El president del Consejo General de Economistas Valentí Pich, el degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya Anton Gasol, la presidenta de Fepime María Helena de Felipe i la presidenta de la Comissió de Finançament Empresarial de Foment del Treball Isabel Buesa han participat aquest matí en l’acte de presentació online de la “Guía sobre Mercados Cotizados para pymes” editada conjuntament pel Consejo General de Economistas i CEPYME i que aborda l’opció de finançament a través de mercats de capitals accessibles i propis per a la pime en un moment en el qual als reptes habituals de finançament de les pimes se suma una gran incertesa davant dels efectes econòmics de la crisi sanitària generada per la COVID-19.
El director gerent de BME Growth Jesús González, el president EFAA for SMEs i director de la Càtedra EC-CGE Salvador Marín i el managing partner de Fellowfunders Mariano Colmenar han presentat les principals conclusions de la guia, que defensa que davant del tradicional finançament bancari es pot contemplar la diversificació de les fonts de finançament d’una pime, recorrent a mercats de capitals, que a més també poden suposar una via per al seu creixement i expansió.
Durant la presentació s’ha posat de manifest l’escàs número d’empreses cotitzades a Espanya. El número d’empreses espanyoles que cotitzen a la Borsa de Valors és de 216, al voltant d’un 60% menys que les que ho fan, de mitjana, a la resta d’Europa (583 empreses de mitjana). El mateix passa amb les empreses que cotitzen al mercat alternatiu borsari: 115 empreses a Espanya i 384 de mitjana a Europa, és a dir, un 70% menys a Espanya.
En els darrers anys, des de la Unió Europea s’ha fomentat la introducció de pimes en mercats de capitals, com a columna vertebral de l’economia i ocupació europeus. Part de l’estratègia europea cap a un Mercat únic de capitals implica facilitar la participació de les pimes en aquests mercats, intentant mantenir un equilibri entre la simplificació i eliminació de traves, i la garantia de seguretat i protecció als inversors. L’oferta de mercats a Europa és variada i s’adapta a les característiques i objectius de la pime que pretén cotitzar.
Els mercats alternatius són mercats no regulats, vàlids per a empreses en expansió o per SOCIMI. Els seus requeriments administratius i els costos d’incorporació i manteniment en el mercat són substancialment menors que els dels grans mercats tradicionals i això els converteix en una bona alternativa al finançament bancari per finançar els plans d’expansió de les pimes del nostre país. Segons la guia, els costos d’incorporació d’una empresa de 15 milions d’euros de valoració oscil·la aproximadament entre els 70.000 i els 180.000 euros. Pel que fa als costos de manteniment anuals per a una empresa de mateix tamany, aquests podrien situar-se entre els 18.000 i 62.000 euros.
A més de la seva aportació com a font de finançament, la incorporació d’una empresa a un mercat aporta notorietat i imatge davant els seus principals grups d’interès (empleats, accionistes, clients, proveïdors, o finançadors, entre d’altres), a la vegada que comporta una millora en els seus processos, organització i govern corporatiu. Addicionalment, també dona l’opció de vendre a aquells accionistes que desitgin monetitzar les seves participacions a l’empresa. A la guia s’analitzen amb detall els principals mercats alternatius europeus d’interès per a les empreses espanyoles, amb especial èmfasi en el BME Growth i en els trams “junior” d’Euronext (Access, Access + i Growth), sent aquest e mercat més gran a Europa, amb presència en sis països. Segons la guia, la decisió de cotitzar en un o altre mercat dependrà de l’estratègia de la companyia. Per aquelles empreses amb un focus estratègic a Espanya, segurament el mercat més idoni és el BME Growth. Si l’empresa té plans importants d’expansió internacional i busca una base inversora més global, Euronext seria una opció per cobrir les seves necessitats.
A la Guia també s’apunta que cal conèixer els requisits bàsics dels mercats amb l’objectiu d’obtenir assessorament especialitzat i complir amb els requeriments establerts per a la cotització, així com decidir el mercat i el tipus d’instrument a utilitzar. En un món globalitzat i interconnectat, les pimes no poden viure al marge dels esdeveniments internacionals i, per tant, han d’anar avançant cap a la diversificació de les seves fonts de finançament i la consolidació del seu creixement, així com a la superació de situacions sobrevingudes com l’actual crisi de la COVID-19.
Comments are closed.