Després de l’històric acord aconseguit el passat mes de juliol per part del Consell Europeu, consistent en un Fons de recuperació europeu dotat amb 750.000 milions d’euros, amb l’objectiu de donar suport als països més afectats per la pandèmia (a Espanya li corresponen fins a 140.000 milions subjectes a la presentació i aprovació d’un pla nacional de reformes i inversions), el Govern d’Espanya ha presentat les línies mestres, els àmbits prioritaris, que definiran els plans i els projectes nacionals que es presentaran en els pròxims mesos per a la seva modernització social, econòmica i ecològica. Tot i que l’horitzó d’execució dels fons europeus és de 6 anys, del 2021 fins a 2026, l’Executiu concentrarà l’esforç de mobilització de recursos sobretot en els pròxims tres anys per accelerar la reactivació de l’economia.
El “Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia espanyola” guiarà l’execució de prop de 72.000 milions d’euros (el 50% dels recursos amb els que compta Espanya gràcies a l’instrument Next Generation EU) entre els anys 2021 i 2023, amb l’objectiu d’accelerar la transformació de l’economia mitjançant projectes que s’executaran en aquest mateix termini. Aquests es canalitzaran a través del Mecanisme per a la Recuperació i la Resiliència (59.000 milions en transferències), i REACT-EU (que permetrà obtenir finançament per un import de 12.400 milions). A això cal afegir 79.000 milions dels fons estructurals i de la política agrícola comuna (PAC) previstos per a Espanya per al període 2021-27.
El president del Govern, Pedro Sánchez, ha afirmat que aquestes ajudes permetran sumar anualment 2,5 punts al PIB i crear 800.000 llocs de treball en els pròxims tres anys. En concret, la vicepresidenta Nadia Calviño va avançar que s’espera que el creixement del PIB previst en el 2021 passi del 7,7% al 9,8% i que la taxa d’atur es redueixi en sis dècimes enfront del 16,9% inicialment estimat.
El citat Pla s’estructura al voltant de les següents quatre transformacions: la transició ecològica, la transformació digital, la igualtat de gènere i la cohesió social i territorial; i compleix amb les prioritats del Pla europeu de recuperació: la inversió “verda” representa més del 37% del total i la digitalització prop del 33%.
El Pla s’estructura en base a deu polítiques tractores que incideixen directament en aquells sectors productius amb major capacitat de transformació del teixit econòmic i social:
- Agenda urbana i rural, la lluita contra la despoblació i el desenvolupament de l’agricultura (16% dels recursos). Entre els seus objectius figuren la millora de l’habitabilitat d’entorns urbans i donar resposta a les necessitats de l’entorn rural, mantenint la població i fomentant l’ocupació.
- Impuls de les Infraestructures i els ecosistemes resilients (12% dels recursos), a través de projectes com el Pla de Conservació i Restauració d’Ecosistemes, o el Pla de Preservació d’Infraestructures Urbanes, Energètiques i de Transport, entre d´altres.
- Transició energètica justa i inclusiva (9% dels recursos) amb l’objectiu de posicionar-nos estratègicament com a líders de la renovació energètica.
- Promoció d’una Administració per al segle XXI (5% dels recursos), perquè l’Administració pública actuï com a motor dels canvis tecnològics, que també inclourà la Modernització del Sistema de Justícia.
- Modernització i digitalització de l’ecosistema de les empreses (17% dels fons) davant la necessitat urgent de donar suport al teixit empresarial i garantir la nostra competitivitat industrial.
- Pacte per la ciència i la innovació i el reforç del Sistema Nacional de Salut (17% dels recursos).
- Educació i el coneixement, formació contínua i desenvolupament de capacitats (18% dels recursos).
- Nova economia de les cures i polítiques d’ocupació (6% dels recursos). S’inclouen, entre altres, plans de xoc per a l’economia de les cures de llarga durada a persones grans i dependents, el reforç del Sistema Nacional de Dependència o la modernització de les polítiques actives d’ocupació.
- Desenvolupament de la cultura i l’esport (1,1% dels recursos).
- Modernització del sistema fiscal, incrementant la progressivitat i redistribució dels recursos per a aconseguir un creixement inclusiu i sostenible.
Amb l’objectiu d’accelerar l’execució del Pla, el Govern ha decidit avançar en els pròxims Pressupostos Generals de l’Estat 27.000 milions d’euros d’aquest Pla. Això permetrà posar en funcionament el Pla des del mateix moment en què siguin aprovats els PGE.
Amb la finalitat de garantir la correcta execució dels fons:
- Es constituirà una Comissió Interministerial presidida pel president del Govern i es crearà una Unitat de Seguiment del Fons de Recuperació en el gabinet de presidència del Govern.
- S’instrumentalitzarà una col·laboració específica amb les Comunitats Autònomes, es reactivarà la conferència sectorial de fons europeus i s’introduirà el Fons de Recuperació en els debats habituals de les pròximes conferències de presidents autonòmics. A més, està prevista una reunió dels presidents autonòmics amb la Presidenta de la Comissió Europea el pròxim 26 d’octubre.
- S’incentivarà la col·laboració públic-privada i es facilitarà una interlocució contínua amb les empreses que participen en els projectes.
- Es posaran en marxa mecanismes de rendició de comptes periòdics davant el Parlament.
- Finalment, es posarà en marxa una reforma profunda de les normes i lleis de l’Administració general d’Estat en tres fronts:
- Amb el disseny d’una governança per als fons que sigui eficaç, enfortint les estructures administratives responsables;
- El Govern escometrà les reformes legals administratives necessàries perquè la gestió i execució dels fons es realitzi de manera transparent i àgil; i
- Mitjançant un Decret llei s’eliminaran les traves administratives i es resoldran els colls d’ampolla que alenteixen i entorpeixen la contractació i execució de projectes.
Comments are closed.