- La indústria catalana reitera el seu compromís amb la sostenibilitat mediambiental amb inversions i el compliment de la normativa, però reclama compensacions si se sumen nous tributs, tal com fan altres països.
- El Pacte Nacional per la Indústria només servirà si s’acompanya de decisions alineades amb una política industrial que atregui inversions i eviti la marxa de l’activitat.
- El nou tribut “farà menys competitiva la indústria i pot afectar la deslocalització d’activitats”, afirma el document.
- Gairebé totes les regions espanyoles han perdut competitivitat, però no al ritme de Catalunya.
Les comissions d’Indústria, Energia i Desenvolupament Sostenible de Foment han presentat avui una declaració pública per reivindicar que s’evitin i corregeixin totes les decisions que castiguen la indústria i que contribueixen a la caiguda de la competitivitat a Catalunya. En concret, el manifest fa referència a dues mesures que preocupen i provoquen el rebuig de la totalitat de la indústria: el nou impost sobre les instal·lacions que emeten gasos d’efecte d’hivernacle; i les limitacions a la incineració de residus, tal com figura en el desenvolupament de les mesures financeres i fiscals per al 2022 -de la Disposició Addicional Segona-.
La pressió fiscal a Catalunya, que encapçala el rànquing de tributs propis amb un total de quinze, contrasta amb la mitjana de 2,7 impostos per comunitat autònoma a Espanya. D’aquests 15 impostos propis, 5 graven directament a la indústria, a més del nou tribut en tràmit. Les comissions de Foment adverteixen que la indústria a Catalunya està maltractada, en relació amb la resta de comunitats autònomes. Els índexs de competitivitat revelen que gairebé totes les regions espanyoles han perdut competitivitat, però no al ritme de Catalunya.
Les comissions de Foment del Treball, encara que admeten que el Pacte Nacional per la Indústria pugui ajudar al creixement, només servirà si al mateix temps el govern de la Generalitat adopta un enfocament holístic amb decisions alineades amb una política industrial que atregui inversions. “Hem de fer una política industrial ambiciosa, que defugi de subvencions d’escassa entitat que no permeten transformar i consolidar un model industrial competitiu”.
Impost sobre emissions de gasos efecte hivernacle: un tribut inoportú i desafortunat
En relació amb el tràmit del nou impost sobre les instal·lacions que emeten gasos d’efecte d’hivernacle, el manifest afirma que “és sorprenent” que es desenvolupi una figura, que estava continguda en forma enunciativa en la llei de canvi climàtic de 2017. El nou tribut “farà menys competitiva la indústria i pot afectar la deslocalització d’activitats”, afirma el document.
“Considerem del tot inoportuna i desafortunada aquesta nova figura tributària” sentència. Es castigarà fiscalment l’activitat, i s’afavorirà, en termes relatius, les posicions d’altres territoris per a activitats econòmiques que podrien localitzar-se a Catalunya. Per tot això “no és el moment ni la manera de fer-lo”. Les comissions més vinculades a l’activitat industrial de Foment del Treball recorden que la Unió Europea té els recursos i la capacitat necessària per desplegar coordinadament la normativa pròpia que mitigui el canvi climàtic i així reduir les emissions de CO₂.
Prohibicions incineradores: perjudica a la indústria
Respecte al desenvolupament de les mesures financeres i fiscals per al 2022 -de la Disposició Addicional Segona- que marca un termini de dos anys per eliminar la incineració de residus a Catalunya i la prohibició -ja en vigor- d’ampliar o instal·lar noves incineradores, el manifest considera que “aquesta barbaritat no només té repercussions per a la indústria química i farmacèutica (…), suposa la fi de moltes indústries”.
Comments are closed.