- L’AEBALL pivota la primera sessió de treball que s’emmarca en el 4rt Congres de Pimes de Catalunya de Fepime.
Fepime arrenca el seu IV Congrés de Pimes de Catalunya adreçat a analitzar l’estat actual de la pime catalana i elaborar un memorial de propostes de millora que es lliurarà al Govern de Catalunya. Enguany de manera telemàtica, s’han reunit en aquesta primera trobada del congrés els representants de les pimes de l’Hospitalet i el Baix Llobregat, liderades per l’Associació Empresarial de l’Hospitalet i el Baix Llobregat (AEBALL). La necessitat d’una major cooperació amb l’Administració per superar la crisi econòmica derivada de la pandèmia, i la manca de personal qualificat per afrontar la digitalització, han destacat entre les principals inquietuds dels empresaris de la regió.
En aquest sentit, s’ha alertat que les empreses no podran afrontar la transformació digital i mediambiental que se’ls requereix, si no disposen de personal qualificat, sobretot en el sector del metall. Cal fomentar un model en el qual la digitalització estigui alineada amb el canvi generacional, i prioritzar la retenció del talent i el coneixement, com una necessitat de país, mitjançant la millora dels salaris, de les oportunitats i del reconeixement. “Sense coneixement no hi ha futur”, coincidien tots els participants.
Els representants empresarials ressalten que s’ha de garantir que tots els canvis i avanços en matèria d’economia circular siguin accessibles per a les pimes. També sol·liciten més ajudes dirigides a les pimes per adoptar les tecnologies que tenen al seu abast, augmentar les inversions i activitats dirigides a la innovació tecnològica, i més canals d’assessorament extern a les empreses tant per impulsar-les a donar el primer pas en el procés de transformació digital, com per continuar amb tota la seva implantació estratègica.
L’altre tema destacat en la sessió és el de comptar amb una administració més àgil i eficient, adaptada a les noves tecnologies que garanteixin una millor comunicació amb les empreses. A més, han manifestat que persisteix una elevada pressió fiscal, i les ajudes publiques són escasses i de molt difícil accés pels petits empresaris.
També han sortit temes com la necessitat d’augmentar la inversió en investigació, ciència, tecnologia i indústria, com a alternativa als sectors més castigats per la crisi, fent especial èmfasi en millorar la capacitat d’autoabastiment de la potent indústria amb què ja compte el territori. D’altra banda, s’ha fet palesa la necessitat de millorar la gestió dels polígons industrials i facilitar el seu desenvolupament; i s’ha assenyalat els efectes negatius que està tenint en les empreses les noves restriccions de mobilitat que afecten a Barcelona: “no es pot restringir l’accés a la capital si es vol potenciar l’Àrea Metropolitana”. En temes d’exportació, s’ha detectat un increment dels preus, sobretot en el sector del transport internacional.
Pel que fa a la agricultura, és important generar un model més rentable i adaptat a la nova realitat, més modernitzat. Actualment existeixen dos tipus d’empreses en aquest sector: les que s’han modernitzar i proveeixen a les grans empreses i les que encara no ho han fet i proveeixen als mercats municipals, les quals tampoc tenen perspectives de créixer. S’ha de potenciar la competitivitat del sector agrícola i invertir en infraestructures.
Les pimes, clau de la recuperació
El IV Congrés de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya 2021 finalitzarà el 15 de juny a la seu de Foment del Treball acompanyats pels principals actors econòmics de Catalunya. El congrés consta al voltant de 20 trobades amb 24 organitzacions territorials i sectorials de Catalunya.
La presidenta de Fepime, María Helena de Felipe, té l’objectiu d’establir un diàleg per abordar les preocupacions de les pimes en aquest context excepcional, així com, debatre sobre possibles accions que puguin facilitar una recuperació empresarial resilient, digital i sostenible. De fet, el lema de les trobades és “Resiliència, digitalització i sostenibilitat, les claus per a la recuperació de la pime catalana” i el propòsit és conèixer de primera mà la realitat i les necessitats de les pimes catalanes després d’un 2020 marcat pel pas de la pandèmia.
Sense dubtes, la Covid-19 no només ha saturat el sistema sanitari català, sinó que també ha condicionat l’activitat empresarial, derivant en una crisi econòmica que es continua allargant en el temps a causa de les mesures restrictives que els governs han anant aplicant amb l’objectiu d’evitar la propagació de la malaltia.
Les trobades a les diferents organitzacions estan programades com a sessions de treball per recollir les principals dificultats i reptes de les pimes en els diferents àmbits com pot ser, infraestructures, finançament, fiscalitat, innovació, internacionalització, relacions laborals, consum energètic, tràmits administratius, formació o competència deslleial, sempre des de la perspectiva de la pime.
Les conclusions de les sessions permetran redactar un document que reculli les principals inquietuds de cada sector i territori per millorar l’activitat empresarial.
Comments are closed.