Olga Figuerola i Giménez-Coral i Mireia Recio Ortega (per Foment del Treball) i Beatriz Fernández-Tubau (per Fepime), com a membres del Grup Tècnic d’Assetjament del Consell de Relacions Laborals han participat en l’elaboració de les noves eines per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe, la Guia d’elaboració del protocol per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’entorn laboral i el Decàleg Tolerància Zero amb l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’entorn laboral, que han estat presentats en un acte en el Palau Macaya.
La presentació ha anat a càrrec de la Sra. Mireia Mata Solsona, directora general d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i presidenta de la Comissió d’Igualtat i Temps de Treball del Consell i ha reunit al voltant d’un centenar de persones.
El Grup Tècnic d’Assetjament, redactor dels documents que s’han presentat, ha volgut que la sessió s’articulés de la mateixa forma en què treballa, és a dir, a l’entorn de les idees de compartir coneixement i experiència, de l’intercanvi de punts de vista, del debat sa i d’escoltar el màxim de veus possibles.
Així, s’ha comptat amb una mesa amb dues experiències pràctiques. D’una banda, la de CAPRABO amb la visió participada de Esmeralda Valiente, delegada de la UGT, Guadalupe Mendoza, de la secció sindical de CCOO i, per l’empresa, Diana González, responsable regional de persones. D’altra banda, la de PAPELMATIC, a càrrec de Mónica Fornt, de Responsabilitat Social Corporativa, la qual ha evidenciat algunes de les dificultats amb les quals es poden trobar les petites i mitges empreses, el 99% del nostre teixit productiu, a l’hora d’abordar l’assetjament.
S’ha previst, a més, la intervenció d’una fila 0 amb les organitzacions empresarials i sindicals més representatives que integren el Consell de Relacions Laborals, l’Institut Català de les Dones, la Inspecció de Treball de Catalunya, el Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, TAMAIA, l’organització Viure sense violència i la fundació M. Aurèlia Capmany, totes elles institucions i entitats vinculades i compromeses en la defensa dels drets de les dones.
La cloenda ha anat a càrrec del secretari general del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i vicepresident del Consell, Josep Retama, qui ha valorat l’aportació d’eines útils i pràctiques a les empreses.
Descarregar “Guia d’elaboració del protocol per a la prevenció i abordatge de l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’entorn laboral”.
Descarregar “Decàleg Tolerància Zero amb l’assetjament sexual i per raó de sexe en l’entorn laboral”.
Comments are closed.