director de La Vanguardia, Manel Pérez, moderat pel vicepresident coordinador de l’IEE, Jordi Alberich.
Alberich ha repassat la trajectòria geopolítica que ens ha portat fins al moment actual, recordant que després de l’enfonsament del bloc soviètic, s’inicia una etapa sustentada en una desregulació i obertura accelerada, que comporta elevats creixements econòmics i la generació de molta ocupació “si bé, sovint, de baixa qualitat, i així, es va anar gestant un malestar que, encara sense manifestar-se de manera sorollosa, va adquirir consistència fins a explotar amb motiu de la crisi financera, donant origen a forces populistes, avui presents a totes les democràcies occidentals”. En resposta a tot això, i per evitar un esclat social, Alberich explica que s’ha incrementat una major intervenció dels poders públics a favor dels més desfavorits, ja sigui per la via de l’augment del salari mínim o del desplegament d’ajudes directes.
Pel vicepresident de l’IEE cap de les dues aproximacions, la generació massiva de treball de baixa qualitat o les ajudes directes, no resolen el mal de fons. “L’única alternativa és acostar a tots els ciutadans la possibilitat d’una bona ocupació, entesa com aquella que és sinònim de suficiència i dignitat, que ofereix la possibilitat d’albirar i confiar en un futur estable de treball i decència. I encara estem lluny d’això doncs per millorar la qualitat de l’ocupació són necessaris canvis estructurals i estratègics”.
L’adjunt al director de La Vanguardia, Manel Pérez, ha iniciat el col·loqui reflexionant sobre com aconseguir bones ocupacions en una economia on la indústria cada vegada té menys pes, un sector que tradicionalment ha estat font d’ocupació de qualitat: “estem veient com l’erosio del model industrial està generant molts problemes en l’economia social. L’efecte d’una activitat industrial potent en la generació d’ocupació sembla molt notable”.
En aquest sentit, el president del CES, Anton Costas, ha destacat que “veiem a la indústria com la millor via per crear ocupacions de qualitat, perquè associem la productivitat amb font de riquesa. Hem de passar el sant greal de la productivitat des de la indústria als serveis, i això és un repte enorme, de ser capaç d’imaginar una política industrial dels serveis”, ha defensat.
Costas ha qualificat la formació dual, que ofereix una educació tècnica a la vegada que un període de pràctiques en empreses, com una “celestina” capaç de millorar sectors precaritzatzs, conjuminant la necessitat de bones ocupacions amb la de professionals formats. “La formació dual és la celestina capaç d’aparellar dues coses: la necessitat de les persones d’aconseguir bones ocupacions, i la necessitat de les empreses d’atreure a bons professionals. Les dues parts han d’estar”, ha remarcat Costas.
Per la seva banda, Pérez ha referenciat la irrupció de les noves tecnologies i la seva influència en el mercat de treball: “trobem molts titular que apunten contra la tecnologia com a l’enèmic en aquest debat, però pel que he pogut observar, no són un factor de destrucció de llocs de treball de qualitat, sinó que en general tendeixen a crear-ne més”.
Tant Costas com Pérez han coincidit que hi ha un problema reputacional en alguns sectors i que la solució no només vindrà d’una imposició legislativa, sinó del propi sector empresarial. Tots dos consideren que sense un canvi cultural, la regulació pot ser poc eficaç per abordar aquest problema.
En aquest sentit, han matisat que pujar els salaris mínims o subvencionar alguns sectors poden servir per millorar les retribucions de treballadors a curt termini, però a llarg termini no són viables. En un futur només cal racionalitzar i millorar cadenes de valor en el sector serveis per augmentar la productivitat de l’economia en el seu conjunt.
Cicle de debats: ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar en el segle XXI’
Amb el cicle de debats ‘Bons llocs de treball. Democràcia, creixement i benestar en el segle XXI’ el Think Tank de Foment pretén analitzar amb experts com es pot assolir una ocupació que sigui una garantia de vida digna, amb la creença que el treball decent a l’abast de tots és el primer element legitimador del bon capitalisme i la base indispensable de la democràcia parlamentària.
El cicle ha donat el tret de sortida amb un col·loqui entre el president del Consell Econòmic Social d’Espanya (CES), Antón Costas, i el periodista, Manel Pérez.
Sota la premissa que la pandèmia, la guerra d’Ucraïna o les debilitats evidents de la globalització poden marcar l’inici d’una nova època amb nous reptes per afrontar, el Think Tank de Foment del Treball veu més essencial que mai crear espais de reflexió, perquè les societats avancen quan hi ha gent que pensa i genera debat.
Aquest cicle compte amb el suport de Banco Santander, Naturgy, Cellnex, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
Comments are closed.